Ang Lee opet slavio na Mostri - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Ang Lee opet slavio na Mostri

Ang Lee opet slavio na Mostri

Drugi put u tri godine Ang Lee doma odnosi Zlatnog lava. 2005. Mostru je pokorila njegova ‘Planina Brokeback’, a ove - ‘Žudnja, oprez’.

filmski.net 08.09.2007 0 komentara

Ang Lee opet slavio na Mostri

Glavnu nagradu ovogodišnje Mostre osvojio je, po ocjeni naših domaćih kritičara, dosadnjikav povijesni ljubić Tajvanca s američkom adresom Ang Leeja. Snimljen prema noveli Eileen Chang, ‘Žudnja, oprez’ se  bavi Šangajem 1942. u kojem jedna studentica pristupa pokretu otpora zbog mladića u kojeg se zagledala, da bi umjesto s njim, u krevetu završila sa seksualno iskusnijim 'mentorom', te na kraju sa šefom tajne policije kojeg njezina grupa planira ubiti...

Leeju je ovo drugi Zlatni lav u tri godine, a kao i film za koji je nagrađen 2005., ‘Planina Brokeback’ i ovaj je već izazvao određene kontraverze, pa su mu zbog eksplicitnih scena seksa američki cenzori već namjenili oznaku NC-17, zbog koje ga stariji maloljetnici neće moći gledati u kinima.

Srebrnog lava za najbolju režiju, dosta očekivano, osvojio je Brian De Palma za svoj ‘Redacted’, brutalnu rekonstrukciju istinite priče o s 14-godišnjoj iračkoj djevojčici koju su silovali američki vojnici.

Posebne nagrade žirija dobila su još dva filma:

-‘La Graine et le Mulet’ (‘The Secret of the Grain’) u Tunisu rođenog Abdellatifa Kechichea, o ocu arapske obitelji koji nakon otkaza u brodogradilištu nastoji krenuti u novi život pokretanjem brodskog restorana, a koji je sinoć dobio i nagradu  žirija međunarodne kritike
- i Dylanov biopic ‘I'm Not There’ Todda Haynesa.

Na opće iznenađenje izvjestitelja iz Venecije, nagrada za najbolju mušku glavnu ulogu otišla je u ruke Brada Pitta za portret legendarnog Jesseja Jamesa u godinama odgađanom ‘The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford’, a ne kako se predviđalo Pittovom ubojici u istom filmu - Casey Afflecku.

Iznenađenja pak nije bilo u kategoriji najbolje ženske uloge – tu je nagradu dobila Cate Blanchett za svoju interpretaciju jedne od životnih faza Boba Dylana u već spomenutom biopicu. Blanchett je, već se dugo priča, ujedno i glavni konkurent za ovogodišnjeg Oscara, a ako ga ne dobije, producent filma, Harvey Weinstein obećao je da će se – ubiti.

Recimo još i da je ove godine po prvi put dodjeljenog Queer Lava dobio ‘The Speed of Life’ Eda Radtkea, dok je queer žiri odlučio još pohvaliti i remake ‘Sleutha’ koji potpisuje Kenneth Branagh, što će tom filmu sudeći po prvim kritikama ujedno biti i jedina nagrada.

O ostalim pričama s druge polovice Venecije više u ponedjeljak, a u međuvremenu ostatak sve sile dobitnika Mostrinih i partnerskih nagrada moožete provjeriti ovdje.

Komentari

Nema komentara.