Na pola DHFa, igrana konkurencija - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Na pola DHFa, igrana konkurencija

Na pola DHFa, igrana konkurencija

Ako izuzmemo odlične vankonkurentsku 'Trešetu' Dražena Žarkovića i igranu Tanju Golić, na 15. DHF-u dosad nije bilo iznenađenja, ali ni razočaranja.

p.h. 27.04.2006 0 komentara

Na pola DHFa, igrana konkurencija

Joško Lokas je svečanim češkanjem po leđima u utorak proglasio 15. Dane Hrvatskog Filma otvorenima, a mi smo odgledali prvi blok igranih filmova. Evo ih...

Najveće iznenađenje utoračke igrane sekcije priredila je Tanja Golić, riječka profesorica likovne umjetnosti i studentica na ADU koja je 2003. na DHFu za svoj kratki film 'Luna' nagrađena plaketom 'Jelena Rajković' za najbolju debitanticu. U 15minutnom 'Nije da znam nego je to tako' (naslovna) redateljica prati burne razmirice mladog para (Darija Lorenci i Rakan Rushaidat). Kad bismo rekli da se u Golićkin uradak bavi muško – ženskim odnosima, banalizirali bismo, pa ćemo samo ustvrditi da autorica u kratkoj formi temeljito secira turbulentni suživot dvaju ljudskih bića. Radnja se vrti oko bračnog para koji se sprema u posjet prijateljima i njihovom podmlatku. Ona žarko želi ići i uživati u netom rođenom 'prekrasnom biću', a njemu se baš i ne da. Ukratko, film pokazuje što se dogodi kad muško koje je ušlo u treću dekadu života, otkrilo zen i sjelo u fotelju ne bi li satima pušilo naleti na ženu koja je naelekrizirani control freak. Nezadovoljstvo u vezi? Na scenariju su uz redateljicu radili i glumci, Rushaidat i Lorenci, a rezultat je ODLIČAN.

Posljednja pričest, Ivan Goran Vitez

Mladi hrvatski redatelj i nesuđeni diplomant ADU, Ivan Goran Vitez, na DHFu se predstavio komornom tragikomedijom 'Posljednja pričest' koja je na ZFFu 2005. nagrađena Zlatnim Kolicima u programu 'Kockice'. Darko (Ivo Gregurević) je vlasnik lokalnog diskonta koji usred noći budi mlađahnog mjesnog župnika (Ivan Glowatzky) ne bi li mu ispovijedio grijehe. Darko je u ratu ubio čovjeka, a župnik je tim saznanjem sablažnjen. Različita shvaćanja dvojice muškaraca potječu iz njihovih različitih životnih prilika. Župnik je mimoza, učen čovjek zaštićen staklenim zvonom Crkve zbog čega si može priuštiti da živi po moralnim principima. Darko je pak došao s dna, bio na ratištima i 'okusio' život. Nagli obrat u radnji nastupa kad saznamo da je župnik navodno pipkao Darkova sina, te da nije došao u crkvu s pomoćnicima (Dean Krivačić, Ivan Lemac, Zlatan Zuhrić, Pjer Meničanin) da se ispovijedi, već da otme i kazni velečasnog pedofila.

Vitez je pametno zamislio scenarij, Gregurević je odličan, a sa Zuhrićem čovjek naprosto ne može pogriješiti, ali probajte vi ubaciti problem postojanja boga, domovinskog rata, dvostrukog morala, pedofilije i crkvenjaštva, zločina, kazne i iskupljenja u samo četrdeset minuta. Naravno, neke su stvari morale ostati nedorečene.

Dotaknuti dno, Milan Latković

I splitski redatelj Milan Latković prihvatio se seciranja socijalnog položaja i morala u pitkoj dramediji 'Dotaknuti dno'. Film koji je Latković sam napisao, režirao, montirao i snimio pripovijeda o mladom raznosaču pizze koji za vrijeme jedne dostave mušteriji ukrade cigaretu. Razljućeni kupac alarmira šefa, a mladić u roku od nekoliko sati izgubi ugled, posao i djevojku. Kraj desetominutnog uratka donosi zanimljiv rasplet situacije: kupac je mogao reagirati i drugačije i oprostiti zlodjelo (ili možda jest reagirao drugačije, a sve što smo vidjeli događalo se u dečkovoj glavi?). Kraj je, dakle, otvoren za brojna tumačenja.

Petar Orešković, zagrebački apsolvent na ADU čiji je kratki film 'Kraj igre' nagrađen na GoEast festivalu u Wiesbadenu 2004. predstavio se nijemom slapstick komedijom 'Buket'. Film prati ljubavno prokletstvo nespretnog filmofilskog geeka u izvedbi briljantnog Luke Petrušića (tu su i svi momenti šmokljanstva: prekratke hlače, bijela košuljica, isusovke i bijele čarape, razdjeljak) koji jednog dana na putu od videoteke do kuće ugleda Nju (Jelena Hadži Manev). Ljubavna priča je nesretna, ili bolje rečeno izmišljena jer postoji samo u njegovoj glavi, ali sve u svemu, publika je na film dosta dobro reagirala, a i nama se svidio.

Finish Line, Slaven Žimbrek

Kratki 'Finish Line' stigao je na DHF iz New Yorka. Poslao ga je njujorški student Slaven Žimbrek (1964) koji je za svoj kratki dokumentarni film 'Štefica' bio nagrađen na 37. reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva. Film nastao u sklopu NY Film School tematizira treću životnu dob kroz šestminutni prikaz jednog dana u životu starice (Irma St. Paul) čiji se život odvija u sporom ritmu (redatelj kontrapunktira polagane staričine kretnje s prikazom trka na TVu). Režiju, scenarij i montažu potpisuje sam Žimbrek.
 
Veliko iznenađenje ovogodišnjeg DHFa svakako je i cjelovečernji tv film 'Trešeta' Dražena Žarkovića. Simpatična nepretenciozna komedija nastala prema odlično razrađenom scenariju Pave Marinkovića prati trojicu pasioniranih igrača trešete (Josip Genda, Žarko Potočnjak, Siniša Brajčić) s neimenovanog dalmatinskog otoka koji nakon smrti četvrtog očajnički traže novog partnera. Tako nastoje pridobiti pohlepnog mjesnog svećenika, seoskog redikula, zagrebačkog biznismena koji je na otok došao kupiti vikendicu, Pametnog Uma lokalnog policajca. Niti jedan od navedenih ne zadovoljava njihove visoke kriterije, a u međuvremenu na površinu izlaze i neke duboko zakopane tajne.

Komentari

Nema komentara.