5. ZFF - Popratni hitovi - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      5. ZFF - Popratni hitovi

5. ZFF - Popratni hitovi

Filmofili koji su propustili 'Okajanje' mogu vrlo lako okajati svoj grijeh – film će uskoro u domaća kina, kao i ostali filmovi s odličnih matineja.

s.p. 30.10.2007 0 komentara

5. ZFF - Popratni hitovi

Kao i na mnogim drugim festivalima i na ZFF-u se zna zalomiti da su neki filmovi iz popratnog programa zanimljiviji nego oni iz konkurencije. Tako je i na 5. ZFF-u prikazano dosta filmova koji zaslužuju i bolji, a ne samo 'sporedni' tretman.

U programu Izbora bilo je par filmova koji su dali dobar pregled povijesti, osobito one lokalne. Počelo je s filmom Milana Katića 'Na izbore' koji reklamira kandidate komunističkih izbora, ali kvaka je u tome da i taj stranački spot poslije 60 godina ne djeluje ni smiješnije ni gluplje nego suvremene političke reklame koje smo također mogli gledati u programu ZFF-a. 'Najbolji čovjek' Franklina J. Schaffnera rađen je prema scenariju poznatog liberala Gorea Vidala, koji kritički ispituje američku stranačku politiku i zaključuje da je ponekad najbolje da pobjeđuje – nepoznati.

Hrvatsku i susjedsku tranziciju pokazuju dokumentarci iskusnih filmaša, 'Novo, novo vrijeme' Grlića i Mirkovića, te 'Poludeli ljudi' Gorana Markovića. Jedan od efektnijih filmova, prigodno nazvan 'Izbori', prati izbor šefa kineske mafije – trijade. Redatelj Johnny To (čiji 'Prognani' sada igra u hrvatskim kinima) izabrao je akcijski, ali i brutalan pristup demokratskoj proceduri, zbog čega je izbornik programa Dinko Tucaković taj film predstavio primjerenim riječima: 'Mafija zna najbolje'

'Izbori', r: Johnny To 

Moj prvi film predstavio je prve radove pokojnih velikana (Bergman, Antonioni), a šteta je da se termin prikazivanja poklapao s glavnim igranim programom ZFF-a, posvete filmašima zaslužile su prikladniji termin. Ipak, bile su solidno posjećene, a lijepo je bilo i vidjeti na kino-platnu kako je prvijenac našeg Zorana Tadića kvalitetan i bolji od debitantskih radova puno poznatijih redatelja.

Klub 100 ponudio je razne europske hitove, a pažnju je uz (možda ipak precijenjenog) 'Mattija' privukao i mađarski 'Sloboda, ljubav'. Film je radila holivudska ekipa - producent Andrew Vajna ('Rambo', 'Evita', 'Nixon') i scenarist Joe Eszterhas ('Sirove strasti', 'Showgirls'). Riječ je o romantičarskoj verziji mađarske revolucije, u kojoj su glavni protagonisti vaterpolisti, a najveći rodoljubi su lijepe i požrtvovne djeve. Film je vrlo lako mogao režirati Vrdoljak, a s obzirom na motive seksa i politike, sigurno bi bio zanimljiviji i da ga je radio Lordan Zafranović.

'Sloboda, ljubav', r: Krisztina Goda

U programu VIP Bibijada s filmovima za mlade najbitnije je da su dvorane bile pune ciljane publike, klinaca koji upoznaju filmove na pravom mjestu - kinu! Utješno je da će čak i jedan argentinski-španjolski dječji film uči u kino-distribuciju, pa je 'Neobična Zubić vila' imala i svojevrsnu matineju.

Pravu Matineju, i to u prepunom kinu SC-a, imali su zaista kvalitetni filmovi, koje već možete očekivati u našoj rubrici Uskoro. Prvi na Matinejama bio je 'Sicko' Michaela Moorea, koji nastavlja snimati dokumentarce u svojem borbenom stilu, a ovaj put nije previše napadao predsjednika Busha. Istina, morao je otvoriti film s jednim od 'bušizama', kada se predsjednik SAD-a žali što 'američki ginekolozi ne mogu ostavriti svoju ljubav prema ženama'. A o ginekolozima, pravim i šarlatanskim, govori i rumunjski crnjak '4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana' koji se bavi pobačajem u komunističkoj Rumunjskoj.

Više zabave nudi 'Obitelj Savage', jedna od onih nezavisnih komedija za intelektualnu publiku, gdje sestra zove brata da odu spasiti senilnog oca, a brat (odlični Philip Seymour Hoffman) koji predaje dramu na koledžu hladnokrvno uzvrati: 'Nismo u drami Sama Sheparda!' 'U 3:10 za Yumu' je vestern s dvije ikone muževnosti, Russelom Croweom i Christianom Baleom, koji i donose najviše uvjerljivosti filmu s iznenađujućim obratom na kraju. 

'U 3:10 za Yumu', r: James Mangold 

A publiku je zaista oborio s nogu film koji je otvorio ovogodišnju Mostru, 'Okajanje' /naslovna/ Joea Wrighta. Glavni lik se bori protiv nepravdi, zatvora, bolesti, smrti i rata (katastrofa u Dunkirku), kako bi ispunio želju svoje voljene: 'Vrati mi se! Vrati mi se!' Zvuči strašno patetično, i u rukama 99 od 100 redatelja bi to ispao jedan od onih oskarovskih spektakala koje npr. radi Anthony Minghella. No Joe Wright maestralno i suptilno režira ovaj film, uz mlade glumačke zvijezde (Keira Knightley i James McAvoy) posebno se istakao Dario Marianelli koji je skladao predivnu glazbu. Ostaje pitanje za one koji su gledali 'Okajanje' i pratili ZFF – kako bi glavni program i dodjela nagrada izgledali da je u konkurenciju uvršten i taj, drugi dugi film Joea Wrighta?

Siniša Paić 

Komentari

Nema komentara.