22 konkurenta za Zlatnog Medvjeda - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      22 konkurenta za Zlatnog Medvjeda

22 konkurenta za Zlatnog Medvjeda

Natjecateljski program Berlinalea otvara film o Edith Piaf, vankonkurentskim programom rulaju američki filmovi, a žirijem predsjedava Paul Schrader.

p.h. 24.01.2007 0 komentara

22 konkurenta za Zlatnog Medvjeda

U ponedjeljak je objavljen kompletni popis filmova koji će igrati u službenoj konkurenciji predstojećeg, 57. po redu Berlinalea. U glavnom programu se nalazi 26 filmova, od čega 22 u konkurenciji za Zlatnog Medvjeda.

Odabran je i predsjednik žirija - Paul Schrader (scenarist 'Taksista', 'Razjarenog bika', te redatelj 'Američkog žigola'), a društvo mu prave Willem Dafoe, Gael Garcia Bernal, palestinska glumica i redateljica Hiam Abbass (Paradise Now), njemački glumac Mario Adorf, te hongkonški producent Nansun Shi ('Pakleni poslovi'). Dio smo programa već najavili ovdje, a ostatak slijedi.

Festival 08. veljače otvara biografski film o životu Edith Piaf 'La vie en rose' francuskog redatelja Oliviera Dahana, a 18. veljače ga zatvara kostimirana drama Francoisa Ozona s Charlotte Rampling 'Angel' koja prati uspon i tragični pad mlade spisateljice (Romola Garai) u Engleskoj početkom 20. stoljeća.

Osim renomiranih veličina i teškaša koje smo popisali ovdje, u konkurenciji je i Jacques Rivette s filmom 'Don’t Touch the Axe' snimljenom prema Balzacovom romanu 'Grofica Langlais', Jiri Menzel s ekranizacijom romana Bogumila Hrabala 'Služio sam engleskog kralja', Danac Bille August s dramom 'Goodbye Bafana' s Josephom Fiennesom u ulozi Mandelinog zatvorskog čuvara. U konkurenciji je i britanska drama 'Hallam Foe'/NASLOVNA/ Davida Mackenziea s Jamiem Bellom (Billy Elliot) u ulozi neprilagođenog teenagera koji špijunira maćehu koju smatra odgovornom za navodno samoubojstvo majke.

Clint Eastwood nastavlja odličnu sezonu i na Berlinaleu, no van konkurencije s 'Letters rom Iwo Jima', kao i predsjednik žirija Paul Schrader koji predstavlja 'The Walker', svojevrsni nastavak 'Američkog žigola' koji prati sad već ostarjelog žigola u novim avanturama. Van konkurencije prikazat će se i '300' povijesni spektakl Zakea Snydera snimljen prema scenariju stripaša Franka Millera, te 'Notes On a Scandal' Britanca Richarda Eyrea koji je upravo nominiran i za Oscara za najbolji adaptirani scenarij (Patrick Marber), najbolju glavnu (Judi Dench) i sporednu glumicu (Cate Blanchett).

Kosslickov izbor ove je godine nemalo iznenadio njegove sunarodnjake, domaćine festivala - četiri francuska, četiri azijska filma, pozamašni paket od 7 američkih, od čega njih 4 u konkurenciji, 2 latinoamerička, te samo jedan njemački film, drama 'Yella' Christiana Petzolda o ženi koja proživljava stanje između života i smrti.

Kompletni popis filmova je ovdje.

Komentari

Nema komentara.