Počinje egzotični Queer! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Počinje egzotični Queer!

Počinje egzotični Queer!

Filmski program ovogodinšenjg Queera nudi filmove sa čak pet festivala - superherojske, obiteljske, intimne, trash i eksperimentalne priče.

s.p. 26.04.2011 0 komentara

Počinje egzotični Queer!

Danas se otvara Queer Zagreb, odnosno njegov kazališni program, a od 03. do 06.05.2011. očekuje Vas i bogati filmski program iz Azije - QueerAzija. U probranoj selekciji naći će se svega: od trash superheroine Madam X koja spašava društvo od zloćudnog predsjedničkog kandidata, do kineskog i vijetnamskog tradicionalnog campa. Neki se pak ozbiljno bave društvenim temama poput održanja obitelji s transesksualnim roditeljem ili temom zaraženih HIV-om kao i cjelokupnom LGBT zajednicom... Drugi su pak jednostavno ljubavni i intimni, a treći vrlo eksperimentalni, poput selekcije indijskog kratkog filma.

Evo što je sve u ponudi:

Raspored QueerAzije:
Kino Europa, Varšavska 3

UTORAK, 03.05.2011.

17:00 The Family Complete/Cijela obitelj Kazoku
R: Imazumi Koichi, Japan, 2010.,106'

Ovo je tragikomedija o obitelji zaraženoj nepoznatim virusom. Pitanje komunikacije središnja je tema redatelju Koichiju pri portretiranju ljubavi i seksa u gay muškaraca. Inače poznat po sladunjavoj priči o prvoj gay ljubavi, Koichi se ovim filmom okreće za 180 stupnjeva i stvara necenzuriranu, vrlo eksplicitnu priču o obitelji Kazoku. Ono što počinje kao uobičajena japanska obiteljska drama brzo prerasta u apsurd s pojavom čovjeka odjevenog u odijelo medvjeda koji napada mladolikog djedicu i iskorištava ga za furry seks. Uskoro incest prelazi u normu i svi žele djeda, a pogotovo muškarci. Okej, skoro svi, jer treći sin voli dečke nalaziti vani. Nameće se pitanje, zašto su uopće svi stanari tako mladoliki? Otkrijte u japanesknoj hardcore obiteljskoj drami 'Cijela obitelj Kazoku'.

19:00 Amphetamine/Amfetamin
R: Scud, Hong Kong, 2010., 97'

Kafka, strejt trener fitnesa, upoznaje Daniela, strastvenog izvršnog direktora koji je gay, i time počinje njihova ljubavna priča. Njihova ih vjerna ljubav drži u uvjerenju da zajedno mogu nadići sve probleme, čak i razlike u seksualnosti i Kafkine probleme s drogom. Daniel ne žali zbog ljubavi prema Kafki, koji njega pak nastoji voljeti unatoč svojoj prirodi. No, užasno sjećanje iz Kafkine prošlosti onemogućava ih da funkcioniraju kao par. Čini se da je njihova ovisnost o ljubavi fatalnija od droga koje uzimaju ne bi li istražili granice prijateljstva.

21:00 '881'
R: Royston Tan, Singapur/Japan, 2007., 105'

Film '881' veseo je film s natruhama tuge i zapanjujuće dekoracije, poput egzotičnog karnevala s korijenima u lokalnim tradicionalnim običajima. Komedija je, a opet i melodrama. Dvije su djevojke fascinirane blještavilom i glazbom onoga što se naziva Getai – tradicionalne glazbene i plesne izvedbe osobito popularne u kineskoj zajednici u Singapuru a posebice među kineskim govornicima hokkien dijalekta, budući je većina pjesama na hokkienskom. Film obiluje campom koji u ovom neobičnom spoju s tradicijom dovodi istu na novu razinu i udahnjuje joj novi život.  

SRIJEDA, 04.05.2011.

