Braća po oružju - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Braća po oružju

Braća po oružju

Dva holivudska veterana, Steven Spielberg i Clint Eastwood zajedno će na veliki ekran prenijeti ratnu priču o mukotrpnoj bitci za otočić Iwo Jima.

12.07.2004 0 komentara

Braća po oružju

Bitka za strateške položaje na Iwo Jimi bila je jedna od najkrvavijih i najmučnijih u II. svjetskom ratu. Odigrala se u zimu 1945. godine, a njen značaj bio je presudan za ishod rata na Pacifičkoj bojišnici. Tijekom jednog mjeseca na Iwo Jimi su poginule  22 tisuće japanskih i 26 tisuća američkih vojnika.

Fotografija koja je snimljena posljednji dan bitke obišla je svijet i postala jedna od najupečatljivijih zapisa iz II. svjetskog rata. Ona prikazuje šest vojnika koji podižu američku zastavu na vrhu brda Suribachi, najbitnije zapovjedne točke na otoku. Slika je postala simbol američke borbe, a za nju je reporter Associated Pressa, Joe Rosenthal, nagrađen Pulitzerovom nagradom.

Jedan od šestorice sa fotografije bio je marinac John Bradley. Nakon povratka s bojišnice on nije nikada svojoj obitelji govorio o ratnim iskustvima pa je tek nakon njegove smrti 1994. sin James otkrio očevu junačku prošlost. Tada je napisao knjigu  'Flags of Our Fathers: Heroes of Iwo Jima' prema kojoj će se sada snimati film.

Za studio DreamWorks ovu ratnu priču režirati će Clint Eastwood, a producentsku palicu će u svoje ruke uzeti Steven Spielberg. Ovo je njihova druga suradnja nakon 'Mostova okruga Madison' koje su zajedno snimili 1995. godine.

Inače, priča o Iwo Jimi već ima dvije filmske inačice - 'Pijesak Iwo Jime' iz davne 1949. u kojem je glavnu ulogu imao John Wayne, te 'The Outsider' iz 1962, s Tonyem Curtisom u glavnoj ulozi.

Komentari

Nema komentara.