Najznanstvenofantastični Blade Runner - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Najznanstvenofantastični Blade Runner

Najznanstvenofantastični Blade Runner

Svjetski poznati znanstvenici su u anketi britanskog Guardiana najboljim znanstvenofantastičnim filmom proglasili 'Blade Runner' Ridleya Scotta.

27.08.2004 0 komentara

Najznanstvenofantastični Blade Runner

Film iz 1982. godine proglašen je najboljim u istraživanju u kojem je sudjelovalo 60 znanstvenika od kojih je jedan preozeo ulogu glasnogovornika: 'Film je bio je toliko ispred svog vremena, a cijela premisa na kojoj se temelji priča – što to znači biti čovjekom i tko smo mi, odakle dolazimo – sve su to vječna pitanja.'   U 'Blade Runneru' Harrison Ford glumi umirovljenog policajca koji proganja četiri ljudske kopije. Film se temelji na kratkoj priči 'Da li androidi sanjaju elektroničke ovce?', a radnja mu je smještena u futurističku viziju Los Angelesa. Posebno zanimljivim znanstvenici su proglasili 'test ljudskosti' kojim policajac u filmu razlikuje 'prave' od 'umjetnih' ljudi. Slična testiranja danas provode kognitivni neuroznanstvenici.   Ford glumi u još jednom ZF filmu koji se plasirao među deset najboljih u Guardianovom istraživanju – u 'Ratovima zvijezda' koji su treće mjesto podijelili s 'Imperij uzvraća udarac'. Drugo mjesto pripalo je suradnji  Kubricka i  Arthura C. Clarkea, '2001. Odiseji u svemiru'. Ona je posebno izdvojena zbog specijalnih efekata koji su bili posve revolucionarni 1968. kad je snimljen film.   Cijela ljestvica izgleda ovako:
1. 'Blade Runner' (1982.)
2. '2001. Odiseja u svemiru' (1968.)
3. 'Ratovi zvijezda' (1977.) / 'Imperij uzvraća udarac' (1980.)
4. 'Alien' (1979.)
5. 'Solaris' (1972.)
6. 'Terminator' (1984.) / 'Terminator 2' (1991.)
7. 'Day the Earth Stood Still' (1951.)
8. 'Rat svjetova' (1953.)
9. 'Matrix' (1999.)
10. 'Bliski susreti Treće vrste' (1977.)   
'Rat svjetova', klasik iz 1953. godine, dobio je brojne glasove također zahvaljujući naprednoj ideji. 'Misao da bi mogao postojati život koji se razvio u potpuno drugim okolnostima, u potpuno drugom svijetu kojeg nikad ne bi prepoznali. To je vrlo privlačna ideja,' rekao je znanstvenik koji se bavi istraživanjem svemira. Od novijih filmova među prvih deset uspio se ugurati jedino 'Matrix' i to, naravno, samo prvi nastavak.    Znanstvenici koji su sudjelovali u istraživanju izjašnjavali su se i o svojim omiljenim autorima. Isaac Asimov je najomiljeniji zahvaljujući svojoj zbirci kratkih priča 'Ja, robot' prema kojoj je nedavno snimljen i visokobudžetni holivudski film s Willom Smithom u glavnoj ulozi. Dobro su se plasirali i John Wyndham, Arthur C Clarke i Ursula le Guin.
Komentari

Nema komentara.