17:00 'Madame X'
R: Lucky Kuswandi, Indonezija, 2010., 102'

U vrijeme kada queer filmom prevladava ozbiljna drama, apsurdni svijet 'Madame X' u nj unosi dašak svježine. Uz prikaz burnog urbanog života feminiziranih frizera istovremeno uspijeva predočiti i tradicionalnu umjetnost i ples pa čak i oštar sociopolitički komentar. Utoliko je Madame X apsurdan ali i životan portret suvremenog društva. Kada je udaljena nacija u opasnosti da njome ovlada tiranski i homofobni predsjednički kandidat Kanjeng Badai, neobičan heroj, Adam mora ispuniti svoju dužnost u liku Madame X. Adamov jednako čudan odred, sastavljen od bivšeg vojnog časnika Ooma Rudija i instruktora plesa Tante Yantje, bore se zajedno s Madame X protiv zla i predrasuda. Rušeći stereotipe i jake političke snage, a suočavajući se i s osobnim problemima - mogu li zajedno uspjeti spasiti već osuđenu naciju i donijeti mir?  

19:00 'Pink Homemade'
Licemjer/Boy Crush/Ruž za usne/Rođendanski poklon/Klaun i Mlada/Igra poljupca
selekcija kratkometražnih filmova, Indonezija, 62 '

Munafik/Licemjer - Dirgayuza Setiawan, Indonezija/Australija, 2010., 14΄
Surya i Nugra, dvojica muškaraca u vezi, ne nalaze se pred preprekama zbog veze neprihvatljive vladajućoj vjeri i društvenim normama. Nugra, koji prihvaća svoje seksualne preferencije, nagovara svog ljubavnika na iskazivanje ljubavi u javnosti. Surya, naprotiv, sa svojim zaleđem striktnog muslimanstva, doživljava njihov odnos kao neoprostiv grijeh. Nameće se pitanje: mogu li uspjeti? 

Boy Crush - Sigi Wimala, Indonezija, 2009., 12΄
Anto je nježan i neprilagođen petnaestogodišnjak koji je već dugo zaljubljen u Ranija. Nakon nekoliko homoerotičnih snova koji su uključivali golog muškarca, Anto preispituje vlastitu seksualnost, posebice nakon što mu najbolji prijatelj Rudi odjednom kaže da bi zbog njih mogao biti gay, usput referirajući na njegov izgled i ponašanje. Upravo tada Antu preplavljuje nesigurnost i paranoja vezana za njegovu seksualnost.

Gincu/Ruž za usne - Agnes Christina/Givary Malik Sutawikara, Singapure, 2009., 2΄
Tajna koju skriva od pete godine, otkrivena je. Spreman je za promjenu.

Birthday Gift/Rođendanski poklon - Daud Sumolang/Stea Kim, Indonezija, 2010., 7΄ 
Jutro nakon rođendana, Stella je sretna zbog posebnog dara. Judy, njena djevojka s kojom odnedavno živi, poklonila joj je videokameru, cjelodnevnu kućnu uslugu i slatkog puflastog zeca. Zvuči predobro a da bi bilo istinito. Ili? 

The Clown and the Bride/Klaun i Mlada-Billy Christian, Indonezija, 2009., 27΄
Tajanstveni Klaun otima Mladu na krovu. Kada Klaun skine svoju masku, otkriva se gorka istina.

The Game Kiss/Igra Poljupca - Paul Agusta, Indonezija, 2010.,
Dio budućeg Augustovog omnibusa 'Dijelovi srca' o emocionalnom sazrijevanju jednog geja, kao i razvoj njegovih razmišljanja o ljubavi. 'The Game Kiss' govori o petnaestogodišnjem Peteru i njegovom najboljem prijatelju Marku i o pet godina potisnutih osjećaja i privlačnosti koje osjećaju jedno prema drugom. U tom se loncu stvari zahuktaju i sve esplodira tijekom jedne savršeno nevine video igre.

21:00 Queer China 'Comrade' China/Queer Kina, 'Drug' Kina
R: Cui Zi'en, China, 2009., 118'

Najpoznatiji kineski gay filmaš ovim dokumentarcem prikazuje povijesni događaj queer pokreta u modernoj Kini. Otkada je u Kini prije dvadesetak godina počela dramatična socijalna reforma, pripadnici rodnih i seksualnih manjina dobivaju sve veću pozornost javnosti. Muški seksizam kao i hegemonija heteroseksualnosti oštro su izazvani feminizmom i queerovstvom. Napredak i mijena stavova vezanih za seksualnost, seksualno ponašanje kao i medijska reprezentacija istih, puni su uspona i padova među 'umrimuški' konzervativcima. Upravo je prikazivanje filma Queer China, Comrade China na prvom kineskom LGBT pride festivalu - Šangajskom PRIDE-u 2009., jedan od najvažnijih događaja u povijesti queer kulture u Kini do dana današnjeg. 

