Od Mao Ce-tunga do Martina Luthera Kinga - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Od Mao Ce-tunga do Martina Luthera Kinga

Od Mao Ce-tunga do Martina Luthera Kinga

Kineski diktator, britanska ekologinja u Keniji i američki crnački lider, iako svi redom mrtvi, uskaču u trendovski biografski vlak.

s.p. 21.05.2007 0 komentara

Od Mao Ce-tunga do Martina Luthera Kinga

Već ste sigurno shvatili da su filmske biografije opet u modi, a svoj sili najavljenih biopica ovih se dana pridružuju još tri.

Tako je počela produkcija filma ‘Challenging Heaven’, koji opisuje uspon kineske nacije preko priče o životu komunističkog lidera Mao Ce-tunga. Scenarist John Goldsmith napisao je priču o ‘pjesniku koji postaje revolucionar’, te se do 1949. bori za stjecanje vlasti nad Kinom, a u priču je uvrštena i pripovijest Sidneya Rittenberga,vojnika kojeg je Mao dva puta uhapsio.

Za film će se izdvojiti 40 do 60 milijuna dolara, a snimanje na kineskim i ostalim azijskim lokacijama počinje nakon Olimpijade koja se održave slijedeće godine u Pekingu. Osim američkih glumaca, producent Steven North planira angažirati i brojne kineske glumce, te pregovara s kineskim vlastima da mu osiguraju brojne statiste. Da bi se ulizao vlastima, North je već izjavio da je riječ o ‘pozitivnom portretu Mao Ce-tunga', i nada se da će mu, kada odobre scenarij, Kinezi pružiti punu podršku.‘Trebam vojsku’, doslovce je zavapio producent North, koji uz to što producira TV serije ('Kleopatra','Oliver Twist'), voli raditi i povijesne spektakle.

Zadnji put kada je angažirao vojsku za povijesno-ratni film, bila je to JNA, u prosrpskom filmu o Vukovaru,‘Vukovar-Poste Restante’(1994). Ni sada mu moralni obziri nisu bitni, jer bi realistična biografija komunističkog lidera trebala bar natuknuti i nešto o brojnim ubijenim za njegove vladavine, no izgleda da je Northu bitniji spektakularni dekor od povijesne istine, kao što smo (nažalost) već mogli i vidjeti.


'Leopard On The Hunt', r.Alan Root (suprug Joan Root)

Julia Roberts producira i glumi u biografiji zaštitnice prirode, Joan Root, koja je početkom godine ubijena u svom domu u Keniji. Još neimenovani film radit će se prema članku iz Vanity Faira, naslovljenom ‘A Flowering Evil’ i opisuje rani život Britanke Root, koja je po cijelom svijetu od 60-tih do 80-tih sa svojim mužem Alanom Rootom snimala dokumentarce o prirodi (‘Opstanak’). Poslije razvoda posvetila se čuvanju ugrožene prirode u Keniji, gdje su je pod još nerazjašnjenim okolnostima ubili naoružani napadači. Još se ne zna tko će režirati ovaj biopic, a za scenarista je odabran David Magee, koji je odgovoran za sentimentalnu biografiju J.M.Barrieja ‘San za životom’.

Uz Juliju Roberts, za produkciju su zaduženi Tim Bevan i Eric Fellner iz Working Title Films, produkcijske kuće koja je zahvalna Robertsici na velikom uspjehu njihovog filma ‘Ja u ljubav vjerujem’. Početak snimanja zakazan je za 2008., vjerojatno s namjerom da se Julia uključi u utrku za Oscara. Naime, po svemu najavljenom, film dosta liči na ‘Gorile u magli’, dramu iz 1988.u kojoj je slična sudbina Dian Fossey (zaštitnice ugroženih majmuna koju su ubili u Africi), donijela Sigourney Weaver nominaciju za zlatni kipić.

Amerikanci snimaju i film o legendarnom crnačkom političaru i borcu za građanska prava, Martinu Lutheru Kingu. Priču o njemu već je planirao snimiti Oliver Stone 1998., no mediji su digli buku da će Stone opet iznijeti novu teoriju zavjere, pa je - odustao. Najnoviji pokušaj ekraniziranja biografije karizmatičnog lidera odaziva se na ime 'Soundman' i navodno će biti triler fokusiran na bijelog agenta FBI-a, koji mora špijunirati Kinga, ali ga počinje peći savjest kad shvati da ovog pokušavaju ubiti. Film se počinje snimati u Chicagu ove jeseni, a za scenarij i režiju zadužen je bivši roker i glazbeni kritičar Wesley Strick. Strick je poznat kao scenarist 'Arachnophobije', a surađivao je i na scenariju za Scorsesejev 'Rt straha'. Još je nepoznato tko će glumiti Kinga, ali se zato već šuška o mogućim protestima crnačke zajednice jer - bijeli autor radi film o crnoj legendi, za razliku od zadnjeg 'korektnog' filma o nekom karizmatičnom crnom lideru, 'Malcolm X', kojeg je režirao Spike Lee a glumio Denzel Washington.

Komentari

Nema komentara.