Tko ubija delfine? - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Tko ubija delfine?

Tko ubija delfine?

Korporacije i vlasti prikrivaju zagađivanje mora i pokolj delfina, ali ekipa aktivista otkriva istinu uz pomoć kamera Georgea Lucasa.

s.p. 09.01.2009 0 komentara

Tko ubija delfine?

Iako se čini da ljupke delfine svatko voli, dokumentarac 'The Cove' otkriva da to nije tako. Naslov filma upućuje na uvalu u japanskom Taijiiu, gdje se uz podršku vlasti redovito love i ubijaju delfini i kitovi. Morske vode u tom kraju kriju još mračnih tajni - more je onečišćeno brojnim otpadom, a uginuli delfini i kitovi iskorištavaju se za prehranu, iako su i sami zagađeni. Gradske i državne vlasti ne sjede besposleno, nego se bave organiziranjem straža koje čuvaju lokalni biznis i sprečavaju aktiviste i medije u praćenju ove ekološke katastrofe.


Trailer za 'The Cove', r: Louie Psihoyos.

No, namjerili su se na moćne protivnike. Aktiviste koji su se odlučili razotkriti pokolj delfina predvodi Ric O'Barry, veliki ljubitelj tih životinja koji je radio i kao trener u popularnoj TV seriji o delfinima 'Flipper'. Dupinoljupci su odlučili snimiti film o onome što se događa i alarmirati javnost, ali problem je bio u tome da ih policija nije puštala ni blizu zloglasne uvale. Stoga je odlučeno da se krene u tajnu akciju koju će snimati redatelj Louie Psihoyos, inače snimatelj National Geographica. On je koristio specijalne kamere i podvodne mikrofone koje je nabavio od ILM-a (Industrial Light and Magic), moćne korporacije Georga Lucasa koja se inače bavi specijalnim efektima.

Skrivajući kamere po raznim mjestima, filmaši su dobili autentične snimke koje će iskoristiti za kampanju za spas delfina i ostalih životinja. A za one koji se pitaju da li će film imati svjetsku promociju, samo da ih podsjetimo da je 'The Cove' jedan od filmova koji je ušao u konkurenciju Sundancea. Festival se održava vrlo skoro, pa očekujte više reakcija na film. A možda i slatki delfini na velikom ekranu motiviraju i poneku holivudsku zvijezdu da se angažira u njihovu zaštitu.

Komentari

Nema komentara.