Kad kritičari polude - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Kad kritičari polude

Kad kritičari polude

Redatelj Aronofsky narugao se filmskom kritičaru Whiteu koji je uzvratio i popljuvao Aronofskog i ostale redatelje, ali i svoje kolege.

s.p. 12.01.2011 0 komentara

Kad kritičari polude

Dodjela nagrada Društva filmskih kritičara New Yorka prošla je u znaku incidenta - svađe kritičara i filmaša! Pobjednici inače nisu bili iznenađenje - 'Društvena mreža' dobila je nagradu za najbolji film, a najboljim redateljem proglašen je David Fincher. Nagrada za najbolju fotografiju otišla je 'Crnom labudu', a nagrada za scenarij, glumicu i sporednog glumaca pripala je filmu 'The Kids Are All Right'. Ukratko, većina nagrada je otišla filmovima koje je predsjednik njujorškog društva kritičara i domaćin ceremonije Armond White /naslovna/ 'popljuvao' u svojim kritikama u 'New York Pressu'.

Da stvar bude još gora, redatelj Aronofsky je nagradu za fotografiju koja je uručena njegovom 'Crnom labudu' popratio porukom Whiteu da nastavi i dalje pisati u svom stilu jer tako svima daje dodatni razlog da ne čitaju njegove novine. White se nije ustezao odgovoriti te je rekao da je 'to u redu. Darren me čita. To je sve što želim jer pošto me čita - zna istinu.'

No, nije se zaustavio na tom komentaru već je, najavljujući dramatičara Tonyja Kushnera koji je uručivao nagradu 'Društvenoj mreži', rekao: 'Možda on može objasniti zašto je taj film proglašen najboljim'. White je ceremoniju završio na neobičan način te je zahvalio društvu kritičara što nije dodjelilo nijednu nagradu 'Greenbergu', filmu redatelja Noaha Baumbacha kojeg također ne voli te je u novinama poručio njegovoj majci da je trebala napraviti 'retroaktivni pobačaj'(?!).

Prve reakcije su došle od strane Whiteovih kolega kritičara koji su ljuti što im je upropastio ceremoniju i predstavio ih u lošem svjetlu, a indirektno je White uvrijedio i čitav krug njujorških kritičara koji su većinom glasova nagradili upravo filmove i autore koje je White ismijavao. Prvi se ispričao Aronofsky koji je objasnio da je 'jako teško kada provedeš godine radeći na nečemu, a onda to netko sasječe.' Ipak, Aronofsky nema razloga za brigu. Osim što mu film odlično prolazi u kinima, 'Crni labud' je dobio nagrade brojnih kritičarskih udruga i nominacije strukovnih udruženja.

Američki ceh redatelja nominirao je tako za svoju nagradu Aronofskog za 'Crnog labuda', a konkurenciju mu čine David Fincher ('Društvena mreža'), Tom Hooper ('Kraljev govor'), Christopher Nolan ('Početak') i David O. Russell ('The Fighter'). I Ceh snimatelja nominirao je 'Crnog labuda', 'Društvenu mrežu', 'Kraljev govor' i 'Početak', a među nominiranima se našao i 'Čovjek zvan Hrabrost' ('True Grit') kojeg je snimio Roger Deakins koji će dobiti i nagradu za životno djelo. Čestitke pobjednicima i nominiranima, a Whiteu poručujemo da malo za promjenu nauči i sam prihvaćati kritike na svoj račun!

Komentari

Nema komentara.