Queer ljubav u Tuškancu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Queer ljubav u Tuškancu

Queer ljubav u Tuškancu

Specijalno za Queer Zagreb Slatko je Vidačković selektirao ljubavne filmove po svom ukusu ne bi li vam zagrebačku jesen učinio toplijom. Oko srca, naravno.

i.a. 21.09.2006 0 komentara

Queer ljubav u Tuškancu

Queerovci su se vratili iz Like gdje su ovo ljeto šikanirali tamošnji živalj filmovima u kojima ima lijepih golih muških stražnjica ('Loš odgoj' recimo), pa su im, dok se malčice ne primire, prikazivali 'Marš pingvina', što je, kako doznajemo – upalilo. Živalj se primirio pa su im nesmetano odrolali turu gej kauboja, te Jordanov najnoviji, 'Breakfast on Pluto', u kojem se slatko klinčaju Cillian Murphy i Stephen Rea.

Nakon turneje ekipa se vratila u mrak tuškanačke dvorane sa svojim tradicionalnim programom Queer subote petkom (i subotom), a za prve filmske buntove pobrinuo se gostujući izbornik predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara, umjetnički ravnatelj Pula FFa, filmski kritičar koji objavljuje u Vjesniku i Vijencu - Slatko Vidačković! Kako su mu Queerovci dali odriješene ruke u izboru i teme i filmova, nemalo su se iznenadili ljubavnom tematikom, ali i iskoristili taj trenutak da se svi podsjetimo kako 'revolucija počinje u srcu'.

Putevima revolucije ovaj će nas vikend odvesti James Wilby, Hugh Grant, Rupert Graves, Ben Kingsley, Rupert Everett, Colin Firth, Michael Jenn, Stephen Fry, Jude Law, Tom Wilkinson… a sve to u filmovima 'Maurice', 'Another Country' i 'Wilde'.

/ u mjesecu studenome program Queer subote petkom (i subotom) prikazuje filmove 'El cielo dividido' i 'Shortbus';/

Dragi naši, u nastavku prenosimo u cijelosti uvodnu riječ izbornika te raspored projekcija.


........................................................Ljubav
Pregledom mjesečnih tema filmskih programa Queer Zagreba moglo se uočiti da među njima nedostaje ona osnovna, ključna kako heteroseksualnoj tako i u homoseksualnoj vezi među dvjema osobama, a to je ljubav. Kao gostu selektoru učinilo mi se da Queer Zagreb u svojoj društvenoj angažiranosti ponekad nehotice zaboravlja romantiku. Ona je u današnje cinično vrijeme i inače podcijenjena, pridjev 'melodramatičan' koristi se s podsmijehom. Hollywood i sapunice prečesto su je zlorabili i pretvarali u kič. Ima međutim još filmova koji je prikazuju na iskren, autentičan i dirljiv način.

Tri među njima, koja će u Kinu Tuškanac biti prikazana 22. i 23. rujna, s pravom su stekli status suvremenih klasika. Sva tri bave se temom zabranjene ljubavi u Engleskoj, od Londona s kraja 19. stoljeća ('Wilde' sa Stephenom Fryom i Judeom Lawom), i britanskih koledža u vrijeme prije Prvog ('Maurice' s Jamesom Wilbyjem, Hughom Grantom i Rupertom Gravesom) i Drugog svjetskog rata ('Another Country' s Rupertom Everettom, Colinom Firthom i Caryjem Elwesom). Sva tri filma imaju u središtu likove koji su odlučili poslušati svoje srce i napraviti sve da bi bili s voljenom osobom, neovisno o žrtvama koje to iziskuje. A u ta vremena u toj sredini ljubav prema istom spolu doista je bila veliki grijeh, koji je mogao uništiti sve drugo što su ti muškarci do tada postigli.;

Junaci dvaju novih filmova 'Shortbus' i 'El cielo dividido', čije ćemo hrvatske premijere gledati u listopadu, nemaju takvih problema. Oni žive u drugom prostoru i vremenu, u kojem njihova ljubav nije ništa zabranjeno ni nepoželjno. Njihovi izazovi se sastoje u nadilaženju problema među njima samima. Američki 'Shortbus' (premijeno prikazan u Cannesu) se na duhovit i vrckav način bavi krizom jedne veze u okruženju koje podsjeća na vrijeme seksualne revolucije, a meksički 'El cielo dividido' (premijerno prikazan na Berlinaleu) erotična je priča o zavođenju, ljubavi i vjernosti, s vrlo malo dijaloga, ali s vrlo bogatim govorom tijela.

Koliko god se prva tri filma možda nekom učine staromodnim (a ironijom sudbine tri glumca koja su se kroz njih afirmirala - Law, Grant i Firth - danas su romantične zvijezde Hollywooda), mislim da su ona u mnogo čemu bliža hrvatskoj stvarnosti od posljednja dva. O hrvatskom filmu nećemo ni govoriti. Zbog toga mi se čini važnim pogledati ih i danas, ne samo zato jer su to dirljive ljubavne priče, već i zbog društva koje smatra, kako kaže Guy Bennett u 'Another Country', 'da su neki ljudi bolji od drugih samo zbog načina na koji vode ljubav'.

Zlatko Vidačković

PROGRAM
kino Tuškanac, Tuškanac 1, Zagreb

22. 9. 2006., petak
17.00 Maurice, 1987., red. James Ivory, uloge: James Wilby, Hugh Grant, Rupert Graves, Ben Kingsley (trajanje: 140 min)

19.30 Another Country, 1983., red. Marek Kanievska, uloge: Rupert Everett, Colin Firth, Michael Jenn (trajanje: 90 min)

21.00 Wilde, 1997., red. Brian Gilbert, uloge: Stephen Fry, Jude Law, Vanessa Redgrave, Tom Wilkinson, Ioan Gruffud (trajanje: 118 min)

23. 9. 2006., subota:
17.00 Wilde, 1997., red. Brian Gilbert, uloge: Stephen Fry, Jude Law, Vanessa Redgrave, Tom Wilkinson, Ioan Gruffud (trajanje: 118 min)

19.30 Another Country, 1983., red. Marek Kanievska, uloge: Rupert Everett, Colin Firth, Michael Jenn (trajanje: 90 min)

21.00 Maurice, 1987., red. James Ivory, uloge: James Wilby, Hugh Grant, Rupert Graves, Ben Kingsley (trajanje: 140 min)

Komentari

Nema komentara.