Rescue Dawn Wernera Herzoga - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Rescue Dawn Wernera Herzoga

Rescue Dawn Wernera Herzoga

Dugoočekivana dugometražna akcija u džungli s izgladnjelim Christianom Baleom u naslovnoj ulozi Herzogove je obožavatelje malčice razočarala.

p.h. 09.11.2006 0 komentara

Rescue Dawn Wernera Herzoga

Werner Herzog se vratio svojoj kući – džungli i jednoj iz niske svojih opsesija - letenju. 'Rescue Dawn', prvi Herzogov igrani film nakon 'Nepobjedivog' iz 1991. s 'kost i koža' Christianom Baleom u naslovnoj ulozi bez većeg je odjeka prikazan na ovogodišnjem Toronto Film Festivalu, a na recenzentskim siteovima polako i stidljivo niču prvi osvrti.

Priča je adaptacija istinitih događaja iz života Dietera Denglera koji je još kao dječak odrastajući u Njemačkoj sanjao o tome da postane pilot. Kad se preselio u Ameriku, san mu se ostvario i Dieter je postao pilot američkog ratnog zrakoplovstva. Herzog se njegovim nevjerojatnim životom pozabavio i u svom hvaljenom dokumentarcu 'Little Dieter Needs To Fly' iz 1997. koji je bio nagrađen posebnim priznanjem na IDFA-i iste godine.

Denglerov se avion srušio u Laosu 1965., neposredno prije službenog dolaska američkih trupa u Vijetnam, a preživjelog pilota lokalna je vojska zarobila i zatvorila u logor usred džungle gdje je bio podvrgnut brutalnim mučenjima. Dengler sa šestoricom zatočenih Amerikanaca i Vijetnamaca isplanira bijeg, a prestravljene i izgladnjele logoraše na kraju iz džungle spašavaju američki helikopteri koji su pukim slučajem nadlijetali to područje.


Rescue Dawn, r. Werner Herzog

Film je snimljen u prepoznatljivoj Herzogovoj maniri, počinje stvarnim helikopterskim snimkama bombaškog nadlijetanja Indokine u slow motionu, istodobno hipnotičkim i strašnim, piše Jim Emmerson s Rogerebert.com. Emmerson mu spočitava bespotrebno 'ušminkavanje': 'Dieter visi naglavačke privezan za granu, s praznim gnijezdom insekata privezanim za prsa. Koji je smisao te scene ako nema insekata? Ili primjerice zarobljenici koji pričaju o tome kako su prisiljeni defecirati u hlače, a u filmu niti u jednom trenutku nema vidljivih mrlja na hlačama.'

Dobro je prošao pomalo netipični redateljev izbor – zgođušnog Christiana Balea koji se za ulogu Dietera izgladnio do neprepoznatljivosti.

Martha Fischer s Cinematicala posvećuje paragraf teksta jednom jedinom kadru i 20 nijansi zelene boje koje su se u njemu pretapaju, 'Herzog je oduvijek bio kući u džungli, a u njegovim rukama priroda je u isto vrijeme prekrasna i prijeteća. Isto se dogodilo i s džunglom Laosa'. Kritičarka u ostatku teksta kudi redatelja jer se čvrsto držao nezanimljive i flah priče i tako zanemario emocije na kojima je gradio svoje prethodne filmove.

Ljubitelje Herzogova opusa razveselit će vijest s njegovih službenih stranica: Izdan je 'Werner Herzog DVD Edition: Documentaries and Shorts'; bogati set od 6 DVD-a s kratkim filmovima i dokumentarcima nastalim u periodu između 1962. i 1999. 24 naslova iz seta možete razgledati, ili za 30 eura kupiti ovdje.

Komentari

Nema komentara.