I DiCaprio ima svoju 'Neugodnu istinu' - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      I DiCaprio ima svoju 'Neugodnu istinu'

I DiCaprio ima svoju 'Neugodnu istinu'

Al Gore utemeljio novi žanr, a Leonardo DiCaprio ga slijedi. I Leo se trudi educirati ljude o planetu u ekološkoj krizi i ponuditi pokoje rješenje.

s.p. 20.08.2007 0 komentara

I DiCaprio ima svoju 'Neugodnu istinu'

'The 11th Hour' je jedan od onih filmova koji ne donosi ništa značajno za filmsku povijest, ali svoju važnost ima u angažiranoj poruci filma. Riječ je o dugometražnom  dokumentarcu o ekološkim pitanjima, a pokrenuo ga je i producirao Leonardo DiCaprio. On je ujedno i koscenarist, a uz njega su scenarij pisale i redateljice filma, sestre Leila Conners Petersen i Nadia Conners. Film je nedavno imao premijeru u SAD-u, a u njemu sudjeluje desetine znanstvenika i aktivista, među ostalima i fizičar Stephen Hawking, te bivši političar Mihail Gorbačov

U 90 minuta opisuje se planet Zemlja, koji se nalazi u jako lošem stanju zbog ljudskog djelovanja i nebrige. Očita je sličnost s dokumentarcem koji je bio ogroman hit prije godinu dana – 'Neugodnom istinom' Ala Gorea. I u ovom filmu imamo slavnu osoba koja je pokrenula film i koja ga promovira, i koja služi kao narator koji uvjerava publiku u veliku ekološku krizu.


'The 11th Hour', r: Leila Conners Petersen, trailer

No, uz globalno zagrijavanje, ovaj film se bavi i prenaseljenošću, uništavanjem šuma, zatiranjem životinjskih vrsta, te političkim zaprekama ekološkim inicijativama. Kumulativni učinci svih tih ljudskih brljarija mogli bi na kraju dovesti do toga da nas Zemlja jednostavno odbaci, poput nekog virusa ili nametnika. 

Ipak, u drugom dijelu filma govori se i o mogućim rješenjima, film nije toliko opsjednutost prirodom da bi zanemario moć tehnologije. Tako film nudi dosta informacija o tome što znanstvenici čine da bi sačuvali okoliš, prezentiraju se novi načini gradnje kuća i učinkovitog gospodarenja otpadom. U algoreovskom stilu, od gledatelja se traži da se osobno 'obrati' i pojedinačno počne voditi brigu o ekološkim pitanjima, a zatim će doći i sve ostalo. Zaključak je i da je za odlučnu akciju potrebna politička volja, a to znači da je jako važna angažiranost građana. Teza dokumentarca je i da potrošnja ograničenih resursa i preveliko oslanjanje na fosilna goriva dovodi buduće generacije u vrlo nepovoljne uvjete za život, pa se zato moramo odmah okrenuti obnovljivim izvorima energije.  

Kritičar 'Varietyja' Justin Chang ističe da, u skladu s apokaliptičnim naslovom (11. sat  = zadnji čas), film predstavlja publici depresivne podatke, ali nudi i 'slojevite uvide i finu prezentaciju', pa i on, kao i 'Neugodna istina', može poslužiti kao dobro sredstvo za edukaciju. No kritičaru 'Hollywood Reportera', Franku Schecku, smeta taj nemaštovit pristup.u kojem pametne glave recitiraju apokaliptična predviđanja, dok se DiCaprio pojavljuje da kaže pokoji komentar i značajno pogleda u daljinu. Mišljenja je da DiCaprio uglavnom nije uspio nadmašiti karizmu Ala Gorea koji , iako su ga proglašavali dosadnim, ipak ima tu strast kada govori o ljudskom okolišu.  

Iako DiCapriova govorancija u filmu ne nude ništa specijalno, njegova popularnost pružit će filmu više pažnje nego što bi inače dobio – a to znači da možda dobijemo priliku pogledati ovaj film i u kinima.

Komentari

Nema komentara.