Uspjesi amatera i animatora - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Uspjesi amatera i animatora

Uspjesi amatera i animatora

UNICA voli mlade filmaše, a Vranje animatore. Sprema se DOKUart u Bjelovaru i scenaristička radionica u Zagrebu.

s.p. 17.09.2009 0 komentara

Uspjesi amatera i animatora

U poljskom gradu Gdanjsku održano je 72. izdanje Svjetskog festivala neprofesijskog filma (UNICA 2009), na kojem su sudjelovali (i pobjeđivali) i mladi filmski autori iz Hrvatske. U konkurenciji trideset zemalja, Hana Jušić s igranim filmom 'Danijel' osvojila je drugo mjesto, dok su Puljanin Velimir Todorović s dokumentarcem 'Trkušica' i Ivan Livaković s igranim 'Malim prljavim mjehurićima' /naslovna/ osvojili treću nagradu. Nakon prošlogodišnjeg nagrade hrvatskoj reprezentaciji kao najzanimljivijoj nacionalnoj selekciji, ovo je još jedan veliki uspjeh hrvatskog filma na festivalu UNICA koji će se sljedeće godine održati u švicarskom gradu Einsiedeln.

Mladi filmski autori iz Kinokluba 'Karlovac' osvojili su na nedavno održanom Prvom svjetskom dječjem festivalu animiranog filma u Vranju posebno priznanje stručnoga ocjenjivačkog suda. Karlovački srednjoškolci nagrađeni su za animirani film 'Pismo i četiri godišnja doba', u konkurenciji 65 autora iz cijeloga svijeta. Film je snimljen u tehnici animacije u pijesku, a nastao je u travnju 2007., na uskrsnoj radionici animiranog filma pod vodstvom Marije Ivšić na kojoj je sudjelovalo devetero osnovnoškolaca i srednjoškolaca. 

'Pismo i četiri godišnja doba'

Od 7. do 11. listopada u Bjelovaru će se održati 4. DOKUart - bjelovarski festival dokumentarnog filma. U pet dana gledatelji će moći vidjeti 11 dokumentaraca iz devet zemalja, od kojih je većina nagrađivana na svjetskim festivalima, a predviđen je i zanimljiv popratni program. DOKUart je specijalizirani festival za umjetničke dokumentarne filmove, a ove se godine otvara kratkim igranim filmom 'Tulum' Dalibora Matanića. Uz domaće filmove, prikazat će se filmovi iz Bugarske, Makedonije, Poljske, Slovenije, Švedske, Njemačke, Srbije i BiH.

Ako od dobrih ideja i rečenica koje vam padaju na pamet želite napraviti dobar scenarij, pozvani ste da se pridružite tromjesečnoj Radionici filmskog pisma Centra za kreativno pisanje. Bez obzira jeste li se prethodno okušali u filmskom pismu ili ne, na satovima s voditeljem i samostalno kod kuće možete rješavati niz zadataka koji će biti usmjereni oslobađanju kreativnosti kroz analizu scenarističkog potencijala ideja. Učit će se i razvoj karaktera i oblikovanje zamisli u okviru specifične strukture i forme filmskog scenarija. Radionica počinje 23.09.2009., voditelji su Goran Ferčec i Marjan Alčevski, a više informacija o terminima i cijenama potražite na internetskoj stranici Centra ovdje.

Komentari

Nema komentara.