Cehovi se družili, a prvi Oscari se dijelili - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Cehovi se družili, a prvi Oscari se dijelili

Cehovi se družili, a prvi Oscari se dijelili

Kamermani, scenaristi i tehničari dočekali su svojih pet minuta. Svečanost samo za njih i samo o njima nikad nije na odmet.

h.p. 16.02.2005 0 komentara

Cehovi se družili, a prvi Oscari se dijelili

Američki kamermani su posljednji podijelili svoje nagrade no ne moraju odmah dobiti i posljednje mjesto u članku. Ruku na srce, nismo mi toliko obazrivi koliko se na podjeli nagrada ove nedjelje desila neobična situacija. Alec Baldwin je pročitao ime pobjednika, a reakcije su (kažu izvjestitelji) bile unisone: muk, tajac i nevjerica. No, krenimo redom. Najveći favoriti bili su Bob Richardson za 'Aviatora' i Caleb Deschanel za 'Pasiju'. Obojica su lagano ponavljali tekst zahvale kad je crni Alec pročitao neko sasvim treće ime za neki sasvim treći film: Bruno Delbonnel u filmu 'Zaruke su dugo trajale' (naslovna). Francusko – američka koprodukcija tako je šokirala ekipu koja se odmah uhvatila teorija zavjera, odnosno racionalizacije (ovisno o osobnim sivostaničnim kvalitetama). Zaključak je kako su favoriti međusobno jedan drugome skidali glasove pa je pobjeda otišla trećem. Bit će da su našeg umalo predsjednika Mikšća imali za taktičkog savjetnika.

Tehničari se nisu bavili tim sitnim podmetanjima. Doduše, nagrade si i nisu podijelili sami već je to za njih obavila Akademija. Prvi ovogodišnji Oscari su podijeljeni, no cijela situacija i nije previše podsjećala na gala večeru. Istina, bio je tu crveni tepih i bilo je par zaštitara, no nije bilo gužve bljeskalica i dosadnih novinara. Tehničari su curke i dečki iz pozadine. Njima i nije toliko potreban glamur; njima je dovoljno već da se za prezentericu dovede Scarlett Johansson i  da onda uživaju u tehničkoj terminologiji koja klizi niz njena lijepa usta. A Johanssonova je odmah dala na znanje kako pola toga što pročita ne razumije. Nisu joj zamjerili – kad dobro čita... Nagrađeni? Jedan od njih je Horst Burbulla, njemački filmaš koji je zbog besparice morao smisliti kran za teleskopsku kameru. Film je doživio fijasko ali eto, kran mu je donio Oscara. Imena svih petnaest nagrađenih možete pronaći ovdje.

Bez brige, scenaristi nisu požurili s objavom najboljih. Kao što smo već pisali, ove će se subote podijeliti njihove nagrade, no kao uvod jučer su održali svečanu dodjelu nagrade za novu kategoriju, onu za dokumentarni film. Pobjednik je Morgan Spurlock za svoj 'Superveliki ja'.

Komentari

Nema komentara.