Hrvatski film 2008. - plodna berba - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Hrvatski film 2008. - plodna berba

Hrvatski film 2008. - plodna berba

Sljedeće godine očekujte pregršt hrvatskih filmova, a i 2009. bi ih mogao biti dvoznamenkast broj. Jedino što im treba je publika.

s.p. 28.12.2007 0 komentara

Hrvatski film 2008. - plodna berba

Najave su jednoglasne - 2008. će biti rekordna godina za hrvatski film! Ako se zbroje snimljeni filmovi i oni koji bi trebali biti dovršeni, očekuju nas premijere desetak filmova. Inače se na nacionalnom festivalu u Puli za najbolje filmove nominiraju svi snimljeni filmovi (njih 4-5), a iduće će godine izgleda elektori moći birati.

Među snimljenim filmovima su opet su u modi ekranizacije uspješnih pisaca, drame Mate Matišića ekraniziraju Arsen Ostojić ('Ničiji sin') i Vinko Brešan ('Žena bez tijela'), Dalibor Matanić filmuje zbirku priča Damira Karakaša ('Kino Lika'), a Goran Rušinović dovršava ekranizaciju romana Miljenka Jergovića ('Buick Rivera'), o kojoj smo već dosta pisali. 'Stara garda' dobitnika pulskih Zlatnih arena snimila je filmove prema originalnim scenarijima. Tomislav Radić snimio je 'Tri priče o nesanici', Zrinko Ogresta 'Iza stakla', a Fadil Hadžić se vraća ratnim temama uz 'Zapamtite Vukovar'.

Već smo javili kako je Ministarstvo kulture s trideset milijuna kuna odlučilo podržati deset dugometražnih igranih filmova koji će većinom biti prikazani u 2009. Među tim naslovima je dosta djela hrvatskih filmskih veličina: 'Neka ostane među nama'  ('Zagebački odrezak') Rajka Grlića, 'U zemlji čudesa' Dejana Šorka, 'Dječje carstvo' Branka Ivande, te 'Metastaze' Branka Schmidta. Tu su i 'Raj na zemlji' Ognjena Sviličića, 'Čovjek ispod stola' Nevena Hitreca, 'Čovjek kojeg je pojelo more' Hrvoja Hribara, 'Kenjac' Antonija Nuića (o kojem smo pisali ovdje), te debitantski 'Poštar' Nikše Sviličića i 'Projekt' Danila Šerbedžije.

Sinopsisima tih filmova zajedničko je da su uglavnom smješteni u suvremeno doba, i to u Zagreb, a sve više se snima prema originalnim scenarijima, a ne po književnim predlošcima. Početkom 2008. počinje raditi i Hrvatski audio-vizualni centar, a očekuje se i ulazak u europski filmski program MEDIA, pa se čini da hrvatski film konačno dobiva infrastrukturu potrebnu za razvoj. Glede Pulskog festivala, počinje preuređivanje pulskog kina Zagreb i nabavljaju se novi projektori, što znači da Festival dovršava tehničku obnovu i treba mu samo još samo jedna stvar: hrvatska publika.

Za očekivati je da bi jedan popularan film (među gomilom snimljenih!) u Hrvatskoj mogao ponoviti uspjeh hitova kao što su 'Što je muškarac bez brkova' i 'Kako je počeo rat na mom otoku'. To bi vratilo vjeru kino-prikazivača i distributera u hrvatski film, pa se ne bi ponovila situacija da ovogodišnji premoćni pulski laureat 'Živi i mrtvi' ne može naći kino za prikazivanje. Ukratko, snimilo se i snimit će se pregršt filmova uglednih redatelja i scenarista, pa živi bili, pa (ih) vidjeli (u kinu)!

Komentari

Nema komentara.