Al Gore - danas nobelovac, sutra predsjednik? - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Al Gore - danas nobelovac, sutra predsjednik?

Al Gore - danas nobelovac, sutra predsjednik?

Al Gore je za svoj ekološki aktivizam dobio Nobelovu nagradu za mir. Gore sada može samo prema gore, možda slijedi i beatifikacija...

s.p. 12.10.2007 0 komentara

Al Gore - danas nobelovac, sutra predsjednik?

Bivši potpredsjednik SAD-a, gorljivi ekolog i novopečeni filmaš Al Gore dobio je Nobelovu nagradu za mir, koju će podijeliti s UN-ovim Međuvladinim panelom o klimatskim promjenama. Norveški Nobelov odbor izjavio je da su se Gore i spomenuti Panel 'trudili oko izgradnje i širenja znanja o klimatskim promjenama koje izaziva čovjek', te da 'postavljaju temelje za mjere potrebne kako bi se djelovalo protiv tih promjena'.

Nagrade će biti uručene 10. prosinca na svečanosti u Oslu, a dobitnici će novčani dio nagrade od deset milijuna norveških kruna podijeliti na pola. Situirani Gore već se odrekao svog dijela u korist Saveza za zaštitu klime, neprofitne organizacije koja se trudi u Americi i svijetu progurati stav o hitnoj potrebi rješavanja klimatske krize. Ruku na srce, nakon ogromne kampanje koja je pratila Goreov dokumentarac, dotična organizacija baš i nema nekog velikog  posla. 

Knjiga 'Neugodna istina' i istoimeni film pogledalo je milijun ljudi, a nakon što je film nagrađen Oscarom, mnogi liberali već su očekivali da će se Gore ponovo kandidirati za američke predsjedničke izbore. Sada, nakon Nobela to pitanje postaje još aktualnije, osobito jer se Goreu zamjera da kao potpredsjednik SAD-a nije učinio dovoljno za ekološka pitanja.


'Neugodna istina' trailer

Gore se nakon poraza od Busha na izborima 2000-te povukao iz politike i posvetio eko-aktivizmu. Održao je stotine predavanja na temu globalnog zagrijavanja, uvjeravajući ljude da to nije mit već stvarna prijetnja. Njegovu multimedijalnu prezentaciju zapazili su i producenti Lawrence Bender i Laurie David, te su je odlučili filmovati. Film je postigao ogroman uspjeh, uz kritičarske i strukovne nagrade, imao je ogromnu gledanost u Americi i svijetu, te je uz Michaela Moorea postao jedan od glavnih dokaza da i dokumentarci mogu biti komercijalni.

Goreu je možda i najdraži uspjeh to što je film 'Neugodna istina' uvršten u nastavne programe mnogih zemalja, pa ga puštaju u školama od Španjolske do Kanade. Istovremeno, neki to smatraju 'političkom propagandom u školama' - tako je školski dužnosnik u Velikoj Britaniji zatražio da se zabrani prikazivanje filma. Slučaj je dospio na sud, a nedavno je i donesena presuda po kojoj se film i dalje može emitirati u školama. Ipak učiteljima se moraju prirediti pismeni naputci o tome da kritički promatraju Goreove tvrdnje iz filma jer sadrže, kako kaže presuda, neka 'pretjerivanja' i činjenice koje 'nisu dovoljno dokazane'. Usprkos svemu Gore i dalje spašava svijet i ostaje autoritet za ekološka pitanja, ponajviše zahvaljujući svojoj go(vo)rljivosti.

Komentari

Nema komentara.