I djeca imaju prava! - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      I djeca imaju prava!

I djeca imaju prava!

U Zagrebu se otvara Festival o dječjim pravima na kojem nema sladunjavih komedija nego možete vidjeti ozbiljne priče o kršenju dječjih prava.

s.p. 20.11.2009 0 komentara

I djeca imaju prava!

Filmski festival o pravima djece održava se prvi put u Hrvatskoj. Svi ljubitelji filma od 20. do 22. studenoga mogu posjetiti kino Europa i birati između odličnih filmova te sudjelovati u dodatnim sadržajima. Filmovi koji će biti prikazani bave se životom djece, odnosno istražuju i ukazuju na to u kojoj mjeri se primjenjuju prava djece. Ukratko, nije riječ o filmovima za zabavu djece, uglavnom se prikazuju dokumentarci za odrasle koji nisu za malu djecu, a filmaši i organizatori žele upozoriti javnost na razna kršenja prava djece.

1. Filmski festival o pravima djece - program:
kino Europa, Varšavska 3

PETAK, 20.11.2009.

20.00 Svečano otvorenje-'The Final Inch'/'Posljednji inč', r: Irene Taylor Brodsky, SAD, Indija, 2008., za starije od 14 godina, 39', ulaz s pozivnicom

Virus dječje paralize još uvijek nalazi utočište samo u najugroženijim mjestima na svijetu. U Indiji u osiromašenom susjedstvu, film prati jednu vrlo osobnu bitku protiv ove opasne bolesti. UNICEF-ova volonterka Munzareen postavila je ispred sebe zadatak nagovoriti roditelje siromašne djece da prihvate cjepivo. Nominiran za Oskara 2009.

22.00 'Bridge over the Wadi'/'Most preko Wadija', r: Barak Heymann, Tomer Heymannza, starije od 13 godina, 55', Izrael, 2006.

Po prvi put u Izraelu, grupa arapskih i židovskih roditelja odlučila je osnovati dvonacionalnu osnovnu školu u selu Wadi Ara. Film prati prvu godinu postojanja škole, nastojanja prepuna izazova, uspona i padova da se stvori uspješan suživot nasuprot surovoj stvarnosti.

23.30 'Pray the Devil Back to Hell Liberia'/'Otjeraj vraga molitvom u pakao', r: Gini Retickerza, starije od 14 godina, 72', Liberija, 2008.

Snažna priča o grupi odvažnih žena koje se bore za mir u Liberiji, zemlji desetogodišnjeg građanskog rata. Filmska pripovijest o ženama koje će biti ključno sredstvo za uspješno održanje trajnog mira u zemlji.
    
SUBOTA, 21.11.2009.

14.30 'Children of the Stars'/'Zvjezdana djeca', r: Robin Aspex, za starije od 14 godina, 50', Kina, 2007.

U obitelji Feng Jia Wei, petogodišnji dječak živi s autizmom, ne govori i često je nasilan. Sa sinom kojega ne želi nijedna škola, roditeljima ne preostaje mnogo rješenja.

'Trench Town: The Forgotten Land'/'Trench Town: Zaboravljena zemlja', r: James Ewart, za starije od 14 godina, 58', Velika Britanija, Jamajka, 2007.

Jamajka je jedna od zemalja s najvišom stopom ubojstava na svijetu. Film prati sudbinu djece u Trench Townu (dijelu Kingstona iz kojega dolazi i Bob Marley) koja odrastaju skrivajući se pod krevetima zbog straha od zalutalih metaka.

16.30 '21 and Up South Africa: Mandela's Children'/'21 i više u Južnoj Africi: Mandelina djeca', r: Angus Gibsonza, starije od 14 godina, 69', Južnoafrička Republika, 2007.

Filmska ekipa posjećuje grupu djece svakih sedam godina. Na pragu punoljetnosti, jedanaestoro djece suočeno je s pitanjima kao što su nezaposlenost, kriminal ali i epidemija AIDS-a, koja je odnijela živote troje od 14 djeca, koliko ih je bilo na početku snimanja filma.
 
18.00 'Kanal', r: Zoran Sudar, za starije od 12 godina, 20', Hrvatska, 2009.

Film 'Kanal' prikazuje dva sata u danu jedanaestogodišnjeg dječaka Vejsila koji se pokušava otrgnuti od predodređene sudbine. No, na putu do škole, susreće se s mnogim preprekama. Film je sniman na autentičnim lokacijama romskih naselja u Zagrebu, a glavne uloge tumače naturščici. Ovaj kratkometražni film dio je dugometražnog omnibusa 'Zagrebačke priče'.

'Where the Water meets the Sky'/'Gdje voda susreće nebo', r: David Eberts, narator: Morgan Freeman, za starije od 14,  Zambija, 2008. 

                             
U dalekoj regiji sjeverne Zambije grupa žena je dobila jedinstvenu priliku da snimi film kojim prvi puta progovaraju o svojim životima. Ono što počinje kao filmska radionica i potraga za načinom da jedna od sudionica ispriča svoju priču, postaje otkrivanje zajedničkog problema o kojem se ne govori naglas.

