Melankolična Pula - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Melankolična Pula

Melankolična Pula

U Puli imamo papu i prijatelje Talijane, Vaclav Havel odlazi, a Lars von Trier pada u melankoliju.

s.p. 05.07.2011 0 komentara

Melankolična Pula

Međunarodni program Europolis-Merdijani 58. Festivala igranog filma u Puli kompletiran je s još jednim filmom s ovogodišnjeg Festivala u Cannesu i jednim s Festivala u Karlovym Varyma, te će se tako ove godine u tom programu naći ukupno 22 naslova. Iz Cannesa stiže 'Melankolija' kontroverznog danskog redatelja Larsa Von Triera u kojoj u glavnim ulogama nastupaju Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg i Kiefer Sutherland. Za ulogu djevojke Justine koja se otuđila od obitelji na vlastitu vjenčanju, a sa sestrom Claire ponovo je zbliži mogućnost skore propasti svijeta, Kirsten Dunst dobila je u Cannesu nagradu za najbolju glumicu.

Publika Pulskog festivala imat će priliku vidjeti i češku humornu dramu 'Odlazak' češkog pisca i državnika Vaclava Havela, koja će međunarodnu premijeru imati u Karlovym Varyma. Glavni je lik nekoć visokopozicionirani političar koji broji zadnje dane u službenoj vili, a dok pakira stvari, njegov se svijet ruši.


'Odlazak', trailer.

Zemlja prijatelj 58. Festivala igranog filma u Puli biti će Italija, a u okviru tog programa biti će premijerno prikazano pet zapaženih novih talijanskih filmova. Program 'Italija – zemlja prijatelj' bit će otvoren u četvrtak, 7. srpnja u 21,30 sati pulskom Kinu Valli filmom 'Imamo papu!' ('Habemus Papam') Nannija Morettija, premijerno prikazanim na ovogodišnjem Festivalu u Cannesu. Glavni je lik filma kardinal Mellvile (Michel Piccoli) koji je izabran za papu, no zbog straha od novog položaja odluči pobjeći među građane Rima.

Program se nastavlja idući dan filmom 'Ja sam ljubav' ('Io sono l'amore') redatelja Luce Guadagnina s Tildom Swinton i Flaviom Parentijem u glavnim ulogama. Glavni lik ove ljubavne drame je Emma, žena bogataša s kojim ima dvoje odrasle djece, a  zatomljene strasti u njoj će probuditi prijatelj njezina sina. Film je nominiran za Zlatni globus na najbolji film na stranom jeziku.


'Ja sam ljubav', trailer.

Tri filma iz programa bit će prikazana na pulskom Kaštelu od 10. do 12. srpnja. Prvi među njima je 'Želim nešto više' ('Cosa voglio di più') Silvija Soldinija, ljubavna drama u kojoj glume Alba Rohrwacher, Pierfrancesco Favino i Giuseppe Battiston. Protagonistica filma je simpatična Ana koja planira dijete s partnerom Alessiom, no sve se mijenja kad u njezin život iznenada uđe Domenico. Film je premijerno prikazan na Berlinaleu.

Slijedi 'Dvostruki sat' ('La doppia ora'), kriminalistički triler Giuseppea Capotondija u kojem glume Ksenia Rappoport, Filippo Timi i Antonia Truppo. Glavni lik Guido upoznaje Soniu i pozove je u vilu u kojoj radi kako bi se bolje upoznali, no ugodnu večer prekida upad pljačkaša. Za ulogu Sonie Ksenia Rappoport dobila je u Veneciji nagradu za najbolju glumicu.


'Dvostruki sat', trailer. 

Posljednji je film u programu 'Miran život' ('Una vita tranquilla') Claudija Cupellinija s Tonijem Servillom u glavnoj ulozi plaćenog ubojice koji napušta obitelj i živi mirnim životom dok ga sudbina ne suoči sa sinom koji je krenuo njegovim stopama. Filmovi će biti reprizirani i tijekom trajanja Nacionalnog programa Festivala, a predviđeno je i nekoliko gostovanja po Hrvatskoj. Tako će 'Dvostruki sat' gostovati na Riječkim ljetnim noćima, Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskom ljetu i u Art-kinu Metropolis u Zagrebu, gdje će biti prikazani i 'Miran život'.

U novom programu Puladok u kojem se prikazuju filmovi vezani za povijest Festivala igranog filma u Puli i hrvatskog filma bit će prikazana 3 dugometražna dokumentarca: 'Pod udarom cenzure' Silvia Miroščiničenka u kojem o cenzuri u Hrvatskoj u vrijeme socijalističke Jugoslavije, uz inserte iz filmova, govore brojni cenzurirani redatelji te filmski povjesničari i kritičari; 'Cinema Komunisto' beogradske redateljice Mile Turajlić, nagrađivana filmska priča o Titovu kinooperateru, usponu i padu Avala filma, žanru partizanskog filma i Pulskom festivalu; te 'Ena' Jakova Sedlara o filmskoj i kazališnoj karijeri glumice Ene Begović, s velikim brojem inserata iz njenih uloga i izjava onih koji su s njome surađivali. Kompletan program 58. Festivala s rasporedom projekcija i festivalskih događanja objavljen je na web stranici Festivala.

Komentari

Nema komentara.