Europa nagrađuje, ali ne Hrvate - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Europa nagrađuje, ali ne Hrvate

Europa nagrađuje, ali ne Hrvate

EFA nominirala najviše talijanskih filmova, a zasad nagradila najviše Danaca. Hrvati ovoga puta ostali kratkih rukava.

s.p. 10.11.2008 0 komentara

Europa nagrađuje, ali ne Hrvate

Na 21. europskim filmskim nagradama priznanjima se najviše mogu nadati Talijani. Čak 5 nominacija dobila su 2 njihova filma: satirična biografija Andreotija 'Il Divo' Paola Sorrentina i 'Gomorra' Mattea Garronea - film o mafiji zbog kojeg autor književnog predloška za taj film mora biti pod stalnom policijskom zaštitom. Ovi filmovi su nominirani u istim kategorijama: za najbolji film, režiju, scenarij i fotografiju, a nominaciju za najboljeg muškog glumca i doslovce dijele - Toni Servillo kandidat je za nagradu u oba filma.

Po četiri nominacija, uključujući i onu za najbolji film, dobila su dva filma - izraelski 'Valcer s Bashirom' Arija Folmana i španjolski horor 'Sirotište' J. A. Bayone, kojeg nestrpljivo čekamo u hrvatskim kinima. U EFA-inom izboru 6 najboljih filmova našli su se i pobjednik Cannesa 'Razred' Laurenta Canteta i 'Samo bez brige' Mikea Leigha.


'Il Divo', r: Paolo Sorrentino, talijanski trailer

Hvaljeni britanski film 'Hunger' dobio je nominaciju za režiju i glumca, a za najbolje glumice nominirane su Sally Hawkins, Kristin Scott Thomas i Arta Dobroshi čiju 'Lorninu šutnju' smo mogli vidjeti u Puli. Iznenađenje je što 'Okajanje' ima samo 2 nominacije, jednu za glazbu (Dario Marianelli) i jednu za najboljeg glumca (James McAvoy), a Hrvati su vjerojatno razočarani što 'Moram spavat anđele' nije uspio izboriti nijednu od nominacija.

No, zato su hrvatski fimaši uspjeli dobiti druge europske nagrade. Matanićev 'Kino Lika' dobio je Grand Prix Matad'or na Filmskom festivalu u Nizozemskoj (Noordelijk FF), a osim nagrade i novčanog iznosa od 10.000 eura, film je osvojio i nagradu studenata. U Sloveniji je nagradu za mlade autore dobila Ivona Juka za svoj uspješni dokumentarac 'Što sa sobom preko dana', koji je na mariborskom festivalu dokumentaraca DokMa osvojio nagradu Zlatni lokvanj u kategoriji Međuregionalnog dokumentarnog filma za mlade autore.


'Kino Lika', r: Dalibor Matanić, trailer

EFA će svoje dobitnike proglasiti 6. prosinca na svečanoj ceremoniji u danskom Kopenhagenu, a oni dobitnici koji su već unaprijed poznati uglavnom se vezani baš uz Dansku. Tako će nagradu za životno djelo, osim velike Judi Dench, dobiti i osnivači Dogme - Søren Kragh-Jacobsen, Kristian Levring, Lars von Trier i Thomas Vinterberg. Tim danskim inovatorima pomagali su i razni (ko)producenti, a nagradu EFA-e za (ko)producentski rad dobili su Nijemica Bettina Brokemper i Dankinja Vibeke Windeløv, par koji je zajednički producirao Von Trierove filmove 'Dogville' i 'Manderlay'. Za najbolji dokumentarac proglašen je češki film 'Rene' u kojem je glavni protagonist sniman preko 20 godina, a među koproducentima filma su, dakako, i Danci. Popis svih nominiranih filmova potražite na linku ovdje.

Komentari

Nema komentara.