ČETVRTAK, 05.05.2011.

17:00 Experimental South Asia
Kaligatski fetiš/720 stupnjeva/Nazovi ju kurvom/Pauk živi među nama/Jan Villa
selekcija eksperimentalnih kratkometražnih filmova, Indija, 67'

Kalighat Fetish/Kaligatski fetiš– Ashish Avikuntak, Indija, 1999., 22΄
Film pokušava pregovarati s podvojenošću povezanom s ceremonijalnim štovanjem Majke Božice Kali – predsjedavajućim božanstvom Kalkute. Zadire u slojeve svijesti ispod površine samog rituala štovanja Kali. Film počiva na nijansiranju transseksualnosti koja prevladava u ceremonijalnom performansu muškaraca preodjevenih u Kali, u činu opsjednute predanosti. 

720 Degrees/720 stupnjeva - Ishtiaque Zico, Bangladeš, 2010., 5΄
Putovanje u jednom kadru otkriva slojeve odnosa i našu percepciju stvarnosti unutar dvije kružne panorame. Ovaj kratki film eksperimentira s snagom nedijegetskih zvučnih elemenata i istražuje temelje vizualnog obraćanja.

Call it Slut/Nazovi ju kurvom - Nishta Jain, Indija, 2006., 14΄
Call it Slut je minijaturni portret opako razuzdane i strastvene transrodne žene koja neustrašivo izaziva patrijarhalne norme i na zabavan način bocka malograđanski moral. Lakshmi ne samo da prelazi granice seksualnosti već istovremeno prekoračuje i raznolike uloge i s uvjerljivom lakoćom usađuje se u razne supkulture.

There is a Spider Living Between Us/Pauk živi među nama - Tejal Shah, Indija, 2009., 6΄
Ovaj kratki eksperimentalni film razmatra želju i čežnju dvoje da postanu jedno. Asimilacija postoji u spektru tehnika koje koristi ovaj film: fotokolaž, čvrsti kadar, stop animacija. Lutamo kroz slojeve jezika, lezbijske seksualnosti i lezbijstva općenito – seksualnim činom koji istodobno spaja i razdvaja i Na kraju bivamo dostavljeni u mračnu prazninu, prostor u kojem se reflektira priroda združenosti.

Jan Villa – Natasha Mendonca, Indija, 2010., 20΄
Nakon monsunskih poplava koje su pogodile Bombaj 2005., redateljica se vraća u svoj grad kako bi proučila utjecaj devastacije grada na svoju osobnost. Rezultat je Jan Villa, niz prizora koji proučavaju prostor postkolonijalnog metropolisa. Destrukcija uzrokovana poplavama postaje priča koja otkriva druga razaranja unutar svetosti obitelji i doma. U ovoj formi, Jan Villa je vrtlog koji u svoj centar privlači sve što ga okružuje. 

19:00 68 pages/68 stranica
R: Sridhar Rangayan, Hindi Indija, 2007., 92'

Iskren film o pet života povezanih s bolju i nadom opisanih u 68 stranica savjetnikova dnevnika. Transseksualni plesač u baru, prostitutka, gay par – likovi koji Bollywood običava ignorirati, ovaj put u centru pažnje, pričaju svoje životne priče o boli i traumi, sreći i nadi; priče koje inače nikada nisu ispričane na pravi način. Film 68 stranica snimljen je u Indiji koja još uvijek negira problem HIV-a, i rastvara utrobu društva ne bi li razotkrio na koji način Indija stigmatizira HIV pozitivne ili pak one koji bi htjeli biti jednakovrijednim Indijcima. 

