Queer Zagreb na turneji - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Queer Zagreb na turneji

Queer Zagreb na turneji

Queer Tour 2006. najnoviji je projekt kojim će se u nekoliko gradova u Hrvatskoj predstaviti filmski programi Queer Zagreba.

filmski.net 03.07.2006 0 komentara

Queer Zagreb na turneji

Suradnjom sa udrugama Drugo more iz Rijeke, Art radionicom Lazareti iz Dubrovnika te Ženske grupe Donji Lapac iz Donjeg Lapca, desetak dugometražnih filmova bit će prikazano tijekom srpnja i kolovoza publici koja nije do sada imala česte susrete sa queerom.

Turneja počinje gotovo revolucionarnim slučajem prikazivanja filma 'Loš odgoj' u kinu Donji Lapac koje već dugo nije vidjelo filmsku traku. 'Loš odgoj' vjerojatno je jedan od najprovokativnijih filmova Pedra Almodovara jer tematizira tajne strane katoličkih samostana i odgoja u religijom zasićenoj Španjolskoj. Film je bio izuzetno uspješan u cijelom svijetu i nagrađen za najbolji film diljem Europe (Goya, Europska filmska nagrada, BAFTA), a ovo je jedna od najboljih uloga i za mladog glumca Gaela Garciu Bernala.

Hrvatska se čini idealnim mjestom, sa svim svojim mogućim predispozicijama, za još dublje i jasnije razumijevanje Almodovarova filma nego bismo to možda i željeli. K tome, iskustvo gledanja ovog filma sasvim će sigurno biti neusporedivo i u gradiću Donji Lapac, jer mala su mjesta u još jačem bratskom i sestrinskom zagrljaju dušebrižnika od nacionalnog prosjeka. Ličko otvaranje Queeru nije moglo proći prigodnijim filmskim odabirom u što će se uvjeriti i publika na projekciji 01. 07. 2006. u 20.00 sati u kinu Donji Lapac.

Osim sadržajne razine, značaj ove projekcije jest i korištenje kino dvorane u Donjem Lapcu koja zbog sve težeg stanja u distribuciji filmskih vrpca i sve veće ovisnosti o profitnosti prikazivanja, nažalost biva neiskorištena za svoju prvotnu namjenu. Nadamo se da će Queer Tour sa svoje ukupno tri projekcije u Donjem Lapcu ipak na kratko oživjeti sjećanje na kino izlaske. Osim 'Lošeg odgoja', u Donjem Lapcu će biti prikazani i novi Neil Jordanov hit 'Breakfast On Pluto' 22. 07. / NASLOVNA / (samo dan nakon njegove premijere u Puli u Areni) te ljubavna priča 'Brokeback Mountain' 11. 08.

Osim u Donjem Lapcu, tijekom srpnja i kolovoza Queer gostuje i u Rijeci te u Dubrovniku gdje će se u suradnji sa Art radionicom Lazareti organizirati mini festival od 19. – 21. 08.

queerzagreb.org

Komentari

Nema komentara.