Lea i Darija otvorile Pulu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Lea i Darija otvorile Pulu

Lea i Darija otvorile Pulu

Počeo je Nacionalni program 58. festivala igranog filma u Puli na kojem ćemo vidjeti 10 domaćih dugometražnih filmova.

s.p. 16.07.2011 0 komentara

Lea i Darija otvorile Pulu

Održano je svečano otvaranje  58. festivala igranog filma u Puli, i to uz projekciju drame 'Lea i Darija' redatelja Branka Ivande i scenarista Drage Kekanovića. Film govori o sudbini Lee Deutsch i Darije Gasteiger, dviju djevojčica koje su pred Drugi svjetski rat bile članice dječje scene zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta gdje su se družile kroz glumu, pjesmu i ples. Arena će prvi put u povijesti ugostiti čak deset hrvatskih filmova, a tu je i rekordnih devet manjinskih koprodukcija. Najveća su novina ovogodišnjeg Festivala digitalne projekcije u Areni, što nije samo veliki organizacijsko­tehnički pomak, nego i programski, jer čini Arenu pristupačnijom za nezavisni film.

Na Pulski festival stigao je i veliki američki redatelj James Ivory, kojem je ove godine posvećena festivalska retrospektiva. Njemu je umjetnički ravnatelj Pule Zlatko Vidačković tijekom svečanog otvaranja uručio i Zlatnu Arenu za životni doprinos filmskoj umjetnosti /naslovna/. Filmovi Jamesa Ivoryja osvojili su šest Oscara i velik broj festivalskih nagrada, a on je tri puta nominiran za Oscara te nagrađen Srebrnim lavom za najbolju režiju. James Ivory s Indijcem Ismailom Merchantom 1961. utemeljio je produkcijsku kuću Merchant–Ivory, a kao scenaristica priključila im se spisateljica Ruth Prawer Jhabvala.


'Lea i Darija', trailer.

Za dugometražne filmove iz Nacionalnog programa koji će biti prikazani u Areni od 16. do 23. srpnja gledatelji će po prvi put glasovati i SMS-om. Svi posjetitelji projekcija u Areni moći će ocjenjivati filmove slanjem SMS-a na broj 60158 i to neovisno koju mobilnu mrežu koriste. Najsretniji ocjenjivač filma s najviše glasova osvaja nagradu: igrača konzola Nintendo Wii i LCD televizor a informacije o sudjelovanju u nagradnoj igri gledatelji će moći pročitati na letku koji će im biti uručen pri kupnji ulaznica.

Natječaj doFuraj svoj film, koji se odvija u sklopu Festivala igranog filma u Puli, zatvoren je 15. lipnja, a 5. srpnja počelo je online glasanje za najbolji od pristiglih radova. Svi radovi moći će se pogledati u sklopu programa Ukratko na Portarati, i to u utorak, 19.7.2011. s početkom od 21.30 h. Glasanje traje dva tjedna na T-portalu, gdje također možete pogledati sve pristigle filmove. Najbolji film po odluci publike bit će proglašen na Festivalu, čiji će stručni žiri također odabrati svog favorita, a autor(i) će primiti nagrade u pulskoj Areni. Više informacija o Festivalu potražite na njegovim službenim stranicama.

Komentari

Nema komentara.