SAD ne postoji - upoznajte KAD! - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      SAD ne postoji - upoznajte KAD!

SAD ne postoji - upoznajte KAD!

Ako niste znali, Jug je dobio građanski rat i ropstvo još traje – alternativna američka povijest prema (ne tako lažnom) dokumentarcu Kevina Willmotta.

s.p. 08.11.2006 0 komentara

SAD ne postoji - upoznajte KAD!

Kevin Willmott je angažirani tip koji se bavio volonterskim radom za siromašne i beskućnike, a bavio se i integracijom rasno segregiranih ustanova. Jednom se zapitao što bi bilo da je rasistički Jug pobijedio u ratu Unije i Konfederacije pa je odlučio snimiti film koji bi iznio na svjetlo rasističku tradiciju Amerike. Iako praktički bez budžeta, a to znači i bez profesionalnih glumca i kvalitetne produkcije, film 'C.S.A.: The Confederate States of America' uspio je privući pažnju zbog svoje originalne ideje o alternativnoj povijesti. Tu 'crnu satiru' uspio je izgurati producent filma koji je i inače zagrijan za rasna pitanja – Spike Lee.

Film je rađen kao 'britanski dokumentarac' koji predstavlja Konfederalne Američke Države (dakle KAD a ne SAD!) i povijest te države nakon što je Jug uz pomoć Engleza i Francuza dobio rat. U alternativnoj povijesti Jug pobjeđuje i ujedinjuje zemlju, ropstvo je uspostavljeno u svim američkim državama, Abraham Lincoln pokušava pobjeći u Kanadu, ali je uhvaćen. Budući predsjednik KAD s Hitlerom dogovara mir i porobljavanje Židova, a kada jedan političar (Kennedy) pokušava provesti emancipaciju - biva ubijen. Jedino što smeta razvoju KAD-a je susjedna Kanada koja je utočište liberala i crnih revolucionara, zbog čega izbija hladni rat.


C.S.A.: The Confederate States of America, trailer

Film se koristi forestgumpovskim pristupom, stalno se pojavljuju arhivske snimke pomiješane s lažiranim snimkama i fotografijama, a sve popraćeno komentarima 'stručnjaka' i insertima iz 'filmova tog doba'. Tako se mogu vidjeti inserti iz filmova ‘The Jefferson Davis Story’ i ‘I Married an Abolitionist’, a nijemi film koji raskrinkava kukavički bijeg Lincolna zove se ‘The Hunt For Dishonest Abe' i radi ga, naravno, D.W. Griffith. Za mlade je tu i edukativni film o superiornosti bijelaca iz 50-tih, a za zabavu imamo holivudski ratni ep o invazijama u Latinskoj Americi, gdje KAD stalno vojno intervenira.

Zanimljivo je da je ovaj antirasistički film za neke imao i preprovokativan pristup, te su gledatelji napuštali projekciju, a izgleda da su im posebno smetale rasističke reklame koje se puštaju tijekom cijelog filma i koje se prikazuju kao isječci s televizije. Dok neki filmofil u restoranskoj reklami s crncem nacrtanim poput karikature može prepoznati referencu na film 'Svijet duhova' i smijati se pretjeranom rasizmu a la Borat, pravi šok dolazi u epilogu filma. Tada se pokazuje da glupost rasizma nije trebalo izmišljati ili pretjerano prikazivati, redatelj Kevin Willmott u izjavi na kraju filma potvrđuje da su svi rasistički proizvodi i usluge 'reklamirane' u filmu postojale u Americi, te tako otkriva da ovaj mockumentary o rasizmu ipak nije samo fikcija.

The Hunt For Dishonest Abe
Komentari

Nema komentara.