Oprez, politika - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Oprez, politika

Oprez, politika

Je li Tang Wei preseksi za Kinu? Glavna glumica 'Požude, oprez' zabranjena je u toj zemlji, no čini se da joj glave neće doći erotika nego politika.

s.p. 11.03.2008 0 komentara

Oprez, politika

'Oprez, požuda' je ispao toliko žestok za komunističku Kinu, da čak i nakon cenzuriranja filma glumica Tang Wei doživljava bojkot službenih medija. Prema pisanju lokalnih medija, kineska glumica Tang Wei ima preerotičnu ulogu u Ang Leejevom filmu, pa je zato žele skloniti sa svih naslovnica. Navodno na memorandumu državnih cenzora iz Uprave za radio, film i televiziju piše čak i kako iz svih medija treba hitno ukloniti reklamu za kozmetiku Pond's čije je promotivno lice i s kojima ima ugovor vrijedan 800.000 dolara.

Sve kineske dodjele nagrada dobile su 'prijateljski savjet' da izbace Tang i producente 'Požude..' sa liste gostiju ceremonija, a primjećeno je da su i izbrisane diskusije o filmu i glumici na onlajn forumima. Glasnogovornici Azijskih filmskih nagrada koje se održavaju 17. ožujka u Hong Kongu, još nisu dobili službenu obavijest o zabrani, a pitanje je da li će se ona odnositi na autonomni Hong Kong. Na memorandumu cenzora nema razloga zabrane, a kineske vlasti i glasnogovornici glumice još nemaju komentar. Prošli tjedan je cenzorska uprava izdala detaljna pravila kojima se zabranjuju filmovi koji štete 'društvenoj moralnosti', naređeno je da se izbace 'pornografski sadržaji i perverzije', ali i i sve filmske scene u kojima se 'iskrivljava kineska kultura i povijest'.


Tang Wei govori o snimanju filma 'Oprez, požuda'

Zanimljivo je da je film je u kineskoj distribuciji igrao BEZ sedam minuta erotskih prizora, pa su zato brojni kineski turisti putovali u Hong Kong kako bi tamo pogledali integralnu verziju. No, i cenzurirana verzija je u kontinentalnoj Kini svejedno ostala vrlo kontroverzna, i to zbog političke tematike. Visoki dužnosnici ostali su razbješnjeni zbližavanjem tajnog policajca i patriotkinje, onim što su nazvali 'glorifikacijom izdajnika i vrijeđanjem domoljuba'.

Oglasio se i redatelj filma, Ang Lee, koji je pristao da se u Kini igra cenzurirana verzija, a sada izražava punu podršku Tang Wei. Lee je izjavio da je žalostan što je Tang Wei oštećena ovom odlukom, ona je po njemu ostvarila 'odlična izvedbu' u 'propisno snimljenom i distribuiranom filmu', a za kraj je obećao da će učiniti sve da ju podrži u ovim 'teškim vremenima'.

Komentari

Nema komentara.