Bože, čuvaj Le Zbor - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Bože, čuvaj Le Zbor

Bože, čuvaj Le Zbor

Zbor Le Zbor promovira izlazak svog prvog albuma te najavljuje televizijsku premijeru dokumentarca 'Bože, čuvaj Le Zbor'.

s.p. 17.05.2012 0 komentara

Bože, čuvaj Le Zbor

HTV 1 će u noći s četvrtka (17.05.) na petak (18.05.) premijerno prikazati 'Bože čuvaj Le Zbor', kratki dokumentarni film o glazbi, hrabrosti, ljubavi, ponosu i predrasudama, a sve to na samo dva sata od Zagreba. Autorice Dalija Pintarić i Lora Šuljić pratile su Le Zbor na prvom sudjelovanju jednog LGBT zbora iz ovog dijela Europe na Festivalu lezbijskih i gej zborova Various Voices u Londonu. U filmu se može vidjeti da li je uistinu sve bolje na zapadu, te je li i iz londonske perspektive Hrvatska 'tako lijepa, a tako blizu'. Premijera filma održana je 15. svibnja 2009. u Zagrebu u Net klubu Mama povodom obilježavanja Međunarodnog Dana borbe protiv homofobije, a otada je prikazan dvadesetak puta na festivalima diljem regije: DORF - festivalu dokumentarnog rock filma, Liburnia filmskom festivalu, ljubljanskom lezbijskom i gej filmskom festivalu, novosadskom festivalu EXIT i beogradskom Mixeru...


'Bože, čuvaj Le Zbor', trailer.
 
Le Zbor Vas u suradnji s MSU-om poziva na akciju i interakciju u povodu Dana borbe protiv homofobije i transfobije, i to u četvrtak, 17. svibnja u 17 sati. Svjetska zdravstvena organizacija je 17. svibnja 1990. službeno uklonila homoseksualnost s liste mentalnih poremećaja. Od te godine LGBTIQ organizacije diljem svijeta obilježavaju taj datum kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. Izložba 'Ljubav prema riziku' svojim provokativnim i subverzivnim radovima internacionalnih umjetnika pokazala se poticajnim okruženjem za obilježavanje ovogodišnjeg Dana borbe protiv homofobije i transfobije. Le Zbor će ga ove godine obilježiti u Muzeju suvremene umjetnosti nastupom i interaktivnim susretom s publikom i medijima na temu djelovanja samog zbora kao kolektiva i skupa različitih pojedinki kao i strategija borbe protiv homofobije koje su korištene prilikom nastupa. Ulaz na izložbu i događanje je slobodan.

U petak, 18. svibnja u 20 sati u Galeriji Prsten HDLU, Trg žrtava fašizma bb, održat će se otvorenje izložbe Helene Janečić: Hrvatske budnice. U seriji slika naslikanih povodom izdanja prvog albuma Le Zbora 'Hrvatske budnice' umjetnica vizualno interpretira njihove pjesme inscenirajući i ne tako metaforičke slike koje protagoniziraju upravo članice Le Zbora. Helena Janečić i ovaj put prigrljuje pop kulturu i izvrće značenje jednostavno ubacujući likove samih članica Le Zbora čijim se queer identitetima propituju sustav vrijednosti i kulturni obrasci. Pozitivnim pristupom, naoko prihvaćajući društveno uređenje u svojoj datosti, uz mala izmještanja, kroz popularni jezik prihvatljiv široj publici autorica približava LGBTQ tematiku onima koji bi inače ustuknuli pred istom. Izložba traje do 22. svibnja 2012.

U ponedjeljak, 21. svibnja u 21 sat u Malom pogonu Tvornice Kulture, Šubićeva 2, održat će se koncertna promocija prvog albuma Le Zbora 'Hrvatske budnice'. Dugoočekivani prvi album bit će premijerno predstavljen zagrebačkoj publici. Desetak domaćih i stranih pop/rock/etno uspješnica u izvrsnim aranžmanima maestre Lidije Dokuzović, spremno je za put i buđenje svih krajeva kojima se Le Zbor još nije imao prilike predstaviti. Proljetno razbuđivanje započinje velikim koncertom na kojem će nastupiti ženski etno zbor Čipkice s raznolikim world music repertoarom, U pol´ devet kod Sabe - pop rock band poznat po svojim melodioznim i duhovitim songovima kojima opisuje zagrebačku LGBT svakodnevnicu, DJ tim K.I.L. DiGITAL i sam Le Zbor. Album 'Hrvatske budnice' moći će se nabaviti po promotivnoj cijeni, a ulaznice za koncert na ulazu po cijeni od 30 kn.

Komentari

Nema komentara.