Dijamant u prašumi - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Dijamant u prašumi

Dijamant u prašumi

ZagrebDOX otvara novi doc Wernera Herzoga, slavnog njemačkog filmaša. Najvažniji trenutak prvog dana prvog izdanja ovog dokumentarnog festivala.

h.p. 18.02.2005 0 komentara

Dijamant u prašumi

Wernera Stipetica (točnije Wernera Herzoga) slavnog, ekscentričnog, cijenjenog njemačkog redatelja ponajviše pamtimo po filmovima u kojima je surađivao s još jednim samo svojim čovjekom, Klausom Kinskim. Zajedno su snimili niz filmova, no u posebnom je pamćenju ostao 'Aguirre, gnjev božji'. Prvi dan ZagrebDOXa donosi Herzogov prošlogodišnji dokumentarni film 'White Diamond' i ne čudi što je odmah postavljen za 'Događaj dana'.

'White Diamond' film je koji će svojim vizualnim identitetom nužno podsjetiti na spomenuti 'Aguirre', kažu svi. Dominira zelenilo gvajanske guste džungle u kojoj je radnja i smještena. U fokus su postavljene dvije paralelne priče, dva različita čovjeka. Ekscentrični britanski zrakoplovni inženjer Graham Dorrington kreće na pothvat u svojoj letjelici koja je konstruirana na principu cepelina s početka dvadesetog stoljeća. Hoće li uspjeti?

Taj pothvat ima i vrlo osobnu emocionalnu dimenziju: u jednakoj letjelici dvanaest godina ranije poginuo je njegov prijatelj, glasoviti dokumentarist Dieter Plage. Rastafarijanac Mark Anthony drugi je protagonist. Najamni pomoćnik britanskog pustolova radnik je u obližnjem rudniku dijamanata; no nedostaje mu brojna obitelj koja je emigrirala u Španjolsku i sve bi dao da ih vidi.

Vožnja balonom iznad istodobno prekrasne i prijeteće mistične džungle najavljuje zabavne trenutke, ali podjednako i upečatljive odgovore na pitanja slobode, dužnosti i tuge. Spoj posebnih ljudi neobičnih sudbina u rukama osobenjaka Herzoga niti ne može završiti drugačije nego posebnim filmom. I to snimanim na High Definition formatu. Primamljivo otvaranje, nadamo se, uspješnog festivala.

Komentari

Nema komentara.