Bye bye Mostra, vidimo se '08 - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Bye bye Mostra, vidimo se '08

Bye bye Mostra, vidimo se '08

Bilo je kratko i slatko ove godine na Lidu. Odličnih filmova, paprenih skandalčića i par proročanstava, od Oscara, do novog kinderbeta za Jolie i Pitt Bulla.

p.h. 11.09.2007 0 komentara

Bye bye Mostra, vidimo se '08

Objavili smo pobjednike, rekli vam da je Burton /naslovna/ dobio sve najviše počasti, proglasili i Queer Lava i pismo s pola puta. Za kraj smo ostavili red informacija, red trača s događaja zvanog Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica. Činjenicu da je srebrnog Lava za najbolju režiju pokupio brutalni De Palmin 'Redacted' razblažilo je nekoliko skandala od kojih bi se za sljedeću godinu, brat bratu, dala sašiti jedna dobra dramedija o Mostri 2007., možda neka slamka spasa za uvenulog Woody Allena?

Luda i zaigrana je na Mostri bila ekipa modernog vesterna 'The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford'. Prvo je hrabri producent Ridley Scott odlučio reći istinu o suvremenoj filmskoj produkciji u magičnoj formuli 97 naprama 3, a potom je i naslovna zvijezda zatalasala. Brada Pitta prvo je napala vruća crvenokosa obožavateljica koja je kasnije tvrdila kako ga je samo htjela zagrliti, a njen je zagrljaj izazvao veliko sramoćenje Pittovih bodyguarda. Potom je Bradley sam na crvenom tepihu izazvao bijes fotografa jer nije htio skinuti sunčane naočale, pa su ga talijanski novinari prozvali Pitt Bullo. Nije mu pomoglo ni što se ispričao, objasnivši kako ni on više nije tako mlad. Na kraju svega, ipak i nije ispalo tako loše po Pitta koji je na Mostri ovjenčan Copa Volpijem za najbolju mušku ulogu u 'The Assasination', a za tu ulogu kojom je Jesse Jamesu dao posebnu auru zamišljene tuge, mogao bi, kažu, uskoro i Oscar pasti. Jolie i Pitt koji su se na tepihu pojavili kao rapsodija u sivom (kao i uvijek usklađenih, ovaj put sivih odijelca) obznanili su kako su spremni na još jedno dijete, te dali tisku materijala za tisuće tekstova, nagađanja o tome hoće li dijete biti posvojeno, biološko ili kakva treća kombinacija.

obitelj Jolie-Pitt-Bull

Još će jedne tamne naočale s ovogodišnje Mostre ostati upamćene. Radi se o onima s nosa Cate Blanchett koje je nataknula za ulogu jedne faze Boba Dylana u uvrnutom Haynesovom biopicu folk rock legende. Australka u 'I'm Not There' igra Dylana sredinom šezdesetih, po mnogima njegovoj najkontroverznijoj 'Jude' fazi kad je s akustičnog folka i spašavanja planete ušao u električnu fazu. Čudna uloga koju joj je Haynes namijenio upravo stoga što je s godinama kontroverza izblijedila donijela je Blanchette Copa Volpi za najbolju glumicu, a novinarima se u vinskom bouquetu ukazao i predstojeći Oscar. Osim Cope Volpi za Blanchette, Haynes je dobio i posebno priznanje žirija koje je pak podijelio s francuskim filmom 'La Graine et le mulet' ('Tajna kus-kusa'), Tunižanina redatelja Abdellatifa Kechichea. Kechicheov film govori o izmorenom šezdesetgodišnjem ocu arapske obitelji koji nakon otkaza u brodogradilištu i teške financijske gabule nastoji krenuti u novi život pokretanjem brodskog restorana. Film je iznjedrio i novu glumačku nadu, Hafsiu Herzi koja je na Mostri ovjenčana pripadajućom nagradom.

