Djevojka nokautirala Aviatora - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Djevojka nokautirala Aviatora

Djevojka nokautirala Aviatora

Gotov je 77. američki filmski vašar, podijelili su se kipići, pobjednici su se proveselili, a njihova rodbina i suradnici do sita se naštucali.

filmski.net 28.02.2005 0 komentara

Djevojka nokautirala Aviatora

Da nam dugo, dugo živi konzervativna Amerika!!! Clint Eastwood potukao je u kategoriji najboljeg redatelja svog kolegu, velikog Martina Scoresesea, a 'Djevojka od milijun dolara' u svojoj je kategoriji dodatno nokautirala 'Aviatora'. Jamie Foxx na putu kući stiskao je svog prvog Oscara za ulogu 'Ray', ali zato čak drugog crnog u povijesti Akademije, a Hilary Swank je opet upotrijebila višak muških hormona ne bi li, baš kao i posljednji put kada je Oscara dobila za 'Dečki ne plaču', zasjenila Annette Bening nominiranu za glavnu žensku ulogu u drami 'Being Julia'.

Od 11 nominacija, 'Aviator' je dobio pet Oscara i to u kategorijama najbolje sporedne glumice (Cate Blanchett), kamere, kostima, montaže i art direkcije. 'Djevojka od milijun dolara' je od mogućih sedam nominacija prikupila četiri Oscara u najjačim kategorijama, dakle, osim spomenute režije, glavne glumice i redatelja, i nagrada za najboljeg sporednog glumca u njihovom je taboru, u rukama Morgana Freemana.

Scenaristički su Oscari podijeljeni nešto 'manjim' filmovima, Alexanderu Payneu i Jimu Tayloru za adaptirani scenarij za 'Stranputicu' i Charlieu Kaufmanu za originalni scenarij za film 'Eternal Sunshine of Spotless Mind'. Čestitamo!

'The Incredibles' je u konkurenciji s 'Shark Taleom' i 'Shrekom 2' izbio na čelo, a redatelj i scenarist Brad Bird preuzeo je nagradu za najbolji dugometražni animnirani film.

U kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma Akademijinih se glasača najviše dojmio 'Born Into Brothels' redatelja Zane Briski i Rossa Kauffmana. O filmu smo vam u nekoliko puta pisali, pa se upoznajte s njihovom pričom o prostituciji u Kalkuti viđenoj dječjim očima i fotoaparatima ovdje. Najboljim kratkim dokumentarnim filmom proglašen je 'Mighty Times: The Children's March' Roberta Hudsona i Bobbya Houstona, koji priča o hrabroj mladosti davne 1963. u Birminghamu koja je potukla segregaciju.

'WASP', britanske autorice Andree Arnold, svojom je pričom o samohranoj majci koja želi izaći van i zabaviti se, pribavio kipić u kategoriji najboljeg kratkog igranog filma, a u kategoriji iste duljine, ali animiranoj, nagradu je potpuno zasluženo odnio Kanađanin Chris Landreth za svoj portret velikog i neprilagođenog kanadskog animatora – Ryana Larkina u filmu 'Ryan'.

Najboljim stranim filmom proglašen je 'Život je more' redatelja Alejandra Amenabara, nagradu za životno djelo dobio je Sidney Lumet, a potpunu listu nagrađenih pronaći ćete na službenoj stranici. Spomenut ću u jednoj crti i neke od filmova s jednim kipićem: 'San za životom' dobio ga je za najbolju glazbu, 'Lemony Snicket...' za najbolji make up, a 'Dnevnik Che Guevare' za najbolju pjesmu.

Niti po čemu posebnu dodjelu Akademijinih nagrada, ako ne računamo valjda rekordan broj rasne egzotike među nominiranima, vodio je komičar Chris Rock koji se i sam, u skladu s dodjelom, ponašao izuzetno pitomo, glamurozne su se dame najvećim brojem za tu večer odlučile za slizani izgled koji su redom odnjegovale od frizure preko dugih uuuuuskih haljina koje ne odaju da Zemlja broji 2005. godinu. Površni promatrač mogao je pomisliti da je na početku prošlog stoljeća. Naravno, sve to dok u kadar nije ušla Melanie Griffith.

Do sljedeće godine i novog oscarovskog vašara – voljno!

Komentari

Nema komentara.