Kenjac iliti seronja - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Kenjac iliti seronja

Kenjac iliti seronja

Novi film Antonia Nuića, još je Kenjac u pelenama, ali na svojoj mladoj grbači već ima 10 tisuća eura i otprilike isto toliko očekivanja.

z.m. 06.09.2007 0 komentara

Kenjac iliti seronja

Kad film dobije nagradu, a da još nije ni snimljen, onda postajemo nestrpljivi. I znatiželjni. Zato smo se raspitali u kojoj je fazi 'Kenjac', novi projekt Antonia Nuića čiji je sinopsis nagrađen na nedavno održanom Sarajevo film festivalu. Cinelink Huber Bals Fund nagradu od 10 tisuća eura Nuić je dobio kao potporu za daljnji razvoj projekta. Iako i ta svota lijepo zvuči, za finalizaciju filma potrebno je mnogo više pa je 'Kenjac' poslan i na natječaj Ministarstva kulture.

Bez ministarskih novaca teško da će biti snimljen, kažu nam u Propelerfilmu, producentskoj kući koja je radila Nuićev nagrađivani 'Sve džaba'. Sam Nuić potvrđuje da ako pare stignu iz Ministarstva, snimanje kreće tijekom slijedećeg ljeta, što znači da ga u kinima nećemo gledati prije 2009.

Radnja filma odvija se 1995., neposredno pred akciju Oluja. Boro, Jasna i njihov sin Luka odlaze u Borino rodno selo u Hercegovini. Tamo živi njegov otac Paško, s kojim jedva da razgovara. U lokalnoj birtiji poznanik Bori i njegovom ujaku povjerava magarca na čuvanje. Ujak ga odlučuje prodati iako se mali Luka vezao za životinju. U međuvremenu Jasna saznaje da Borina majka nije umrla prirodnom smrću. To izazove sukob s Borom, zbog čega se ona pokuša utopiti u jezeru, ali je Boro, uz pomoć magarca spašava. Nakon toga Boro se pomiri s ocem, koji od ujaka otkupi magare i pokloni ga Luki.

Da ne bi ostalo nejasno, film je na SFF konkurirao pod engleskim naslovom 'Donkey' što je magarac ili - kenjac. Ako niste znali, Anićev Rječnik hrvatskog lijepo objašnjava da kenjac može značiti magarac, ali i nesposobnjaković, seronja.

Is it Donkey il' je Kenjac?

Nuić, koji je trenutno okupiran kao član žirija na Mediteranskom filmskom festivalu u Širokom Brijegu, zasada radi na scenariju. Drugih planova za film nema jer sve ovisi o financijama. Glumačku ekipu nije sastavio, iako na pitanje hoće li angažirati Natašu Janjić, s kojom je u vezi, u smijeh odgovara: 'Pa vjerojatno hoću'.

Nataša se ovih dana nalazi u Srbiji na setu 'Sveti Georgije ubiva aždahu', povijesne drame Srđana Dragojevića u kojoj ima glavnu žensku ulogu. 'Aždaha' je okupila mnogo slavnih imena iz doba jugoslavenskog filma, što ne čudi kad se zna da joj je budžet oko 5 miljuna eura. Takve novce domaći film zasada može samo sanjati jer je cijena prosječnog hrvatskog filma 3 i pol milijuna kuna, što je oko pola milijuna eura. Dakle, mora još puno palente popapati i još puno pelena pokakati dok ne preraste te oskudne financijske okvire.

Komentari

Nema komentara.