Globusi i Oscari ostali bez teksta - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Globusi i Oscari ostali bez teksta

Globusi i Oscari ostali bez teksta

Otkazane su People's Choice Awards, a i ostalim holivudskim nagradama ne sprema se dobro. Scenaristi ne odustaju od štrajka, dapače...

s.p. 20.12.2007 0 komentara

Globusi i Oscari ostali bez teksta

Prva filmska nagrada je već sabotirana - The People's Choice Awards otkazao je ceremoniju dodjele, jer su scenaristi nastavili svoj štrajk koji sve više ometa filmsku industriju. Dodjela se inače održava uživo, ali će iznimno ove godine 8. siječnja biti emitirana televizijska snimka sa snimljenim govorima zahvale dobitnika ('Hvala ocu, hvala majci, i Bogu što me voli...'). Da malo uljepšaju 'minirani' događaj, organizatori pružaju publici priliku da svojim idolima postave pitanja na koje će dobiti odgovore u navedenoj snimci.

Naravno, velika je razlika između jeftine snimke dodjele bez publike i raskošne VIP ceremonije. Prijenos uživo je mnogo vrijedniji oglašivačima (više oglašivača = vše para), a nudi i dobru priliku za skandal, sočan trač ili najsočnije od svega - haljine iz kojih ispadaju sise baš pred kamerama.

Članovi scenarističke udruge WGA dok traje štrajk ne smiju pisati nikakve tekstove za dodjele Zlatnog globusa i Oscara. U međuvremenu glumci solidarno podržavaju scenariste, a neki su već već najavili da se neće pojavljivati na dodjelama dok traje štrak (Katarine Heigl, npr.). Glumačka udruga definitivno će odlučiti o eventualnom bojkotu nagrada nakon što se konzultira sa svojom upravom i članovima koji su nominirani za Zlatni globus. Što se tiče dodjele nagrada Udruge glumaca (SAG Awards) koja će se održati 27. siječnja - dogovor je postignut pa će ceremonija imati scenarij kojeg će pripremiti profesionalci.

Štrajkaši imaju podršku glumaca

Udruga producenata, koja zastupa interese velikih holivudskih studija osuđuje scenaristički bojkot dodjela nagrada: 'sindikat svojim aktivnostima šteti kreativnim umjetnicima koji zaslužuju biti nagrađeni za svoj rad u protekloj godini', a scenarističkoj udruzi WGA dodijelili su i 'nagradu' za 'najgori sindikat'. Budući se ne može dogovoriti s producentskom udrugom (AMPTP), scenaristi pokušvaju postići dogovor s pojedinim producentskim kućama - pogotovo nezavisnim, pa je moguće da bi se bar neki scenaristi mogli vratiti na posao.

Dodjela će u svakom slučaju biti, a jedino pitanje je hoće li eventualno biti odgođene - kao što se to već dosad događalo u izvanrednim situacijama. Neki scenaristi već planiraju da pokrenu vlastitu producentsku kuću i tako omoguće alternativu dosadašnjim producentima. To i ne bi bio jedinstveni događaj u povijesti Hollywooda, kao što ime i govori, United Artists je filmska kuća koja je nastala 'udruživanjem umjetnika' koji su se, predvođeni Charliejem Chaplinom, organizirali prije 80 godina.

I stari ljevičar Jon Stewart podržava scenariste

Glede Oscara, poznati komičar Jon Stewart još nije službeno potvrdio, ali je gotovo sigurno da će odbiti vođenje te dodjele koja je najavljena za 24. veljače. Iako je Akademija proglasila 'neutralnost', scenaristička udruga odbila je dati dozvolu za emitiranjem isječaka iz radova koji pripadaju povijesti Hollywooda i koje na svakoj dodjeli prikazuje Akademija.

U svakom slučaju, holivudska nervoza je sve veća, jer je jedan ekonomist već predvidio da, ako će štrajk scenarista trajati dugo kao onaj 1988. (153 dana!) ukupna šteta za ekonomiju biti 380 milijuna dolara. Spominju se i brojke od milijardu dolara štete, a nikakav dogovor nije na pomolu.

Komentari

Nema komentara.