Konkurenti za dokumentarnog Oscara - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Konkurenti za dokumentarnog Oscara

Konkurenti za dokumentarnog Oscara

F 9/11' nije među 12 polufinalista u konkurenciji za Oscara, jer bi Moore 'pravog' Oscara, a i želi da bude zanimljivije. Ili mu je konkurencija prejaka?

t.r. 17.11.2004 0 komentara

Konkurenti za dokumentarnog Oscara

Akademija filmske umjetnosti i znanosti obznanila je polufinaliste u dokumentarnoj kategoriji. Za neke filmove smo znali da su na korak do nominacije, no ima i manje poznatih filmova. Prema očekivanju, tu je već opjevani 'Superveliki ja' (Super Size Me) Morgana Spurlocka, koji je prvo prežderavao u McDonald'su, da bi u kinima zaradio čak 11,6 milijuna dolara. Prednominacija nije pobjegla ni filmu o surfanju 'Riding Giants' Stacyja Peralte, prvom dokumentarcu u povijesti koji je otvorio Sundance Film Festival.

Među filmovima koji će se prikazati članovima Akademije koji će izabrati pet najboljih su i 'Touching The Void' Kevina MacDonalda, koji govori o planinarima zaglibjelima u planini. Neki tvrde da se ne radi o dokumentarcu (nego o docudrami) jer su svi događaji rekonstruirani. Tu je i 'Born Into Brothels' Zane Briski i Rossa Kauffmana, koji ste mogli vidjeti na Zagreb Film Festivalu.

Od filmova s kojima smo vas već upoznali tu su i 'Tupac: Resurrection' redateljice Lauren Lazin, prvi dokumentarac o legendarnom rapperu koji je blagoslovila njegova majka, djelo Byambasurena Davaa i Luigija Falornija 'The Story of the Weeping Camel', kojeg ste mogli vidjeti na festivalu u Motovunu, te 'The Ritchie Boys' Christiana Bauera, koji je otvorio program na ovogodišnjem HotDocsu u Torontu.

'Riding Gigants', Stacey Peralta

Znači, o više od pola prenominiranih filmova smo već pisali, a pet filmova nismo spominjali. No, ne brinite – s ostatkom ćemo vas upoznati tijekom sljedećih dana. A sad ćemo samo ukratko. Deb Ellis i Denis Mueller snimili su film 'Howard Zinn: You Can't Be Neutral on a Moving Train'. Kao što je jasno, film govori o povijesničaru i aktivistu Howardu Zinnu, a uloge naratora se prihvatio Matt Damon. Slične tematike je i film Paole di Florio 'Home of the Brave', koji govori o Violi Liuzzo, aktivistici koja se borila za građanska prava.

Predominirani su i dokumentarci:
*'Tell Them Who You Are' Marka Wexlera koji govori o redateljevom ocu Haskellu Wexleru,
*'In the Realms of the Unreal' Jessice Yu, koja je dobila Oscara 1997. za kratki dokumentarac *'Breathing Lessons: The Life And Work Of Mark O’Brien',
*'Twist of Faith' Kirbyja Dicka, poznatog po filmovima 'Chain Camera' i 'Sick: The Life & Death of Bob Flanagan, Supermasochist'.

Neki od filmova koji bi se vjerojatno našli među tucetom polufinalista, ali su prekršili pravila jer su prikazani na televiziji su: 'Control Room' Jehane Noujaim, 'The Corporation' Jennifer Abbott i Marka Achbara, Dig!' Ondi Timoner, nagrađenog na Sundanceu. Prednominacijama su se nadali, ali ih nisu dobili 'Metallica: Some Kind of Monster' i 'Z Channel: A Magnificent Obsession', koji smo spominjali predstavljajući dokumentarce u Cannesu.

Inače, Akademija nema običaj objavljivati popis polufinalista, kako se filmovi ne bi mogli reklamirati kao zapravo bili nominirani za Oscara, no ove godine je to ipak učinila. Pet službenih nominacija Akademija će objaviti 25. siječnja, a vi ćete biti prvi u Hrvatskoj koji će saznati o kojim je filmovima riječ.

Komentari

Nema komentara.