Smrt predsjednika (Busha) nagrađena na Torontu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Smrt predsjednika (Busha) nagrađena na Torontu

Smrt predsjednika (Busha) nagrađena na Torontu

Na Toronto Film Festivalu se zabavljaju uz sex i Borata, ali kada treba nagrađivati traže se politički dokumentarci i meksičke drame.

s.p. 18.09.2006 0 komentara

Smrt predsjednika (Busha) nagrađena na Torontu

Poslije Alejandra Inarritua filmofili moraju naučiti još jedno meksičko ime - Alejandro Gomez Monteverde je tako s debitantskim filmom 'Bella' (i na svom prvom nastupu na festivalu) osvojio nagradu publike na filmskom festivalu u Torontu. I sam Monteverde je iznenađeno prokomentirao da se nada da to nije samo san iz kojeg će se probuditi na Akademiji, a nije nam poznato da li je pustio i koju suzu, kao što to rade 'iznenađene' misice. 'Bella' je priča o jednom danu u kojem se ukrštaju sudbine raznih likova, a među ostalim i jedne nogometne zvijezde i trudne konobarice. Uspjeh Monteverdea je i bračni uspjeh jer s njim može slaviti i glavna glumica Ali Landry, koja mu je ujedno i supruga.

Najbolji film po mišljenju kritičara je sporni kvazidokumentarac 'Death of a President' Gabriela Ranga, koji je već izazvao bijesne reakcije zbog 'prerealističnog' prikaza umorstva predsjednika Busha 2007. Žiri FIPRESCI-ja nagradu je opravdao 'smionošću s kojom se izvrće stvarnost u ime više istine'. Drugoplasirani je 'Mon Meilleur Ami' Patricea Lecontea, a trećeplasirane su 'Dixie Chicks: Shut Up And Sing'.

Mon Meilleur Ami, Patrice Leconte

Kad smo već kod političkih atentata, na Torontu je prikazan i 'Bobby' u kojem Emilio Estevez predstavlja priču o umorstvu predsjedničkog kandidata Roberta F. Kennedyja. Od ostalih političkih biografija jako je hvaljen 'The Last King of Scotland' što je prigodan naziv za film o apsolutnom vladaru Ugande. Ako je naslov filma čudan, što tek reći za Idi Amina, jednog od najokrutnijih i najbizarnijih afričkih diktatora kojeg u ovom filmu utjelovljuje Forrest Whitaker i zbog jako dobrog nastupa (u ulozi luđaka!) predviđa mu se Oscar.

Možda najveće razočaranje festivala je premijera 'All The King's Men' Stevena Zailliana, još jednog filma o zločestoj politici (korumpirani guverner - demagog u eri ekonomske krize 30-tih). Usprkos kraljevskom castingu (Sean Penn, Jude Law, James Gandolfini, Anthony Hopkins, Kate Winslet) film je ocijenjen kaotičnim, a nastup Seana Penna preekspresivnim, jedni su ga uspoređivali s Mojsijem, a drugi s Al Pacinom u 'Ðavoljem odvjetniku'. Kolegica Winslet također nije dobro prošla s tim filmom ali ništa zato, predstavila je drugi; superhvaljenu dramu 'Little Children' Todda Fielda u kojem mijenja dosadni život kućanice za erotsku aferu sa susjedom, a tu su još i teme pedofilije, internet pornografije i ostalih zala američke suburbije.

Glede seksa, eksplicitni 'Shortbus' je jako zabavio publiku i kritiku ali, kao i 'Borat', spada u 'grešna zadovoljstva' koja se voli, ali ne i nagrađuje. Naime, publiku (a i dosta kritičara) osvojio je Boratov skandalozni film, ali mu se nitko nije usudio dati nikakvu nagradu, izgleda da je čak i ubiti Busha bilo prihvatljivije nego dati mikrofon Boratu da zahvali na nagradi i opet spomene Židove, Irak i 'domovinu' mu Kazahstan.

The Fountain, Darren Aronofsky

Darren Aronofsky je na Cannesu predstavio svoj 'The Fountain' i dobio podijeljene kritike. U osnovi ljubavna priča (opet je glavna glumica i redateljeva ljubav/nica/ Rachel Weisz), film je, kako ga najbolje opisuje sam redatelj, 'psihodelično-metafizični SF' koji zbog meditativnog pristupa uspoređuju s Kubrickovom '2001'. Kao i '2001', i ovaj film je na premijerama opisivan kao 'pretenciozna dosada', a vrijeme će pokazati da li i ovaj film spada u klasike SF-a, kao što se neki kritičari usuđuju predviđati.

Od ostalih nagrada valja istaći da je nagradu Diesel Discovery (koju biraju novinari koji izvještavaju s festivala) otišla ekipi norveške komedije o mladićima koji žele postati pisci - 'Reprise' Joachima Triera. U kategorijama kanadskog filma pobijedili su 'Manufactured Landscapes', debitantski 'Sur la trace D'Igor Rizzi' i kratki film 'Les Jours'. Nagradu za kulturnu inovativnost dobila je tursko-njemačka koprodukcija 'Takva - A Man's Fear of God' o 45-godišnjem samcu čija je vjera i strahopoštavanje prema Bogu stavljena na kušnju.

U deset dana festivala prikazana su 352 filma, a pobjednici fešte se često smatraju i dobrim predskazateljima dobitnika Oscara.

Naslovna - Derek Luke, Ali Landry, Alejandro Gomez Monteverde, Eduardo Verastegui - ekipa pobjedničkog filma 'Bella'

Komentari

Nema komentara.