And the Oscar goes to.... - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      And the Oscar goes to....

And the Oscar goes to....

Iako nas dosta vremena dijeli i od oscarovskih nominacija (da ne govorimo o dodjeli), odlučismo zaviriti u čarobnu staklenu kuglu. Donosimo Oscar buzz!

m.n. 11.10.2005 0 komentara

And the Oscar goes to....

Stvari, daklem, stoje ovako: najsočniji su se naslovi ovogodišnjeg filmskog tržišta pojavili s prvim jesenskim tjednima iskoristivši kao platformu dva znamenita i važna svjetska festivala: Mostru i Toronto koji su izmjenili vizuale dotadašnje filmske suše. Sve su zle slutnje definitivno pale u vodu, a poneki je poznavatelj marketinških trikova, zakona čiste psihologije i zdravoseljačkih došao na svoje: šećer dolazi pri kraju i dovoljno se dugo pamti.

Iako se mreže prognoza i šuškanja mogu isplesti s uvjerljivom sigurnošću, dodatno će ulje na oscarovsku vatru zasigurno dodati i produkcijski vrhunski naslovi poput 'Memoara jedne gejše' Roba Marshalla, 'King Konga' Petera Jacksona te Spielbergovog 'Municha'. Provjereni filmski majstori, vrhunska ekipa i dobra priča definitivno su njihovi aduti, no cijela će stvarca ipak morati pričekati premijeru i (ne)zahvalne ruke kritičara.

Od dosadašnjeg se materijala s najvećom sigurnošću definitivno možemo kladiti na najboljeg muškog glumca – gotovo je sigurno da bi se među nominiranima mogao naći Philip Seymour Hoffman za oživljavanje Trumana Capotea ('Capote'), donedavno otpisani Heath Ledger za gayish izvedbu u 'Brokeback Mountain' te raspjevani Joaquin Phoenix koji je zbog Johnnya Casha i filma 'Walk the Line' navukao i alkoholne sklonosti. Iako bismo ovom triu vrlo lako mogli pridružiti i jako dobrog Murraya za 'Broken Flowers' Jima Jarmuscha, kao i Vigga Mortensena za 'A History of Violence', činjenica je da prvonavedeni prednjače u izvedbi, stapanju s likom i iskorištavanju svog talenta do njegovih krajnjih granica.

Memoari jedne gejše

Vodeći filmski mediji u ulozi laureata već vide genijalnog Hoffmana (za 'Capotea' koji nje snimljen u samo 36 dana mnogi kažu da je ponajbolji ovogodišnji naslov) – Rolling Stone navodi da gledatelj u prvim sekundama filma zaboravi da glumac nimalo ne sliči slavnom piscu, posebno zbog njegove bravurozne imitacije Capoteova piskutava glasa, manirizma i emocionalne izražajnosti.

Što se tiče ženske protuteže, stvari su mnogo neizvjesnije: iako su za Toronta mnogo hvale primile Charlize Theron za ulogu gnjevne rudarke u filmu 'The North County' te Gwyneth Paltrow za ulogu matematičareve kćeri u filmu 'Proof' što potvrđuju i predviđanja poznatog Oscar Watcha, presudni bi mogli biti naslovi čije nas premijere čekaju tek u prosincu (tu posebno mislimo na tetama obilate 'Memoare jedne gejše').

Howl's Moving Castle

Situacija postaje još neodređenija kada je riječ o najboljem filmu 2005. godine – tu nam se predviđanja Oscar Watcha baš i ne čine najrealnijima. Naime, iako bismo naslove poput Clooneyevog 'Good Night, and Good Luck'  te 'Brokeback Mountain' Anga Leea odmah potpisali i nazvali zicerima, nesretni (i relativno neuspješni) 'Cinderella Man' i 'Constant Gardener' koje su također svrstali na listu potencijalnih nominacija za najbolji film, ne idu nam baš na ruku.

S animiranim je naslovima nešto lakša situacija, pa se mirna srca može reći da će pobjediti neki od sljedećih naslova (za svaki se može nabrojiti uvjerljivi niz pluseva: od originalnosti ideje, divnog crteža pa do dobre priče): 'Corpse Bride' Tima Burtona, Miyazakijev 'Howls Moving Castle' te najnoviji 'Wallace i Gromit: The Curse of Were Rabbit'.

Kako je situaciju oko dokumentarnih Oscara već predvidjela IDA (international documentary association), vrlo je vjerojatno da će pobjednik biti na njihovoj listi nominiranih (spomenimo samo naslove 'Mad, Hot Ballroom', 'Enron' ili pak 'March of the Penguins' o kojima smo već pisali). Suma sumarum, odokativnom procjenom se može zaključiti još jedna stvar – ovogodišnji Oscar buzz obiluje autorskim ostvarenjima, nezavisnjacima ali i uratcima već provjerenih autora. Očekuje nas sasvim bogata kasna filmska jesen. I zima također. Sa ili bez kipića.

Komentari

Nema komentara.