Tko o čemu, Spike Lee o crncima - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Tko o čemu, Spike Lee o crncima

Tko o čemu, Spike Lee o crncima

Tko može istući krupnog Nijemca, tko je kriv za Katrinu i kako oploditi lezbijke?

s.p. 28.02.2006 0 komentara

Tko o čemu, Spike Lee o crncima

Legenda crnačkog filma Spike Lee snima film o drugoj crnačkoj legendi, boksaču Joeu Louisu. Louis je 30-ih godina prošlog stoljeća osvojio titulu prvaka u teškoj kategoriji, od 1937. do 1949. bio je apsolutni svjetski prvak, a smatraju ga za jednog od najvećih boksača svih vremena. Njegova borba s Maxom Schmellingom iz Trećeg Reicha /naslovna/ bila je i simbolička borba crnaca protiv rasističkih bijelaca, iako Schmelling nije bio uvjereni nacist.

Louisa bi trebao glumiti Terrence Howard ('Hustle and Flow') a spominje se i ime još jednog glumca 'teške kategorije' - Vina Diesela. Osim što prepričava biografije velikih Afroamerikanaca, Spike se inače bavi i otkrivanjem prljavog veša bijele Amerike koja skriva nepravde koje čini crnim sunarodnjacima.

Tako će i biografija Louisa prvo pričekati dok se ne dovrši film o uraganu Katrini koji smo već najavili. Stradanje siromašnog crnačkog stanovništva New Orleansa te nepripremljenost i nebriga Bushove administracije nisu po Spikeu slučajni što on želi i pokazati u svom dokumentarcu.

No prije tog dokumentarca Lee se na zabavniji način bavio angažiranim temama. Tako je o korupciji korporacija i pravu homoseksualaca na roditeljstvo progovorio u komediji 'She Hates Me'. Glavni lik filma je u financijskoj frci jer je razotkrio malverzacije u svojoj tvrtki pa se snalazi tako da za novac radi djecu i to - lezbijkama.

Inače je angažirani Spike znao zamjerati drugim redateljima (čitaj: Spielbergu) što filmuje crnačke teme o kojima kao bijelac nema pojma. E, taj isti Spike je morao slušati sličnu spiku kad je pravio filmove s macho junacima i zanemarivao ženske likove što bi ljutilo feministice. Kao da ih želi još više razljutiti, sada je napravio film o lezbijkama koje žele seks s muškarcem da bi zatrudnile. Izgleda da Spike nije čuo za umjetnu oplodnju već je (komedije radi?) pravljenje djece predstavio samo na dobri stari prirodni način. Kako bilo, domaci distributeri su nam ostali dužni ovaj filmić. Ne bilo ga niti u kinu, niti na videu. Čekamo...

Komentari

Nema komentara.