Američki izbori - školska verzija - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Američki izbori - školska verzija

Američki izbori - školska verzija

Kandidati u Stuyvesantu svašta obećavaju i sa svakim surađuju – evo dokaza da se političari ne rađaju, nego uče zanat u gimnaziji.

s.p. 15.10.2008 0 komentara

Američki izbori - školska verzija

Reportaža s uzavrelih američkih izbora: pišu se govori, izabiru zamjenici, debatira se na televiziji, rukuje se s biračima... i piše domaća zadaća, usporedno s prijavama za faks. Da, riječ je o gimnazijskim izborima, i to onima u najprestižnijoj američkoj srednjoj školi - Stuyvesantu. 'Frontrunners' je dokumentarac Caroline Suh o izborima koji nisu previše različiti od onih za odrasle.

Tako film pokazuje da u izborima za učeničke predstavnike demografska strategija igra važnu ulogu kao i na onim predsjedničkim. Kao što je na nacionalnoj razini bitno nominirati dopredsjednika koji je žena ili dolazi s Juga, tako kandidati u gimanaziji koja ima pola učenika azijskog porijekla znaju da je korisno sa svog zamjenika postaviti onog koji je 'prave' boje kože. 

I u ostatku kampanje prevladava politička strategija, i to ona koju možemo sažeti u slogan 'kruha i igara'. Da bi došli do podrške birača (koji baš ni ne znaju da su izbori!), kandidati obećavaju ono što zanima njihovo biračko tijelo - jedan bi dijelio jeftinije poslastice, a jedina kandidatkinja bi povećala broj plesova i modnih revija.


Trailer za 'Frontrunners'.

Nakon početna 4 kandidata, finalni izbor sužava se na dvoje učenika - šmokljana Geoergea i ljepoticu Hannah. George je Amerikanac grčkog porijekla, prvak u kuglanju i politički strateg, a Hannah je crvenokosa cheerleadersica koja se aktivno bavi s glumom - zajedno s Ellen Barkin nastupala je u Todd Solondzovom filmu 'Palindrom'. Na kraju izborne utrke, konačni rezultat izbora većina učenika neće ni primijetiti - veće brige su im ispiti i školske romanse!

Glavna zamjerka filmu je da mu nedostaje ironije i strasti s kojom je npr. rađena kultna komedija Alexandera Paynea 'Election', no dokumentarac se trudi biti kao i kandidati koje prikazuje - angažiran, ali ozbiljan.

Komentari

Nema komentara.