21:00 Daybreak/Svitanje
R: Adolfo Borinaga Alix, Jr., Filipini, 2008., 73'

Velika bijela vikendica u Taalu u Batangasu jedino je mjesto radnje filma Daybreak, a njegovi su jedini likovi dvojica muškaraca: William i JP. Jedna je, također, i narativna linija. U tom izdvojenom i intimnom ugođaju, kamera pruža gledatelju gotovo voajeristički uvid u tijek odnosa dvojice muškaraca u večeri kada pokušavaju otkriti trebaju li, ili ne, nastaviti vezu. William i JP priznaju si najveće laži i istine koje mogu postojati između dvoje ljudi (a posebice između dva muškarca) koji se vole i naginju jedno drugome, no koji se naposljetku izdaju – iskušavajući tako krhkost vlastitih osjećaja tijekom samo jedne noći. Sjećanja i snovi, istine i laži, strahovi i želje, izdaje i iskrenost, ljubav i mržnja tijesno su isprepleteni. Iza vela riječi ipak privlače jedno drugo, no prve zrake sunca donijeti će njihov kraj.

PETAK, 06.05.2011.

17:00 Love Man Love Woman/Voli muškarca voli ženu
R: Nguyen Trinh Thi, Vijetnam, 2007., 52'

Tko bi rekao da religija može biti tako sjajna? Vijetnamski Dao Mau hramovi su jedni od rijetkih mjesta na kojima gay ljudi mogu slobodno postojati u inače homofobnoj zemlji. U tim tradicionalnim hramovima postoji prostor za izražavanje njihove seksualnosti i ženske strane, zamućujući granice rodova. Svećenice te religije, Dong Co (doslovno ženski duh) feminizirani su gay muškarci koji posreduju kao mediji između ženskog duha i Božice Majke, a njihovi rituali uključuju mnoge elemente tipičnog zapadnjačkog drag-showa. Blještavi kostimi, sjajni oltari i koloritni rituali obiluju sjajem svijeća, tamjanom, konfetima i perjem – kao i cigaretama i alkoholom! Ovaj dokumentarac prati grupu 'ai nam ai nu- aca' (u doslovnom prijevodu 'voli muškarca voli ženu', što je vijetnamski izraz za gay muškarca) koji svojim djelovanjem čvrsto spajaju svoju zajednicu s (tradicionalnom) kulturom i ritualima.

19:00 Dose/Tuce (12)
R: Senedy H. Que, Filipini, 2008., 88'

Znatiželjan dječak. Šarmantni vrtlar. Ljubav koja ne poznaje dob ili rod. Priča je to o odrastanju, o neobičnoj ljubavi, o gubitku nevinosti. O Edyju, dječaku koji u svojoj ranoj mladosti guta camp filmove iz 80-tih i oponaša svoje omiljene glumice. Upravo se u tom razdoblju zbližava s vrtlarom Dannyjem i u dječakovom umu to prijateljstvo puno naklonosti i pažnje postaje mjestom gdje izvire ljubav. Ono što redatelj Que briljantno prikazuje je ono razdoblje u životu dječaka kada on ne zna bi li se trebao povući ili snažno zakoračiti naprijed, jer svijet je previše nepoznat ali i prebogat a da bi ga se ignoriralo. U ovom debitantskom uratku Senedyija H. Quea, Edy se kao odrastao čovjek ponovno nalazi i prisjeća svog iskustva ljubavi dok je bio dječak. 

21:00 Insects in the Backyard/Bube u dvorištu
R: Tanwarin Sukkhapisit, Tajland, 2010., 93'

U odsutnosti roditelja Jonnyja i Jennifer odgaja njihova 'starija sestra' Tanya, nalickani transvestit koji prekomjerno jede, pije i uzrokuje beskrajan osjećaj stida braći. Ovim prvijencem redatelj, scenarist i glavni glumac Tanwarin nepokolebljivo istražuje probleme ove obiteljske situacije; oba djeteta u potrazi za romantikom i u pokušaju da se otkinu od obitelji te postanu samostalni zaribaju stvar onako kako to samo tinejdžeri mogu. Johnny odlazi putem prostitucije nastojeći steći samopouzdanje više no zaraditi prvi dinar. Jenny čini druge greške te oboje završavaju duboko nezadovoljni. A Tanya? Kada ju Johnny uhvati u zavođenju jednog od njegovih prijatelja stvari i na tom planu kreću nizbrdo. 

Više informacija potražite na www.queerzagreb.org

Komentari

Nema komentara.