Valentino se vratio na crveni tepih - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Valentino se vratio na crveni tepih

Valentino se vratio na crveni tepih

'Ja znam što žene žele. Žele biti lijepe,' kaže slavni kreator u biografskom filmu koji prati njegove posljednje godine u modnom biznisu.

Siniša Paić 29.08.2008 0 komentara

Valentino se vratio na crveni tepih

Venecijanski crveni tepih nikada nije bio glamurozniji – njime se jučer prošetao poznati kreator Valentino, na promociji dokumentarca o samome sebi. 'Valentino: The Last Emperor' prikazan je izvan konkurencije na Venecijanskom festivalu, u slavnom kazalištu La Fenice, gdje su se pojavile i kreatorove muze Elizabeth Hurley i Claire Danes.

Film je sniman po principu 'muhe na zidu'. Ta muha bio je redatelj Matt Tyrnauer, inače suradnik Vanity Faira koji je kamerama slijedio Valentina dvije godine, sve do njegovog odlaska u mirovinu. Kreator se teška srca početkom ove godine povukao sa modne scene, nakon što je proslavio 45 godina bavljenja modom. Upravo ti događaji čine okosnicu filma – velika proslava modnog genijalca i ideja o umirovljenju koja je polako sazrijevala u njemu.


TV-prilog o Valentinu i njegovom povlačenju iz biznisa

Valentino tvrdi da je pred kamerama bio spontan i da nije pokušavao ništa prikriti, čak ni svađe s partnerom Giancarlom Giammettijem s kojim surađuje već 50 godina. Ipak, priznaje: 'Kada radim i stvaram nisam vrlo pristupačan. Spoznaja da se snima sve što govorim me iritirala.' U konačnici, vrlo je zadovoljan filmom i priznaje da ga je odgledao s 'puno emocija'. Redatelj Tyrnauer kaže kako se kreator nije miješao u finalizaciju filma ni u montažu, te da su on i njegov partner stoički podnijeli snimanje: 'Puno su toga izdržali. Bili su jako hrabri… Na nas su vrištali samo nekoliko puta, a većinu toga smo stavili u film.'

Valentino je odijevao slavne žene poput Jacquie Kennedy, princeze Diane, Audrey Hepburn i Elizabeth Taylor, ali jedna mu se posebno urezala u srce - Julia Roberts koja je u njegovoj vintage haljini primila Oscara za 'Erin Brockovich': 'Nisam tada bio u Los Angelesu, ali gledao sam na televiziji i bio sam vrlo uzbuđen kada se ona pojavila u mojoj haljini.'

Sličan biografski dokumentarni film nedavno je snimljen o Karlu Lagerfeldu, a ovih je dana objavljeno da je započelo snimanje igranog filma o Coco Chanel. Iako je za tu ulogu još pred nekoliko godina lobirala Nicole Kidman, slavnu kreatoricu odglumiti će njezina sunarodnjakinja Audrey Tautou. Ovom trendu snimanja biografsih filmova priključila se i naša Žuži Jelinek pa tako i mi konja za modnu trku imamo.

Komentari

Nema komentara.