Europa bira: Faust, Cezar ili gay-parada? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Europa bira: Faust, Cezar ili gay-parada?

Europa bira: Faust, Cezar ili gay-parada?

Za ulaz među najbolje europske filmove bori se 47 filmova, među kojima je i panbalkanski hit 'Parada' Srđana Dragojevića.

s.p. 11.09.2012 0 komentara

Europa bira: Faust, Cezar ili gay-parada?

Europska filmska akademija objavila je prednominacije za Europske filmske nagrade 2012., te se na listi nalazi 47 filmova iz kojih će se kasnije odabrati nominirani i nagrađeni radovi u raznim kategorijama. Na listi se nalazi nekoliko pobjednika najvažnijih festivala, koje ćemo uskoro moći vidjeti na reviji Filmomanija 6: 'Faust' Aleksandra Sokurova, 'Cezar mora umrijeti' braće Taviani i 'Ljubav' Michaela Hanekea.  

Među favoritima su sigurno i 'Danak anđelima' Kena Loacha, ‭'Hrđa i kost' Jacquesa Audiarda, 'Alpe' Yorgosa Lanthimosa, 'Vrata' Istvana Szaboa, 'Bilo jednom u Anatoliji' Nurija Bilge Ceylana, 'Bračne svađe' Romana Polanskog te 'Raj: Ljubav' Ulricha Seidla. U našim kinima smo već mogli vidjeti art filmove 'Sramota', 'Barbara', 'Iza brda' i 'Samo vjetar', te filmove za publiku kao što su 'Željezno nebo' i 'Nedodirljivi'.


Na listi prednominiranih je i trash komedija 'Željezno nebo'.

Među prednominiranim filmovima opet nema hrvatskih filmova, ali se na listi nalazi i jedna manjinska hrvatska produkcija, popularna srpska komedija 'Parada'. Od ostalih filmova iz susjedstva tu su još i bosanska 'Djeca' Aide Begić, makedonska 'Žena koja je obrisala suze' Teone Strugar Mitevske te još jedna srpska komedija, 'Smrt čovjeka na Balkanu' Miroslava Momčilovića. Treba izdvojiti i talijansku dramu 'Shun Li i Pjesnik' u kojoj glavnu ulogu igra naš Rade Šerbedžija.

U predstojećim tjednima 2700 članova Europske filmske akademije glasat će za nominacije u različitim kategorijama, a nominacije će službeno biti objavljene 3. studenog na Europskom filmskom festivalu u španjolskoj Sevilli. 25. dodjela Europskih filmskih nagrada održat će se na Malti, 1. prosinca, a mi Vas podsjećamo da do 31. listopada možete na ovom linku glasati za Najbolji europski film po izboru publike.

Komentari

Nema komentara.