20.00 'Sari's Mother'/'Sarijeva majka', r: James Longley, za starije od 14 godina, 21', SAD, Irak, 2007.

Redatelj James Longley stvara intiman portret svakodnevnog života u Iraku, otkrivajući ratno stanje koje ga je pogodilo. U 'Mahmudiyah' području središnjeg Iraka, Zegum i njegova obitelji žive od prodaje mlijeka i maslaca. Sari boluje od AIDS-a. Faten, dječakova majka, ne gubi volju za borbom te posjećuje liječnike i ministre u nadi da će dobiti pomoć od iračkog urušenog sustava zdravstva. Nominiran za Oskara 2008. godine, nagrada Golden Gate 2007.

'Lost and Found'/'Izgubljeno i nađeno', r: Jasmila Žbanić (Bosna i Hercegovina), Stefan Arsenijević (Crna Gora), Nadejda Koseva (Bugarska), Mait Laas (Estonija), Kornél Mundruczó (Mađarska), Cristian Mungiu (Rumunjska), za starije od 14 godina, 99', omnibus, 2005.

Ovaj nagrađivani film objedinjuje šest kratkih priča mladih i međunarodno priznatih autora iz regije kojima je zajednička tema 'generacija'. Svaki film je jedinstveno umjetničko djelo i donosi posebno ozračje zemalja i trenutaka iz kojih dolaze autori. 

22.15 'Back Home Tomorrow'/'Sutra se vraćam kući', r: Fabrizio Lazzaretti, Paolo Antolini, za starije od 14 godina, 90', Italija, Afganistan, Sudan, 2008.

Talijanska organizacija 'Emergency' pruža medicinsku pomoć civilnim žrtvama u ratom zahvaćenim područjima, trećinu žrtava čine djeca. Kroz svakodnevicu koja u sebi nosi istovremeno, s jedne strane potresnu sudbinu i teške trenutke, s druge zaigranost svojstvenu njihovim godinama, dvoje djece vode nas kroz svoje bolničke dane i odnose koje tamo stvaraju.

00.00 'Los Herederos'/'Nasljednici', r: Eugenio Polgovsky, za starije od 14 godina, 90', Meksiko, 2008.

Malodobna djeca u ovom meksičkom selu počinju raditi u ranom djetinjstvu. Oni su  naučili razne tehnike uporabe alata od svojih predaka, ali naslijedili su i njihov dnevni raspored, jer, kako generacije prolaze, čini se da djeca radnici ostaju zarobljeni u začaranom krugu siromaštva.

NEDJELJA, 22.11.2009.

12.00 'Preko granice', r: Petar Krelja, Hrvatska, 2008., za starije od 14 godina, 55'

Stanovnici hrvatskog mjesta Gunja i gradića Brčko u Bosni i Hercegovini povezani su mostom. Početkom rata i rušenjem toga mosta razdvojena je prirodna povezanost, a članovi mnogih obitelji iz Gunje, dotad zaposlenih u Brčkom, ostali su bez radnih mjesta. Film donosi priče o sudbinama odraslih i djece iz toga kraja koji u poslijeratnom vremenu trajno dijele bremenitu ekonomsku, kulturološku i obrazovnu stvarnost.

14.00 'The Final Inch'/'Posljednji inč', r: Irene Taylor Brodsky, SAD, Indija, 2008., za starije od 14 godina, 39'

Virus dječje paralize još uvijek nalazi utočište samo u najugroženijim mjestima na svijetu. U Indiji u osiromašenom susjedstvu, film prati jednu vrlo osobnu bitku protiv ove opasne bolesti. UNICEF-ova volonterka Munzareen postavila je ispred sebe zadatak nagovoriti roditelje siromašne djece da prihvate cjepivo. Nominiran za Oskara 2009.

15.00 FILMSKO STVARALAŠTVO DJECE I MLADIH (1. DIO)

16.45 1. okrugli stol - Susret mladih autora i priznatih filmskih redatelja 

18.00 FILMSKO STVARALAŠTVO DJECE I MLADIH (2. DIO)

19.30 2. okrugli stol → Susret mladih autora i priznatih filmskih redatelja 

21.00 Zatvaranje Festivala
'Boys of Baraka'/'Dječaci iz škole Baraka', r: Heidi Ewing i Rachel Grady, SAD, Kenija, 2005., za starije od 12 godina, 85'

U eksperimentalnom programu s ciljem smanjenja stope maloljetničke delinkvencije, grad Baltimore poslao je grupu dvanaestogodišnjaka s poremećajem u ponašanju u školu u Keniju, kako bi omogućili dječacima rijetku priliku za preokret svog života. Fokusiran na četiri mladića, ovaj dokumentarac slijedi učenike u njihovim svakodnevnim izazovima, svladavanju prepreka iz prošlosti i borbi u nadi za bolju budućnost.

Komentari

Nema komentara.