U međuvremenu je venecijanske vale zatalasao Rupert Everett koji je na Lidu služio kao podrška ekipi 'Atonementa', podigavši buku pred tužbu protiv venecijanske gradske uprave. Rupert se pobunio jer mu nije bilo omogućeno temeljno ljudsko pravo - sunčanja na plaži. Plaže se, naime, od ove godine u Veneciji dekretom uprave ne naplaćuju, no lukavi venecijanski plažni menadžeri su se dosjetili izdavati suncobrane i ručnike. Jednostavno, naplate plažu i prisile gosta da primi suncobran i ručnik. Kad ovaj to učini, stvar je riješena, a sve to košta oko 10 eura. Rupert  je odlučio tome stati na kraj, a zbog toga je u Veneciji proglašen Herojem plaže.

Rupert  Heroj plaže Everett

Ni među ekipom 'The Hunting Party', filma koji se, između ostalog, snimao i u Zagrebu pod kodnim imenom 'Spring Break In Bosnia' nije vladala sloga. U prepucavanju Richard protiv Richarda, Gere se u jednom trenutku rastrubio kako mu se ne sviđa nasilni klimaks filma redatelja i scenarista Richarda Sheparda koji ne ulijeva nikakvu nadu. Na kraju ni kontroverza nije pomogla da film dobije dobre kritike. Gereov glumački dignitet je, srećom spašen jer isti, uz Blanchett, Christiana Balea i ostale glumi jednu Dylanovu fazu kod Haynesa.

Osim scenarija za dugmoetražnu dramediju Mostra 07., ostali smo vam dužni par riječi o vrućim akvizicijama s protekle fešte. Većinu smo nagrađenih dotakli ovdje, a sad je red i da spomenemo što se još moglo pogledati na Lidu. Vankonkurentski 'Lou Reed's Berlin', duugoočekivani 85-minutni dox Juliana Schnabela o Reedovom koncertu u newyorškom klubu St. Ann's Warehouse 2006. na kojem je izvodio stvari s kultnog konceptualnog albuma Berlin iz 1973. pobrao je samo riječi kritičarske hvale.

Premijerno je na Mostri prikazan i sushi vestern 'Sukiyaki Western Django', novi film japanskog maga Takashi Miikea. Film je remake kultnog vesterna 'Django' Sergia Corbuccija (1966.) o istoimenom mističnom junaku, a umjesto na Divlji Zapad, smješten je u razdoblje rata klanova Genpei u Japanu u 12. stoljeću. Kao okosnicu priče Miike je uzeo sukob dviju zaraćenih bandi. Sukiyaki je pobrao dosta dobre kritike na Aintitcool.com, no zamjeraju mu probleme s pričom, čudne flashbackove koji pripovijedaju više o gradu, nego o junaku, misterioznom strancu, no mi ne vjerujemo nikom dok ne vidimo, a vi kritiku provjerite ovdje.

Nightwatching, r: Peter Greenaway 

U konkurenciji je prikazan i 'Nightwatching', kazališno-filmska  inscenacija kultnog art Britanca Petera Greenawaya koji se ovaj put pozabavio s istoimenom Rembrandtovom famoznom slikom Noćna straža zbog koje je sedamnaestostoljetni nizozemski velikan završio na prosjačkom štapu. 'Greenaway nije napravio konvencionalni biografski film. Možda i bi da je imao veći budžet, dijalozi i priča idu u tom smjeru. Ovako je sve ispalo nekonvencionalnije. Ali, neusporedivo s onim što je Todd Haynes napravio u 'I'm Not There': ni dva Rembrandta ne vrijede koliko jedan Dylan', napisao je Dragan Jurak u Jutarnjem.

Misteriozni film iliti film iznenađenja opet je bio azijska akvizicija, hongkonški 'Ludi detektiv' ('Mad Detective') u režiji Johnnieja Toa i Wai Ka Faija. Film pripovijeda o uvrnutom detektivu koji slučajeve rješava vizijama i emocijama, umjesto dedukcijom.  Junaka, detektiva Buna (Lau Ching Wan) Jutarnji naziva kombinacijom Kylea Maclachlana iz 'Twin Peaksa', Mela Gibsona iz 'Smrtonosnog oružja' i Van Gogha, a premda su Tou prorokovali jednu od Palmi, honkonški je redatelj ostao praznih ruku.

Toliko zasad o nedavno završenom cirkusu koji je preselio u drugi grad, a za one koje zanima više, klik na službene stranice.

Komentari

Nema komentara.