Jim Carrey, mrtav ozbiljan - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Jim Carrey, mrtav ozbiljan

Jim Carrey, mrtav ozbiljan

... i još ozbiljnije angažiran. Vojna hunta zatočila je burmansku mirotvorku, a Jim traži njezino puštanje. Filmom, naravno.

s.p. 29.08.2007 0 komentara

Jim Carrey, mrtav ozbiljan

Za komičare obično kažu da su poput klaunova – njihove maske često kriju tužna lica, a tek neka tragedija ili pokušaj samoubojstva pokažu što im se zaista zbiva u glavi. Poznati komičar Jim Carrey već dugo boluje od depresije, a svoju ozbiljnu facu,  odlučio je ozbiljano i angažirati.

Carrey je pozvao javnost da podrži oslobađanje 'jedinog zatočenog dobitnika Nobelove nagrade', točnije, zatočenice - Burmanke Aung San Suu Kyi. Suu Kyi je 1991. dobila Nobelovu nagradu za mir za nenasilan otpor represivnom režimu, a već 11 godina  nalazi se u kućnom pritvoru, i to zato što je njezina stranka osvojila većinu zastupničkih mjesta na demokratskim izborima 1990., koji su ubrzo poništeni. Kao budistica i Gandijeva sljedbenica, Suu Kyi se uporno drži puta nenasilja, zbog čega je dobila mnoge humanitarne nagrade i uživa status velike heroine borbe za ljudska prava.  

Da bi joj pomogao, Jim Carrey je u ime organizacija za zaštitu ljudskih prava snimio kratku poruku javnosti, i u utorak (28.08) je objavio na YouTube. Carrey navodi kako Burmom trenutno vlada vojna hunta koju predvodi general Than Shwe, a čiji je režim odgovoran za brojna ubojstva i silovanja, uništenje više od 3000 sela u istočnoj Burmi i val od preko milijun i pol izbjeglica. Uz to, rečena vojna diktatura mobilizira više djece–vojnika nego bilo koja druga u povijesti.


Carreyva poruka

Jedina šala koju je Carrey izrekao je ona na račun Amerikanaca koji ne mogu zapamtiti ime Aung San, pa ga on čita kao 'unsung', tj. kao 'neopjevanu junakinju' koja anonimno čami u zatvoru, bez dovoljno podrške svjetske javnosti. Carrey ju zove svojim osobnim herojem, i uspoređuje ju s Mandelom, a znamo koliko je podrška Hollywooda i glazbene industrije doprinijela kampanji za oslobađanje tog južnoafričkog lidera. 

Na kraju Carrey apelira na gledatelje da se priključe kampanjama koje se angažiraju oko Burme, a ako i vi želite nekako pomoći, pogledajte sajtove  dvije navedene organizacije: Human Rights Action Center i U.S. Campaign for Burma.
Komentari

Nema komentara.