Jubito nije samo za sprdačinu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Jubito nije samo za sprdačinu

Jubito nije samo za sprdačinu

Novozelanđani su shvatili da You Tube ne služi samo za ismijavanje političara i nacionalistička prepucavanja sa susjednim državama.

z.m. 18.09.2007 0 komentara

Jubito nije samo za sprdačinu

Na You Tube naslovnici prekjučer se vrtila najnovija turistička kampanja za Novi Zeland – najmlađu zemlju na svijetu. Reklama je tamo ostala 24 sata, što je turistička zajednica Novog Zelanda koštalo 320 tisuća američkih dolara. Obzirom da je u osam sati emitiranja video pogledalo više od 150 tisuća ljudi, sami zaključite je li bilo isplativo. Za te novce još će tri mjeseca emitirati reklamu na privatnom You Tube kanalu.

Nama je priča posebno zanimljiva zato jer je spot napravila Weta digital, koju je još početkom devedesetih osnovao Peter Jackson i njegovih pet partnera (i prijatelja). Wetin tim radio je na 'Gospodarima prstenova' i 'King Kongu', za što su i nagrađeni Oscarom. Glazbu u spotu, pak, potpisuje novozelanđandski 'naše gore list' Milan Borich.


'100% Pure New Zealand'

Turistička zajednica Novog Zelanda nije slučajno odabrala baš ovakav način oglašavanja. Kako kaže voditelj kampanje, George Hickton, 'YouTube je izvrstan primjer kako mala zemlja može upotrijebiti tehnologiju u svoju korist.' Bi li isto mogla i naša 'mala zemlja za veliki odmor'? Za usporedbu bacite oko na jedan od spotova Hrvatske turističke zajednice, uglavnom namijenjenih emitiranju na stranim televizijama i turističkim sajmovima.


Ovako se to radi na hrvatski način...

No, osim tehnologije, Novozelanđani za turističku promociju najviše koriste vlastitu filmsku industriju. Kampanja '100% New Zeland' pokrenuta je 1999. istovremeno sa tamošnjim snimanjem trilogije  'Gospodar prstenova', koje je obilato iskoristila u vlastite promotivne svrhe.

Podsjećamo, sva tri filma snimana su na Novom Zelandu i to punih 274 dana – od listopada 1999. do kraja 2000-te. Sedam posebnih timova snimalo je na 150 različitih lokacija, a bili su povezani satelitskim vezama. Ponekad se snimalo na tako zabačenim predjelima da je ekipa sa sobom nosila opremu za preživljavanje, u slučaju da se helikopter ne može spustiti po njih.

Lord of the rings na webu Turističke zajednice NZ

Peter Jackson je na 'Gospodaru' radio punih osam godina, kao redatelj, producent i koscenarist. Filmovi su imali ukupan budžet od 280 milijuna dolara i osvojili 17 Oscara. Ubrzo po završetku tog projekta najavljeno je snimanje još jednog filma po Tolkienovom predlošku – 'Hobita', no stvari se već neko vrijeme ne odvijaju po planu.

Sajt TheOneRing.net prošlog je vikenda čak organizirao okrugli stol na kojem se raspravljalo o razvoju produkcije filma. Naime, još je davno Peter Jackson odustao od projekta i podigao tužbu protiv studija New Line Cinema jer su se zakačili oko profita od prodaje DVD-a. Novi redatelj trebao je biti Sam Raimi (trilogija o Spidermanu), no na ComiConu je konačno rekao ne. Sada se šuška da New Line Cinema pokušava navabiti Jacksona da se barem uključi kao izvršni producent.

A dok ne krene novo snimanje nove priče o hobitima i vilenjacima, mistične ljepote Novog Zelanda gledat ćete ili preko You Tubea ili uživo - put pod noge, dupe u avion. To je samo 18 tisuća kilometara.

Komentari

Nema komentara.