Što je Obama radio u Africi? - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Što je Obama radio u Africi?

Što je Obama radio u Africi?

Američki predsjednički kandidat posjetio je zemlju svojih predaka, pa je snimljen dokumentarac o njegovoj turneji po 'crnom kontinentu'.

s.p. 08.08.2008 0 komentara

Što je Obama radio u Africi?

Predsjednički izbori u SAD-u su sve bliži, pa je sve više filmova o popularnom Baracku Obami. Mlad i svjež političar, Obama ima velike šanse da preuzme vodstvo nad SAD-om koji se nalazi u krizi, a Amerikance i ostatak svijeta zato zanima tko je 'pravi Obama'. Nezavisni filmaš Bob Hercules inače snima političke dokumentarce, snimio je i film o izborima u Nikaragvi, a 'Senator Obama Goes to Africa' je njegov pokušaj da zajedno s Obamom istraži njegove korijene. Obama je prikazan kako putuje od Južne Afrike preko Kenije do Čada, a osim što daje detaljan uvid u Obamine aktivnosti, film pokazuje i sudbinu nesretnog afričkog kontinenta.

Srce film je dolazak Obama u Keniju, zemlju u kojoj je rođen njegov otac. Tamo ga dočekuje tisuće mještana, a iako je jedan od razloga Obaminog puta posjet obitelji, za to baš i nema vremena. Okružen reporterima, Obama stiže provesti samo 45 minuta sa vlastitom bakom, a kada ga novinari pitaju je li mu poručila nešto mudro, Obama odgovara: 'Rekla mi je da izbjegavam reportere!'. Ipak, ne može pobjeći od medija koji prate veliki povijesni događaj – dolazak potencijalno najmoćnijeg čovjeka na svijetu na kontinent koji je rastrgan mnogim krizama.


'Senator Obama Goes to Africa', r: Bob Hercules, isječak

Obilazeći različite afričke zemlje, Obama (i gledatelji dokumentarca) upoznaju se sa strašnim problemima koji vladaju Afrikom, prije svega s AIDS-om. Dokumentarac pokazuje da u Keniji ima preko milijun zaraženih s HIV-om, a ljudi se ne vole testirati. Zato se testiraju Obama i njegova supruga, i tako pružaju dobar primjer ostalima. U Južnoj Africi saznaje da ministarstvo zdravstva za AIDS propisuje luk i limun, ali Obama odbija zahtjev jedne aktivistice da zatraži smjenu ministra, već samo diplomatski ocjenjuje da 'to nije znanstveno'. Novinari primjećuju da su neki govori koje drži na svojim nastupima dosta proračunati, ali to je neizbježno - teško je uopće razdvojiti bilo koje Obamine aktivnosti od političke kampanje koju vodi. 

Film završava najpotresnijim od svih priča. U istočnom Čadu upoznaje izbjeglice iz Darfura, koji svjedoče o strašnim događanjima - silovanjima žena, ubojstvima djece. Jedino što im Obama može reći je da 'neće biti zaboravljeni' i da će se boriti za to da snage UN-a dođu u to područje. Recenzije na Internetu ocjenjuju da ovo nije film koji služi samo kao promocija u predsjedničkoj kampanji, iako je Obama jedan od naratora filma. U budućnosti sigurno možemo očekivati i filmove koji će kritički progovoriti o Obami, a tko zna – možda uskoro snime i američkog predsjednika Obamu u novom posjetu Africi.

Komentari

Nema komentara.