Animirana konkurencija DHF-a - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Animirana konkurencija DHF-a

Animirana konkurencija DHF-a

Činjenica je da hrvatskom filmu već duže vrijeme ne ide baš sjajno, no kakva je situacija s animiranim dijelom za čiju je realizaciju ipak potrebno manje para?

11.03.2004 0 komentara

Animirana konkurencija DHF-a

Jednom rečenicom; stanje je razočaravajuće. Na ovogodišnjim Danima Hrvatskog filma u konkurenciji animiranog filma pojavilo ih se deset u selekciji poznatog karikaturista Stiva Cinika koji je svoj odabir objasnio riječima da su prijavljeni radovi toliko loši da ih je morao dati sve na uvid javnosti da se i oni sami uvjere u isto. Nakon odgledanog animiranog programa možemo se samo sa sjetom prisjetiti zlatnih vremena slavne Zagrebačke škole animacije, vrhunskih gegova i neizmjerne maštovitosti.

No, da ne ostane sve na kukanju za prošlim vremenima, vratimo se na prikazana ostvarenja. Polovica filmova dolazi iz 'Zagreb filma' i to redom: 'Metahead', 'Složeni predosjećaj', 'Sub rosa', 'Kruh naš svagdašnji' i 'Kyrie eleison'. Što se same animacije tiče, odrađeni su vrhunski, no ono što nedostaje je upravo ona lepršavost koja dira u srce, jer nije sve u umjetničkom dojmu. Vjerojatno ne otkrivamo toplu vodu izjavom da animirani film mora biti i zabavan.

'Ciganjska'

Sudeći po reakcijama publike na press projekciji, ozbiljan kandidat za nagradu 'Oktavijan' je film 'Ciganjska' stvoren u 3D tehnici, autorskog para Meštrović / Međurečan, koji je na gotovo veseo način obradio pogreb jednog člana ciganskog 'benda'. Navedeni dvojac u ovogodišnjoj konkurenciji pojavljuje se s još jednim filmom, 'Kyrie eleison', rađenim u tehnici animirane gline.

Izdvojiti valja i flash ostvarenje 'Noa' Svena Pavlinića te pohvaliti mlade entuzijaste FotoKinoVideoKluba Zaprešić koji su u konkurenciju ušli s dva filma; 'Hlad i mir' i 'Djevojčica sa šibicama'.

'Noa'

Najmanje simpatija publike u MM dvorani SC-a pokupio je film 'Pigs, etc.', čudan spoj repetitivnog bebastog glasanja te dječjih crteža životinjske i ljudske anatomije, bez ikakve povezanosti. Zbunjenost gledatelja, doduše, umanjilo je objašnjenje da se radi o video pozadini za umjetnički performans.

Bez obzira tko se okitio 'Oktavijanom' za animirani film, ostaje da je ovo samo još jedna od prosječnih godina za animaciju u Hrvata.

Komentari

Nema komentara.