Sve je filmsko u Hrvatskoj - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Sve je filmsko u Hrvatskoj

Sve je filmsko u Hrvatskoj

Dokumentarci postaju redovni gosti kina širom Hrvatske, Česi i Vukovar traže hrvatske filmove a još jedan animirani film skuplja nagrade.

s.p. 13.02.2009 0 komentara

Sve je filmsko u Hrvatskoj

Vrlo dobra vijest za ljubitelje dokumentaraca - počinje njihova redovna distribucija u Hrvatskoj i regiji. Udruga Restart početkom tjedna predstavila je britanski 'Sve je bijelo u Barkingu' /naslovna/ koji od ovog tjedna igra u kinu Europa, a najavila je da će do kraja godine objaviti pet ili šest filmova. Filmovi će igrati u tridesetak kino dvorana, knjižnica i prostorija udruga u Hrvatskoj, među ostalima i u Kinu Valli u Puli, kinu Kult u Varaždinu, Art kinu Croatia u Rijeci te Zlatnim vratima u Splitu. Sljedeće izdanje Restarta je film sisačkog redatelja Gorana Devića 'Sretna zemlja' koji će svoju svjetsku premijeru imati na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

Završavaju se pregovori oko distribucije 'Renea' češke redateljice Helene Treštikove koji je dobio nagradu Europske filmske akademije za najbolji europski dokumentarac 2008, a trebao bi se prikazivati i 'Duhovi Cite Soleila' Asgera Letha, američko-danska koprodukcija o šokantnim događanjima u slamu u Haitiju. Filmovi nakon Hrvatske kreću u distribuciju u zemljama bivše Jugoslavije u suradnji s Restartovim partnerima, a nakon kino distribucije filmovi će biti objavljeni na DVD-u. Više informacija na sajtu Restarteda ovdje.

'Vae Soli' Neve Ivanec i Filipa Rožića.

Od 16. do 23. travnja u Pragu, te od 24. do 30. travnja u Brnu i Olomoucu održat će se 16. Dani Europskog filma. Svaka zemlja može sudjelovati s najviše dva filma, a sve informacije i prijavnicu za sudjelovanje možete naći na internetskoj stranici www.eurofilmfest.cz ili upitom na info@eurofilmfest.cz. Krajnji rok za prijavu je 1. veljače 2009. godine.

Do 1. svibnja 2008. otvoren je natječaj za sudjelovanje u natjecateljskom programu 3. Vukovar film festivala-festivala podunavskih zemalja, koji će se odrzati od  1. do 5. srpnja 2009. Primaju se dugometražni igrani, kratkometražni igrani i dokumentarni filmovi podunavskih zemalja. Osim najboljih recentnih filmova iz podunavskih zemalja organizatori najavljuju i bogat popratni filmski program, premijere najnovijih svjetskih hitova, specijalni program namijenjen djeci te malu školu scenarija. Ove godine zemlja partner je Njemačka. Pravilnik i prijavnica nalaze se na službenoj web stranici.

Hrvatski animirani film 'Vae Soli' Neve Ivanec i Filipa Rožića osvojio je jednu od nagrada za glazbu filmskog festivala World Peace Film & Music koji se održao u indijskom gradu Lucknowu. Kratkometražni crtić je debitantski rad oba autora, a bavi se pričom o razminiranju ispričanom kroz uspomene čovjeka koji sjedi sam na uništenom planetu. Festival je održan u prosincu prošle godine u organizaciji Svjetskog pokreta za globalnu demokraciju (WMGD), a dobitnici nagrada proglašeni su ovaj tjedan. 'Vae Soli' je do sada sudjelovao na devet svjetskih festivala, a ovo je samo jedna od potvrda visoke kvalitete hrvatskog animiranog filma.

Komentari

Nema komentara.