Fajt za gledatelje - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Fajt za gledatelje

Fajt za gledatelje

Promotivne kampanje za filmove prerasle su postere i foršpane – danas se publika vrbuje svime i svačime, a Internet postaje bojno marketinško polje. 

z.m. 11.12.2007 0 komentara

Fajt za gledatelje

Zašto idete u kino? Čuli ste reklamu na radiju, vidjeli plakat, film vam je preporučio frend ili Filmski.net? Priznajte, za mnoge filmove čujete tek kada dođu u kina, a njihove premijere prođu bez mnogo buke – uz novinare, starlete i eventualno švedski stol. Daleko od glamoura kakav nude američki crveni tepisi i zvjezdani osmijesi.

Ali stvari se i kod nas pomalo mijenjaju. Blitz film&video jučer je premijeru 'Američkog gangstera' organizirao u kaznionici Lepoglava gdje su se družili MUP-ovci, predstavnici Ministarstva pravosuđa, liječnici i aktivisti angažirani u borbi protiv ovisnosti, ali i zatvorenici koji služe kazne zbog sudjelovanja u narko-lancu. Starleta nije bilo na vidiku. 


'Američki gangster', trailer

Naravno da ne očekujemo da distributeri za svaki film 'izmišljaju toplu vodu', ali kreativni odmaci su svakako dobrodošli. Iako je hrvatska kino publika malobrojna, nije imuna na marketinške trikove. Oni su posebno upečatljivi na Inetrnetu koji se obraća svima i svugdje kako bi se diljem svijeta regrutirali gledatelji. Osim uobičajenog reklamiranja važnu ulogu igraju službene stranice filmova koje obiluju zanimljivim sadržajima. Tako je LA Times pobrojao kakvim su sve internetskim cakama ovogodišnji filmski hitovi mamili publiku: 

'Simpsoni film'
Na web stranici možete kreirati svoj vlastiti lik iz 'Simpsona'. Kako biste izgledali da ste stanovnik Springfielda provjerite ovdje. Iako vrlo zabavna, ova igrarija nije originalna – posuđena je od 'South Parka' koji je prvi omogućio fanovima da naprave svoj vlastiti okruglasti lik.

Recite to Dylanom

'I'm Not There'
Artistička biografija Boba Dylana izvrsno je prošla pred festivalskom publikom, a onoj internetskoj pokušala se umiliti interaktivnim trikom. Na službenoj stranici tako možete svojim bližnjima poslati poruku napisanu na transparentu koji Dylan drži u ruci. Fotografija je preuzeta iz  dokumentarca o Dylanu 'Don't Look Back' (1967.) u kojem je poznati kantautor držao u ruci komade papira sa svojim ispisanim stihovima.

'Superbad'
Promotori ove teen komdije dobro znaju da njihova potencijalna publika rado pohodi popularni YouTube, pa su to odlučili iskoristiti za kampanju filma. Tako su objavljena dva intrigantna videa s glavnim glumcima iz filam - u prvom se Michael Cera upušta u veliku svađu s redateljem Juddom Apatowom i to na setu filma 'Zalomilo se' (u kojem Cera uopće ne glumi), a drugi prikazuje Jonaha Hilla kako bježi sa intervjua. Filmići su u međuvremenu maknuti s YouTube-a.

Da bi ušli na sajt 'Jaganjaca i lavova' morate upisati do čega vam je stalo

'Jaganjci i lavovi'
I ovaj film je iskoristio prednosti YouTube-a. United Artists studio organizirao je video natječaj za koji je trebalo snimiti video o temi do koje vam je najviše stalo. Kandidate je pogledalo više od 700 tisuća ljudi, a pobjednički video objavljen je na dan premijere filma u SAD-u.

'Pirati s Kariba: Na kraju svijeta'
Osim gledanja videa na Internetu, publika voli igrati i igrice. Tako se na stranicama ovog filma možete uključiti u mrežnu igru 'Pirati s Kariba' koja će vam približiti svijet opakih gusara na način popularnog 'Warcrafta'.

'Svemogući Evan'
Ovo je film za cijelu obitelj, a takav mu je i website – pregršt šarenih igrica poput Sudokua s životinjama, edukativnih pričica o Bibliji, zanimljivosti o životinjama, snimke glupavog plesa Stevea Carella i neizostavne 'uradi-sam' upute za građenje arke. Zlu ne trebalo.

Sagradite arku, lako je kao 1,2,3...

'Zlatni kompas'
Svi vole rješavati testove koji otkrivaju osobnost – tu su spoznaju iskoristili na službenim web stranicama ovog filma. Nakon što odgovorite na 20 pitanja saznati ćete tko je tko je vaš 'daemon'- magična životinja koja predstavlja vašu dušu i štiti vas od zla. Deamoni su, naravno, likovi iz filma, a nakon što riješite test saznat ćete ime svog čuvara, ali i neka obilježja vašeg karaktera.

'Nacionalno blago: Knjiga tajni'
Nastavak 'Nacionalnog blaga' s Nicholasom Cageom 27. prosinca stiže u domaća kina, a do tada se zabavite uz fensi web stranicu punu logičkih igrica i akcije. Također, na neizostavnom YouTubeu možete pogledati tajni video, ali samo ako uspješno odgovorite na pet pitanja.

'Alvin i vjeverice'
Vjeverice napadaju Hrvatsku krajem siječnja, a svoje nestrpljive klince do tada možete primiriti pogledom na načičkane službene stranice. Tamo možete dizajnirati svoju vlastitu životinjicu, ali ne očekujte pregršt varijacija i mogućnosti kao s likovima iz  'Simpsona'. Kao što vidite, ni najmlađi nisu pošteđeni u internetskoj utrci za publikom, jer i oni plaćaju ulaznicu.  

Komentari

Nema komentara.