Zašto Crash, a ne Brokeback? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Zašto Crash, a ne Brokeback?

Zašto Crash, a ne Brokeback?

Zabuna? Zavjera? Zatucanost? Zanimanje? Zarađivanje? Zaista ne znamo zasigurno...

s.p. 12.03.2006 0 komentara

Zašto Crash, a ne Brokeback?

Poslije dodjele Oscara mnogi koji su se kladili na sigurnu 'Planinu Brokeback' ostali su iznenađeni a one koji su uložili svoju ušteđevinu na 'Fatalnu nesreću' čeka bogatstvo. Svi eksperti nude svoja objašnjenja, a najzabavnije ipak nudi Nick Starr. On je na svom blogu priložio 'kopiju' glasačkog listića za izbor Oscara za najbolji film i objasnio misterij izbora: glasači su htjeli glasati za 'Brokeback', ali su zbog zbunjujećeg dizajna listića glasali za njegovog najvećeg suparnika, 'Crash'!

Kakva zabuna! Kakva tragedija! Kakva -  zafrkancija!

Vijest pod nazivom Oscargate već se proširila medijima, ali ozbiljniji novinari mogu provjeriti pravi dizajn listića na službenoj stranici Akademije - sličnost između izbora Busha i Oscara samo je duhovita šala, ali kao i u predsjedničkim izborima, nacija kao da se podijelila u 2 tabora; one za 'Brokeback' i one za 'Crash'!

Simpatizeri 'Brokebacka' slažu se da je gay tematika 'Brokebacka' sigurno bila najveći problem za matore glasače Akademije, te da je muškima teško svariti 'pederski vestern' pa je moguće da su se 'urotili' i radije dali glas majvećem suparniku 'Brokebacka'. Na ovu primjedbu 'branitelji' Oscara mogu odgovorirti da je još 1994. Oscara pokupio Tom Hanks i to za ulogu homoseksualca oboljelog od AIDS-a u 'Philadelphiji', a i  'Ponoćni kauboj' je 1970. dobio Oscare za film, režiju i scenarij. Da vas podsjetimo, i to je film o jednom kauboju koji doživljava homoseksualna iskustva i to kao muška prostitutka te je film dobio Oscara iako je bio prvi oscarovski film s najstrožim cenzorskim predikatom X.

Dio pravog glasačkog listića

Kad smo kod ugroženih manjina, nije li 'Fatalna nesreća' i film o rasnim i etničkim predrasudama, što je možda zanimljivije sve brojnijim tamnoputim Akademijinim glasačima, koje ipak manje zanima priča o bijelim kravarima. Neki su istakli da je zato možda bitnije što je 'Crash' urbana a 'Brokeback' seoska priča a većina se slaže da je možda najviše na glasanje utjecao lokalpatriotizam udružen sa cehovskom solidarnošću. Naime, 'Crash' je film čija priča se bavi Los Angelesom a birači Akademije žive u Los Angelesu i okolici (Hollywood!). Većina tih birača su glumci koji nagrađuju dobar rad svojih kolega, a u 'Crashu' je puno dobrih glumaca (Jon Stewart na dodjeli: 'Neka digne ruku tko NIJE glumio u 'Crashu!').

Last but not least, Hollywood je tvornica snova, a vlasnicima tvornice uvijek je bila bitna zarada pa tako i producenti 'Crasha' znaju lobirati za svoj proizvod: prije dodjele su podijelili pregršt DVD-a 'Crasha' kako bi podsjetili glasačko tijelo na svoj film, a za producentsku kuću Focus Features koja stoji iza 'Brokebacka' priča se da baš i nije u dobrim kontaktima s medijima. Tako su se glasači bolje upoznali sa 'Crashom', a neki od njih nisu ni htjeli gledati gay film, što je možda bilo presudno za prednost 'Crasha'.

Tako je u završnici Ang Lee dobio Oscara za suptilnu režiju drame o skrivanju pravih osjećaja dok će nagradu za film ipak dobiti angažirana drama s katarzičnim završetkom, poslije koje se filmski akademici osjećaju bolje. A one koje još uvijek nemaju povjerenja u američku demokraciju upućujemo da kontaktiraju GONG i sljedeće godine nadziru kampanju i glasanje...

Komentari

Nema komentara.