Strana utrka za Oscarima - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Strana utrka za Oscarima

Strana utrka za Oscarima

65 zemalja natječe se za nominacije za Oscara u kategoriji 'strani film', među njima i domaći 'Crnci'.

s.p. 14.10.2010 0 komentara

Strana utrka za Oscarima

Objavljena je lista filmova koji će se boriti za nominaciju za Oscara za film na stranom jeziku. Ukupno 65 zemalja ponudilo je svoje kandidate, svoj prvi film predstavio je Grenland, a za razliku od prošle godine, Australija i Velika Britanija nemaju svoje kandidate. Među uglednijim kandidatima su svakako Iñárrituov 'Biutiful' i osvajač Cannesa 'Ujak Boonme koji se sjeća prošlih života', a iz regije dolaze uglavnom art filmovi poput slovenskog '9:06'. Cijelu listu filmova prednominiranih za ovu nagradu možete pogledati ovdje, a konačne nominacije objavit će se 25. siječnja 2011. Evo par filmova s te liste:
 
Hrvatska - 'Crnci', r: Goran Dević i Zvonimir Jurić /naslovna/
Domaća ratna drama koja pokazuje da se više ne moramo sramiti kada se nađemo u svjetskoj konkurenciji.

Češka -  'Kawasakijeva ruža', r: Jan Hrebejk
Priča o bivšem disidentu kojeg optuže da je bio suradnik tajne policije, nedavno smo je mogli vidjeti na Tjednu češkog filma.

Njemačka - 'Kad odemo' ('Die Fremde'), r: Feo Aladag
Još jedna priča o Turkinjama u Njemačkoj koje se osjećaju zarobljene u tradicionalnoj obiteljskoj kulturi. Hrvatska premijera - na 8. ZFF-u!

Grčka - 'Očnjak' ('Kynodontas'), r: Yorgos Lanthimos
Bizarna i kinky priča o troje djece koji nikad u svom životu nisu bili izvan svoje kuće, pobjednik 3. Festivala mediteranskog filma u Splitu.

Bosna i Hercegovina - 'Cirkus Columbia', r: Danis Tanović

'
Cirkus Columbia', trailer.

Romantična saga smještena u jedno malo mjesto u Hercegovini, pokriva kraj stoljeća koji je tragično najavio dolazak novog doba na Balkanu. Ako ovaj film pobijedi, barem ćemo se moći pohvaliti da je rađen prema djelu hrvatskog pisca.

Italija - 'The First Beautiful Thing', r: Paolo Virzì
Komedija koja je bila popularna i kod domaće talijanske publike, a osvojila je i nekoliko nacionalnih filmskih nagrada.

Makedonija - 'Majke' ('Majki'), r: Milčo Mančevski
Još jedan film Mančevskog u utrci za Oscara - a on se može pohvaliti da je već bio nominiran u ovoj kategoriji!

Meksiko - 'Biutiful', r: Alejandro González Iñárritu
Nova Iñárrituova atmosferična drama o obitelji i iskupljenju, ovaj put bez scenarista Arriage.

Rumunjska - 'Ako mi se fućka, fućkam', r: Florin Serban


'Ako mi se fućka, fućkam', trailer.

Ova zatvorska drama potvrdila je ugled rumunjskog filma kada je na zadnjem Berlinaleu osvojila Srebrnog medvjeda i Nagradu Alfred Bauer.

Srbija - 'Besa', r: Srđan Karanović
Ljubavna drama koja se odvija u malom mjestu na jugu Srbije u vrijeme Prvog svjetskog rata, kada direktor škole, Srbin, ostavlja svoju slovensku suprugu Leu školskom poslužitelju, Albancu Azemu, koji daje zakletvu ('besu') da će čuvati Leu. Do problema dolazi kada dođe do neočekivane ljubavi...

Slovenija - '9:06', r: Igor Šterk
Drama o policajcu koji se za vrijeme istrage opsesivno uvlači u svijet žrtve. Dobitnik 11 slovenskih filmskih nagrada, mogli smo ga vidjeti na Tjednu frankofonije i na Motovunu.

Slovačka - 'The Border'
Slovaci kao kandidata nude dokumentarac, priču o građanima koje dijeli sovjetsko-čehoslovačka granica koja na kraju postane slovačko-ukrajinska granica koja opet dijeli obitelji i susjede zbog novih europskih integracija.

Španjolska - 'Even The Rain', r: Iciar Bollain
Španjolci su prvi put u utrku za Oscara poslali redateljicu, a njezin film je angažirana priča o filmašima koji snimaju film o španjolskom osvajanju Amerike i pritom se nađu usred protesta protiv piratizacije vode.

Tajland - 'Ujak Boonme koji se sjeća prošlih života', r: Apichatpong Weerathesakul
Drama o životu i smrti uglednog Apichatponga Weerathesakula osvojila je Zlatnu palmu, a nedavno je prikazana i u sklopu programa Filmomanije.

Komentari

Nema komentara.