Oscar više ne želi nezavisne dokumentarce - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Oscar više ne želi nezavisne dokumentarce

Oscar više ne želi nezavisne dokumentarce

U konkurenciju za Oscara obično ulaze samo masovno distribuirani, dobro posjećeni i masno reklamirani igrani, a od ove godine i - dokumentarni.

s.p. 09.05.2007 0 komentara

Oscar više ne želi nezavisne dokumentarce

Američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS), zadužena za organizaciju i dodjelu Oscara, izmjenila je kriterije u kategoriji dokumentarca, zbog čega bi ubuduće iz konkurencije mogli ispasti mnogi niskobudžetni naslovi.

Naime, da bi bili nominirani za najbolji film ove i idućih godina, dokumentarci će morati u razdoblju prije 31. kolovoza biti prikazani u komercijalnim kinima, uz barem dvije projekcije na dan, i to minimum tri dana zaredom u najmanje 10 američkih saveznih država. Dodatna kvaka u tome je da ima se pri tom ne računaju prikazivanja na festivalima ili posebne projekcije.

To znači da filmaši moraju progurati filmove u redovnu distribuciju, i pritom osigurati dodatna sredstva za marketing i prebacivanja filma na dodatne kopije.

Svi navedeni kriteriji promoviraju isključivo komercijalne dokumentarce, koji imaju ili veliku temu ('Neugodna istina'), razglašenog autora (Michael Moore) ili nekog velikog filmaša da ga promovira (Gus Van Sant, koji je producirao nagrađivani 'Tarnation').

Curt Johnson, koji je 2002. osvojio Oscara za kratki dokumentarac 'Thoth', već najavljuje da će ti kriteriji 'zbrisati' šanse za 75-80 % dokumentaraca da se natječu za Oscara. Baš kao i u dugometražnom igranom filmu, tako i u američkom dokumentarcu predstoji prevlast 'srednje struje', a kontroverzni dokumentarci poput filma 'Zoo' ili oni žestoko politički obojeni, teško će se moći izboriti za svoje gledatelje.

Komentari

Nema komentara.