Zabranjeni američki filmovi! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Zabranjeni američki filmovi!

Zabranjeni američki filmovi!

Ameri dobili zabranu distribucije svojih filmova u kineskim kinima, i to na bar 3 mjeseca. Eto kako se štiti domaća kinematografija!

s.p. 06.12.2007 0 komentara

Zabranjeni američki filmovi!

Variety objavljuje da su kineske vlasti potajno zabranile američke filmove u domaćim kinima i to do kraja veljače, a neki kažu i do svibnja sljedeće godine. Glavni kineski distributer, China Film, negira postojanje zabrane, ali se rezultati bojkota već vide u kineskim kinima.

U Kini komunistička vlast određuje kvote za strane filmove i to u ime protekcionističke politike koja čuva domaću filmsku proizvodnju. Zabrane su česte u doba uoči kineske Nove godine (u veljači), kada ljudi tradicionalno hrle u kina. No, iako su kvote i blokade stranih filmova redovna stvar, ovo je ipak prilično dugotrajna i oštra mjera usmjerena isključivo protiv američkih filmskih kuća.

Zabrana nije nigdje službeno objavljena, ali se nagađa da iza nje stoje razni političko-ekonomski razlozi. Kina ima vrlo slabu zaštitu intelektualnih prava i ogromno piratstvo, pa su američki filmski studiji lobirali da se izvrši pritisak na Kinu preko Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Kao odgovor na to stiže blokada američkih filmova u kineskim kinima, što će ujedno smanjiti njihovu prevlast zbog koje domaći filmaši gube publiku i sredstva. Holivudski blockbusteri su ovoga ljeta imali ogromne zarade u Kini - uz 'Spidermana 3' i 'Pirate iz Kariba 3' najveći uspjeh imali su 'Transformeri' koji su najuspješniji film u Kini nakon 'Titanica'.  

'Lust, caution' Anga Leeja je trenutno najgledaniji film u Kini. Kineski ili američki?! 

Velika blokada počela je upravo u vrijeme kada se očekuju premijere hitova poput 'Začarane', 'Pčelinog filma', 'Zvjezdane prašine' i 'Beowulfa'. Studiji zasad ne mogu puno toga učiniti - kao prvo, Kinezi nisu ništa službeno objavili. Uvijek se mogu izvući na ispriku da njihova kina jednostavno ne stignu puštati američke filmove pored toliko domaćih i svjetskih hitova. No, kada im Kinezi napokon dopuste kino-distibuciju, holivudski hitovi već će biti dostubni u bezbroj piratskih izdanja. Neki špekuliraju da će holivudske hitove pustiti u kina tek za vrijeme Olimpijskih igara u kolovozu, kada ionako svi prate sportska događanja.

Jedno od rješenja problema je da američki studiji pokušaju proturiti filmove rađene u stranim koprodukcijama kao britanske ili čak kineske  - posljednji film iz serijala o 'Mumiji' ('The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor'), sniman je u Kini i uz kineske glumce pa bi mogao ući u tu kategoriju. A ako se blokada američkih filmova nastavi, SAD-u preostaje jedino da opet tužaka Kinu WTO-u i da se nada da će se kineska publika zasititi domaće filmske propagande.

Komentari

Nema komentara.