Clive Owen, tvrdo kuhan - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Clive Owen, tvrdo kuhan

Clive Owen, tvrdo kuhan

Kad mu se već Bondov 'Aston Martin lifestyle' nije svidio, Clive se pronašao u viskiju, četrdesetima, Los Angelesu i serijalu o detektivu Philipu Marloweu.

p.h. 23.01.2007 0 komentara

Clive Owen, tvrdo kuhan

Universal Pictures i Strike Entertainment rehabilitiraju još jednog iz galerije tvrdo kuhanih dvadesetostoljetnih junaka. Friško lansiranje na filmska platna čeka Phillip Marlow, detektiv proizašao iz pulp pera Raymonda Chandlera, a glumit će ga nesuđeni Bond Clive Owen koji se u zadnje vrijeme, osim briljiranjem u 'Djeca čovječanstva' proslavio i kao novo Lancomeovo 'hipnotičko lice'.

Philip Marlowe se premijerno pojavio 1939. na stranicama Chandlerovog detektivskog romana 'The Big Sleep', a nakon što su nastavci istog stekli pozamašnu čitateljsku sljedbu, i junaci ranijih Chandlerovih detektivskih priča ponijeli su njegovo ime. Kasnije je Marlowe s neizostavnim trademark Camelom među zubima postao, uz Hammettovog Sama Spadea jedan od najeksploatiranijih detektiva svih vremena.

Ispod tvrdokuhane fasade, Marlowe je kontemplativan i filozoski nastrojen. Voli šah i poeziju i nije veliki obožavatelj nasilja, premda je spreman upustiti se u tučnjavu kako bi poravnao račune. Uz to, moralna je vertikala, te lako odolijeva fatalnim zavodnicama. Prema prvom nastavku Chandlerovog pulp serijala – 'The Big Sleep', 1946. je nastao istoimeni noir Howarda Hawksa u kojem Marlowea glumi Humphrey Bogart, a osim njega, u razno raznim Marlowe instalacijama tijekom povijesti našli su se i Robert Montgomery, Robert Mitchum, Eliot Gould, Danny Glover, James Garner i James Caan. Veliku je popularnost uživao i tv serijal iz 1959/1960 'Philip Marlowe, Private Eye' koji je početkom osamdesetih također doživio revival.

Strike Entertainment je otkupio prava na serijal, Marc Abraham i Eric Newman produciraju, a Clive Owen je izvršni producent. Projekt je još u povojima, tako da još nema pridruženih imena. Owen će i za ovu priliku izgovarati tekst Chandlerove testosteronom nabijene naracije, a da je u tome dobar, dokazao je u u 'Sin Cityu'.

Producenti planiraju zadržati noirovski ton Chandlerovih priča i duh 40-ih u Los Angelesu, kao i Marlowljevo često posezanje za čašicom i brandya, viskija ili burbona.

Prije no što krene u detektivsku avanturu, Owen mora završiti obaveze oko 'The Golden Age', nastavka biografske drame o djevičanskoj engleskoj kraljici 'Elizabeth' Shekhara Kapura i New Lineove akcije 'Shoot Em Up'.

Komentari

Nema komentara.