'Polarno svjetlo' na kioscima - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      'Polarno svjetlo' na kioscima

'Polarno svjetlo' na kioscima

Vještice, oklopljeni medvjedi, paralelni svjetovi, tajanstveni Prah, čudesni kompas... iz knjige su prošetali na film, a sada i do kioska u susjedstvu.

filmski.net 07.01.2008 0 komentara

'Polarno svjetlo' na kioscima

Dugočekivani i najavljivani holivudski blockbuseter 'Zlatni kompas' ovaj četvrtak stiže u domaća kina. To je izvrsna vijest za sve ljubitelje filmske fantastike koji iščekuju ekranizaciju priče o djevojčici Lyri koja koja živi u paralelnom svijetu poput našeg. Ljudi tamo imaju daemone, životne suputnike u životinjskom obliku, a znanstvenici su otkrili i tajanstveni Prah, koji naročito privlače ljudska bića, posebice odrasli.

Lyra sa svojim daemonom, uz pomoć rijetke sprave koja odgovara na sva pitanja, kreće u potragu za prijateljem kojeg su oteli tajanstveni Proždrljivci. Ta će je potraga odvesti u polarne krajeve, a pritom će joj pomoći živopisni narod Gipćana, kraljica Serafina Pekkala sa svojim vješticama sa sjevera, te prognani kralj oklopljenih medvjeda.

Film u kojem glume Nicole Kidman, Daniel Craig, Ian McKellenEva Green i Dakota Blue Richards već je podigao dosta prašine u Americi. Pisali smo da su razlog tome ateistički svjetonazori Philipa Pullmana, autora trilogije 'Njegove tamne tvari' koja se sastoji od romana 'Polarno svjetlo', 'Tanki bodež' i 'Jantarni dalekozor'. Upravo prema 'Polarnom svjetlu' nastao je 'Zlatni kompas', ali su neki detalji izmijenjeni za potrebe filma.


'Zlatni kompas', trailer

Ako vas zanima (a sigurno vas zanima!) kako priča izgleda u originalu, morati ćete čitati knjigu. To možete zahvaljujući Sysprintu koji je trilogiju 'Njegove tamne tvari' već objavio u Hrvatskoj, a u prosincu su izdali i posebnu ediciju 'Polarnog svjetla' koja se može kupiti na kioscima. 

Pullmanova prva knjiga objavljena je prije 12 godina, a trilogija je u svijetu prodana u 15 milijuna primjeraka. Autor je 2005. godine primio nagradu Astrid Lindgren za najbolje djelo za djecu, a knjiga je proglašena je i najboljim djelom za djecu i mlade u posljednjih 70 godina.

Dakle, film u kina stiže u četvrtak, a od idućeg ponedjeljka u našoj nagradnoj igri moći ćete osvojiti knjige 'Polarno svjetlo'. Također, više o Autoru i njegovim fantastičnim svjetovima možete pročitati i u časopisu 'Drvo znanja'.

Komentari

Nema komentara.