Roger Ebert (1942.-2013.) - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Roger Ebert (1942.-2013.)

Roger Ebert (1942.-2013.)

Svijet filma ostao je bez legende filmske kritike, velikog i zabavnog pisca koji je svojim tekstovima uveseljavao sve ljubitelje filma.

s.p. 05.04.2013 0 komentara

Roger Ebert (1942.-2013.)

Tužan dan za filmofile iz cijelog svijeta - zauvijek nas je napustio jedan od najuglednijih filmskih kritičara svih vremena, Roger Ebert. Ebertu je 2002. dijagnosticiran rak štitnjače, a nakon što je bolest metastazirala, podvrgnut je operacijama nakon kojih više nije mogao jesti i govoriti. U prosincu 2012. je morao u bolnicu zbog povrede kuka, te mu je tada ponovno dijagnosticiran rak. Dva dana prije smrti objavio je svoj posljednji tekst u kojem je najavio da će zbog bolesti malo 'usporiti' i početi raditi ono što je uvijek htio - recenzirati samo one filmove koje želi recenzirati. Iako je obećao da 'neće otići', jučer je objavljeno da je izgubio bitku s bolešću.

Ebert je bio jedan od kritičara s najduljim stažom, te je počeo pisati filmske kritike prije 46 godina. U srednjoj školi je počeo raditi kao sportski reporter, no u Chicago Sun-Timesu su prepoznali njegovu filmofiliju te je s 25 godina počeo pisati o filmu za te novine i nije prestajao sve do smrti. Pojavljivao se u raznim medijima, te se proslavio kao voditelj televizijske emisije u kojoj je u paru s drugim kritičarem (prvo s Geneom Siskelom, a zatim s Richardom Roeperom) davao ocjene filmova, te je na zahtjev urednika promovirao 'palac gore' kao oznaku za dobar film. Punim srcem prihvatio je i internetsko novinarstvo (Hvala!) te je uređivao i vlastiti blog na kojem je, osim o filmu, pisao i o raznim društvenim temama. Nakon što je obolio, pisao je o svojim iskustvima sa zdravstvom, te se aktivno zalagao za opće zdravstveno osiguranje.


Ebert i Siskel s puno humora recenziraju 'Jaws: The Revenge'.

1975. postao je prvi filmski kritičar koji je dobio Pulitzerovu nagradu za kritiku, a 2005. je postao i prvi kritičar koji je dobio zvijezdu na holivudskom Šetalištu slavnih. Godišnje je znao recenzirati i do par stotina filmova, a prošle godine je napisao čak 306 recenzija. Desetljećima je objavljivao svoje filmske godišnjake u kojima je skupljao svoje filmske kritike, ali i intervjue, eseje, festivalske izvještaje i odgovore na pitanja o filmovima. Osim toga, napisao je još 15 knjiga, među kojima se izdvajaju njegovi memoari ('Life Itself: A Memoir'), zbirke eseja o velikim filmovima ('The Great Movies I-III') i knjiga o Martinu Scorseseu ('Scorsese by Ebert').

Bio je zabavan i duhovit pisac, te je napisao i zbirku recenzija najgorih filmova ('I Hated, Hated, Hated This Movie'), a u knjizi 'Ebert's 'Bigger' Little Movie Glossary' popisao je kolekciju filmskih klišeja. Pisao je i scenarije za kultne filmove svog prijatelja Russa Meyera, a pred kraj života je i sam postao tema dokumentarca kojeg producira Scorsese.


Trailer za 'Beyond the Valley of the Dolls', nastao prema scenariju Rogera Eberta.

U svojim recenzijama hvalio je i žanrovske i art filmove, te je volio filmove Lucasa i Spielberga jednako kao i one Wernera Herzoga. Omiljeni filmovi bili su mu 'Građanin Kane', 'Vrtoglavica' i '2001: Odiseja u svemiru'. Kao i svi kritičari, imao je kontroverznih ocjena - nije volio nasilne filmove pa su slabije ocjene dobili i 'Paklena naranča' i 'Plavi baršun'. Ipak, znao je priznati greške i revidirati svoje stare stavove pa je nakon ponovnog gledanja priznao da 'Kum 2' i 'Nepomirljivi' spadaju u velike filmove.

Čak kada se i nismo slagali s njegovim ocjenama, uvijek smo cijenili njegovu erudiciju i duhovitost. Kada bismo citirali recenzije novih filmova, uvijek smo Eberta citirali prvog. I kada 'nije bio u pravu', pisao je onako kako treba pisati - zanimljivo i sa stilom, baš kao da razgovara s drugim filmoljupcem. Posljedna rečenica koju je napisao bila je 'Vidimo se na filmovima'. Ako na drugom svijetu postoji kino, onda ćemo ga tamo sigurno naći...

Komentari

Nema komentara.